diana321123 24.04.09, 22:48 Czy ktoś z was stosuje u swoich labciów obrożę frontline? Jak sie sprawdza? Jakie inne jeszcze firmy używacie, które sie sprawdziły? z góry dziękuje za odpowiedzi:] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diana321123 Re: Obroża FRONTLINE 24.04.09, 23:02 i jak długo działa ta obroża? Jak jest z jej moczeniem?:] Odpowiedz Link
tequ-illa Re: Obroża FRONTLINE 24.04.09, 23:08 mialam FRONTLINE (pipety) do zakraplania - po 2 m-cach pipetowania- jeden kleszcz, potem advantix firmy bayer - zero kleszcza, więc obrożę kupiłam bayer kiltix. W niej się nie powinno kąpać. Przynajmniej tak jest napisane. Odpowiedz Link
diana321123 Re: Obroża FRONTLINE 24.04.09, 23:19 Chyba zdecyduję sie na tą kiltix.. Juz pani z zoologicznego polecała mi tą obrożę:] Odpowiedz Link
s.sad Re: Obroża FRONTLINE 13.05.09, 23:05 Mi wet powiedział, że u labków poniżej 1-1,5 roku nie powinno się stosować obroży bo jest zbyt ostra dla młodych. Polecono mi nakrapianie Praktic czy jak to się pisze... Więc nie wiem czy inni weci to potwierdzają Odpowiedz Link
tilllate Re: Obroża FRONTLINE 14.05.09, 03:03 Jak juz pisalem w innym poscie pojechalem po kiltixa, a Pan powiedzial ze wszystkie sprzedane i trzeba zamawiac, wiec zamowilem ale tymczasowo wzialem obroze firmy SABUNOL ( duzo tansza od kiltixa wiec pomyslalem ze nie bedzie dzialac). A teraz najlepsze: Kiltix lezy zapakowany, bo obroza z "nizeszej" polki dziala rewelacyjnie. Ostatnio bylismy na spacerze i Aston wparzyl w krzaki. Po jakims czasie wyszedl i wygladal jak choinka ( z kleszczy). Zastanawialem sie jak je zdjac, a On sie otrzepal i kleszcze spadaly jak dojrzale jablka ( wszytskie trupy ). Nie wiedzialem ,ze ta obroza tak dziala, ze momentalnie ubija gada Do meritum. Jak widac obroza z nizszej polki tez dziala i to bardzo dobrze. Pytalem wczesniej na forum ale nikt takiej nie stosowal. Teraz z mojego doswiadczenia (jakby ktos chcial sie na temat firmy SABUNOL czegos dowiedziec) moge powiedziec, ze jest naprawde dobra, a kilktix'a sprawdziemy jak ta przestanie dzialac. Odpowiedz Link
corin4 Re: Obroża FRONTLINE 16.05.09, 19:06 Jeśli chodzi o Bayera to minusem jej jest zbyt wyska cena, oraz to, że nie można jej w ogóle moczyć. Więc dla labów odpada, no chyba, że któryś nie lubi wody Oczywiście marketing Bayera jest rewelacyjn i pomimo wysokiej ceny dość dobrze się sprzdaje. Ja ze swojej strony mogę polecić obrożę Preventic. Cena w granicach 40 zł można ją używać do 4 miesięcy. I co najważniejsze, posiada w swoim składzie taki środek który nazywa się amitraza.Nie pozwala kleszczom wbić się w skórę. Dodatkowo ma fajny eukalitusowo-miętowy zapach. PS.Oczywście środki nie zabezieczają psa w 100% przed inwazją. Radzę srawdzać nasze pociechy po każdym spacerze. Arek www.sklep-zoo.pl Odpowiedz Link
ddb2 Re: Obroża FRONTLINE 16.05.09, 21:21 Przez 7 lat przerobilysmy z Bora chyba wszystkie dostepne na rynku obroze. Nie ma takiej, ktora zabezpieczylaby psa w 100%. Bora, pies szalenie aktywny, ciagle wyjezdzajacy na weekendy mazurskie ( wtedy, dodatkowo jest pryskana frontlainem, choc wet, nie poleca podwojnego trucia psa ), mieszkajacy przy Lesie Bielanskim, nie ma szans, aby ustrzec sie kleszczy. W kazdym sezonie wyciagamy z niej kilkanascie, jesli nie kilkadziesiat. Na szczescie, do tej pory nie zachorowala i mam nadzieje, ze tak pozostanie. Ps. 25 lat temu, gdy studiowalam weterynarie, o kleszczach czytalismy w podreczniku, ze wystepuja sporadycznie w lasach Augustowszczyzny. Nikt ich nie widzial i tylko z obrzydzeniem ogladalismy ich podobizny w ksiazce. Odpowiedz Link
asztek Re: Obroża FRONTLINE 14.06.09, 17:43 bayer kiltix w jakiej cenie mozna go dostac? Odpowiedz Link
aneko_chan Obroża FRONTLINE 25.06.09, 21:41 Kupuję co roku, jak tylko pojawiają się kleszcze. Późną jesienią po zdjęciu obroży mój lab złapał dwa kleszcze które wyczuliśmy jak już uschły. Po wyjęciu tylko jedna ranka ładnie sie zagoiła. Druga zaczeła sie pod skórą paprać i rzeba było podać antybiotyk. W tym roku napewno po 'zużyciu' obroży zakroplę mu preparat na kleszcze aby sytuacja się nie powtórzyła. W polsce kleszcze są coraz wcześniej i coraz dłużej (brak zimy) Odpowiedz Link