kasiolekkk 02.06.09, 10:07 Moj Junior czesto dostaje czkawke z roznych przyczyn: czasami po jedzeniu, czasami jak sie pobawi, albo jak spi nagle lapie go czkawka. To chyba nie jest normalne, czy powinnam isc do weterynarza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Czkawka 02.06.09, 10:34 To jak najbardziej normalne. Twój pies jest młody prawda? Czkawka u szczeniaków jest związana z niedorozwojem przepony. Minie około 8 - 10 miesiąca życia Odpowiedz Link
gochapu Re: Czkawka 02.06.09, 11:27 Jak najbardziej normalne. Przejdzie mu przed skończeniem roku. Ja przez przypadek znalazłam sposób na zatrzymanie czkawki u mojego psiaka. Brałam go na ręce - tak jak dziecko (w pionie), przez chwilę powisiał wzdłuż na mnie i przechodziło. Jak był już ciężki to stał na tylnych łapach, a ja schylałam się, podtrzymywałam go przez chwilę w pionie (bez zbytniego wyciągania psiaka) i też mu przechodziło. Odpowiedz Link
kasiolekkk Re: Czkawka 02.06.09, 14:11 dziekuje za informacje Tak moj Junior jest malutki ma dopiero 6 tygodni Odpowiedz Link
kasiolekkk Re: Czkawka 02.06.09, 19:31 Taki malutek nam sie trafil ale cala rodzina zastepuje mu mamusie Odpowiedz Link
tenshii Re: Czkawka 02.06.09, 19:42 Nie no na pewno nie ma źle Ale mimo wszystko Swoją drogą w nawiązaniu do wątku o noszeniu psa - on nie powinien jeszcze wychodzić na dwór - wogóle Odpowiedz Link
kasiolekkk Re: Czkawka 02.06.09, 21:41 Hmmmm mowisz? ja go wynosze na taras ewentualnie na trawke ( ale pilnuje zeby jej nie ogryzal !!! ) gora na 5 min. i jak jest sloneczny dzien. Aczkolwiek malo takich ostatnio. Odpowiedz Link
tenshii Re: Czkawka 02.06.09, 22:22 Ale w 6 tygodniu dopiero pierwsze szczepienie. Tożto maleństwo. Ja bym nie ryzykowała do drugiego szczepienia. No chyba, że na taras... ale na trawkę żadną. Strzeżonego.... Odpowiedz Link
mirwix Re: Czkawka 02.06.09, 22:46 Tenshii nie przesadzaj...A co mu trawka w ogrodzie zaszkodzi??Psa trzeba hartowac, a nie potem byle czkawka go wykonczy.Psy trzymane pod kloszem sa bardziej chorowite.Do szczepienia tylko trzeba uwazac, aby nie miał kontaktów z niewiadomymi psami.A tak poza tym ze spokojem, nie dajmy sie zwariować!! Odpowiedz Link
tenshii Re: Czkawka 02.06.09, 22:50 Pewnie, że trzeba hartować, ale nie przed pierwszym szczepieniem i krótko po nim. Chociaż kwarantanna powinna trwać o wiele dłużej. Ale koło 2 szczepienia już spoko - ok. A kontaktu z psem wcale mieć nie musi. Wystarczy że coś posika trawnik a on go powącha Przy 1 szczepieniu zalecam ostrożność. Odpowiedz Link
tenshii Re: Czkawka 02.06.09, 22:53 Zresztą masz przykład pierwszy lepszy z forum, nasza Tequilla. Prawie dorosła, zdrowa, szczepiona sunia, i prawie nam nie zeszła bo najprawdopodobniej coś powąchała na spacerze.... A tym bardziej takie maleństwo, które jeszcze powinno być przy mamie... Przy !pierwszym! szczepieniu trzeba zachować dużą ostrożność. Odpowiedz Link
kasiolekkk Re: Czkawka 03.06.09, 09:15 Moj Junior do 20 czerwca ma miec drugie szczepienie.... Nie wychodze z psinka poza obreb mojego podworka.Wiec zapachy, odchody innych psow mu nie groza Dopiero po szczepieniu, jeszcze troche odczekam. A wogole to wezme malego na spacer jak skonczy 3 miesiace Tak bedzie najlepiej. Gosciu od ktorego bralismy szczeniaka stwierdzil ze 6 tygodniowego bobaska mozna juz zabrac. ma dwie pary dosorlych labradorow wiec czemu mialam mu nie ufac? Dziekuje za wszelkie udzielone mi informacje Odpowiedz Link
tenshii Re: Czkawka 03.06.09, 13:59 6 tygodniowego szczeniaka można zabrać, bo sam je, sam się załatwia itd, ale to nie oznacza, żę się powinno. Pies powinien być z mamą minimum 8 tygodni, a bardzo wielu hodowców oddaje szczeniaki dopiero po ukończeniu 12 tygodnia życia. Względy behawioralne Odpowiedz Link
tequ-illa Re: Czkawka 03.06.09, 19:31 czkawka jest normalna moja jak czkawica zaczęła mijać przestawiła sie na bekanie ale siara jak sobie nieraz beknie na spacerze - ja się robię purpurowa - a ta jak gdyby nigdy nic Odpowiedz Link
kasiolekkk Re: Czkawka 03.06.09, 20:36 Hehe to faktycznie buba to ja juzwole jego czkawke Odpowiedz Link