13.02.09, 10:57
czy to prawda że szelki można wprowadzić dopiero w 2 roku życia pieska ??
nauczyciel mojej Kory tak powiedział że może się coś stać z kończynami. Ale
Kora tylko na szelkach chodzi bo na obroży przy choć troszke mocniejszym
pociągnięciu charczy a nawet wymiotuje
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: szelki 13.02.09, 11:08
      To absolutnie jakieś bzdury.
      Ten problem polega na tym, że nie wolno psu chodzić non stop w szelkach, które przechodzą pod psimi pachami. Dlatego na szelkach treningowych, które właśnie pod pachami przechodzą, napisane jest dużymi literami, że są to szelki tylko i wyłącznie do użytku treningowego. Nie można ich używać na co dzień i podczas każdego spaceru.
      Natomiast jeśli chodzi o zwykłe psie szelki, to nie przechodzą one pod psimi pachami, nie mają styczności ze stawami, które mogą odkształcić i zepsuć. Takie szelki można stosować już od szczenięctwa, z tym że psy w szelkach często ciągną, dlatego rzadko kto stosuje szelki od razu. My najpierw stosowaliśmy właśnie szelki treningowe aby nauczyć psa chodzić + obroża na dłuższych przeznaczonych na zabawę spacerach, a teraz normalnie chodzi w zwykłych szelkach.

Oto różnica.
      Szelki treningowe wyglądają tak:
      www.grzecznypies.pl/zdjecia/56.jpg
      Normalne szelki tak:
      www.garnek.pl/tenshii/4103858/daisy-19-miesiac
      www.garnek.pl/tenshii/4044170/daisy-19-miesiac
      Zwykłe szelki nie mają styczności z psią pachą, ponieważ ten pionowy pasek z przodu łączy się środkiem z tym paskiem pod brzuchem, chociaż ciężko to pokazać na zdjęciach smile
    • tenshii Re: szelki 13.02.09, 11:10
      Jak pisałam swój post to jakoś umknęło mi, że używacie szelek, stąd przedstawiona przeze mnie różnica. Przepraszam.
      W każdym razie jeśli Wasze szelki są zwykłe i dobrze dopasowane to nie będzie problemu smile Pozdrawiam
      • agusia7b Re: szelki 13.02.09, 11:19
        dzięki
        • nervusmama Re: szelki 24.02.09, 18:46
          no wlasnie ja tez totalny laik jestem moja sunia ma juz prawie 5
          miesiecy kupilam szelki nawet nie ciagnie za bardzo i nawet je
          polubila ja kupilam bo mialam problem z gryzieniem smyczy ... brala
          ja do pyska podczas spaceru i mietolila ja przez prawie cala droge a
          teraz jej troche ciezko chyba uda mi sie ja oduczyc ...ale do sedna
          ma ktos jakies fane zdjecie albo umie moze dokladnie wytlumaczyc jak
          maja byc dopasowane te szelki ktos tu podal dwa zdjecia szlek i ja
          chyba cos robie nie tak...
          • tenshii Re: szelki 24.02.09, 19:52
            Co rozumiesz przez to, że nie możesz dopasować szelek?
            Mówisz o szelkach treningowych czy zwykłych szelkach spacerowych?

Szelki treningowe generalnie bazują na pewnego rodzaju opięciu - im bardziej pies ciągnie, tym bardziej napięte być powinny. Potem, z czasem nauki się jej rozluźnia.
            Jeśli chodzi o szelki spacerowe nie mogą być opięte żeby nie cisneły psa, ale nie mogą być też zbyt luźne bo pies zwyczajnie nam ucieknie.
            Na szelkach spacerowych są specjalne klamry do ich ustawiania.
            Wyreguluj klamry tak, żebyś mogła bez problemu i zbytniego ocierania włożyć palce między szelki a skórę.
            • nervusmama Re: szelki 24.02.09, 19:59
              chodzi o szelki spacerowe zwykle dzieki za rade musze nimi troche
              poregulowac sa chyba za luzne te moje ... nie bylam pewna czy ta czesc
              na szyji ma byc tak wlasnie na szyji czy o wiele izej bo tak byly
              ubrane na tym zdjeciu powyzej u biszkoptowego labladorka ...
              • tenshii Re: szelki 24.02.09, 20:27
                To mój piesek smile
                Tu masz zdjęcie które pokazuje jak powinny być ułożone szelki.
                Ładnie przeylegają, nie krępują ruchów, ale można pod nie włożyć ręce.
                www.garnek.pl/tenshii/4155125/kto-mnie-kocha-ten-kocha-i-mego
                www.garnek.pl/tenshii/4254913/daisy-20-miesiac
                Natomiast kiedy pies bawi się i biega mogą się poprzesuwać, odstawać.
                • nervusmama Re: szelki 25.02.09, 08:47
                  ha no widzisz juz wiem dlaczego... moje sa inne na grzbiecie od
                  miejsca gdzie zapina sie smycz odchodzi 10cm pasek ktory laczy sie z
                  ta czescia ktora sunia ma na szyji... u ciebie oba te elementy lacza
                  sie odrazu w miejscu gdzie zapina sie smycz i dlatego automatycznie ta
                  "szyjna czesc" u ciebie nie jest tak wysoko na szyji jak moja ...
                  bardzo ci dziekuje teraz wszystko kumam ...ale na chwile zglupialam
                  • annietess Re: szelki 09.03.09, 15:12
                    Który rozmiar szelek mam kupić?? Dla szczeniaka....

S- Obwód przy szyi 26cm - 39cm ,
                    Obwód przy barkach 29cm - 49cm

M- Obwód przy szyi 37cm - 53cm ,
                    Obwód przy barkach 42cm – 65cm

L- Obwód przy szyi 52cm - 78cm ,
                    Obwód przy barkach 55cm – 89cm

Czy zacząć od obroży?? jak to u Was wyglądało??
                    • tenshii Re: szelki 09.03.09, 15:16
                      Na początku obroża.
                      Potem kantarek.
                      Potem szelki treningowe.
                      Teraz i już na zawsze zwykłe szelki wink
                      • annietess Re: szelki 09.03.09, 15:41
                        big_grin
                        DZIĘKUJĘsmile
                        cóż ja mym bez Was zrobiła?
                        przeczytałam trzy książki a i tak najwięcej się dowiedziałam czytając forum...
                        Mam nadzieję, że ja też kiedyś komuś będę mogła pomóc, odwdzięczyć sięsmile
                        • tenshii Re: szelki 09.03.09, 15:48
                          smile
                          Bo nie ma to jak doświadczenia innych posiadaczy psów a nie czysta ksiażkowa teoria tylko i wyłącznie.
                          Na pewno sama pomożesz wielu innym osobom smile
                          A najlepszym uczuciem jest patrzeć/słyszeć/czytać, że kolejny właściciel psa odpowiednio, odpowiedzialnie i z pełną miłością i poświęceniem się nim opiekuje - to uwielbiam smile
                          • annietess Re: szelki 10.03.09, 12:27
                            Tenshii - dziękuję, wzruszyłaś mnie smile
                            czuję się ośmielona zdać jeszcze jedno pytanie w tym wątku...

dlaczego lepiej najpierw obrożę? Czy szczeniakowi nie byłoby wygodniej w szeklach?

• tenshii Re: szelki 10.03.09, 12:40
                              To nie jest zasada.
                              Po prostu w naszym przypadku tak było.
                              Można od razu zafundować psu szelki, ale....
                              ...szelki są najbardziej wygodnym dla psa "urządzeniem" do prowadzenia go na smyczy. Nie powodują żadnego dyskomfortu dlatego według mnie, moich osobistych doświadczeń, nie nadają się do początkowej nauki chodzenia właśnie z tego powodu - psu w szelkach jest wygodnie nawet jeśli ciągnie, a ciągnięcia nie unikniecie.
                              Każdy pies ciągnie i trzeba go nauczyć aby tego nie robił.
                              W szelkach przywyknie do "przyjemności ciągnięcia".
                              Obroża sama w sobie pewien dyskomfort sprawia z racji położenia - ciągnę = czuję nieprzyjemne odczucia w okolicy gardła.
                              Daisy krótko chodziła w obroży. Kiedy urosła na tyle, że zaczeliśmy odczuwać jej ciągnięcie zakładaliśmy do kompletu kantar.
                              Potem przenieśliśmy się na szelki treningowe.
                              I dopiero teraz - gdy nauczyła się, żeby nie ciągnąć, doskonale chodzi w zwykłych szelkach.
                              Skoro już przy tym jesteśmy - uczcie go chodzenia na smyczy od pierwszych dni, metodami pozytywnymi, żeby któregoś dnia nie przyszło Wam do głowy użyć kolczatki albo łańcuszka zaciskowego.
                              Dziś już żadna szanująca się szkoła dla psów, pracująca za pomocą metod pozytywnych, nie używa już tych narzędzi. To narzędza awersyjne, uczące nie na zasadzie nagradzania dobrego zachowania a karceniu za złe (ciągnę więc boli).
                              • ama_leta Re: szelki 10.03.09, 12:48
                                Ja mam jeszcze pytanie dot szelek.
                                Jakie sa orientacyjne rozmiary tych szelek ktore podala annietess
                                dla mlodych labradorow?
                                czy np 4-5 miesieczny szczeniak juz sie lapie na L, czy jeszcze na
                                M? Po prostu nie mam proporcji w oku..
                                • ama_leta Re: szelki 10.03.09, 12:50
                                  no i jaki przecietny obwod szyjki ma taki 8 tygodniowy szczeniak? (w
                                  sensie obrozy)
                                  • tenshii Re: szelki 10.03.09, 12:53
                                    Niestety nie da się tego jednoznacznie określić.
                                    Labrador labradorowi nie równy. sad
                                    W trakcie wzrostu psa takie rzeczy najlepiej kupywać w sklepie zoologicznym a nie w internecie.
                                    Musicie iść do sklepu z psem i poprzymierzać.
                                    Są suki labradorów, które ważą 27 kg, a są takie które ważą 37 i jest wsystko ok. Po prostu jest to cecha osobnicza.
                              • annietess Re: szelki 10.03.09, 12:52
                                och! nigdy bym mam "nie przyszło do głowy użyć kolczatki albo łańcuszka
                                zaciskowego", ale wiem, że ludziom czasem tak durne pomysły się lęgną w głowach
                                więc dobrze, że o tym wspomniałaśsmile
                                Pepper będzie chodził do przyjaznego przedszkolasmile
                                zgodnie z Twoją sugestia spróbujemy z obrażą.
                                Dziękuję raz jeszczesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka