09.08.14, 20:37
www.fronda.pl/a/za-wiara-w-zabobony-stoi-demon,40422.html
Czy ja dobrze rozumiem, ze
1. Zawieszanie kłódki jest zabobonem
2.Wiara, ze zdjęcie kłódki grozi śmiercią zabobonem nie jest
3.Demony topią ludzi, którzy chcą popełnić grzech
Cos mi tu nie gra.
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Zabobony 09.08.14, 20:47
      co za głupoty:
      "Każdy katolik zna pierwsze przykazanie dekalogu."

Akurat! jedna znajoma prowadziła kiedyś badania socjologiczne wśród nastolatków i okazywało się, że większość nie jest w stanie podać nazwy swojego wyznania - mówili "chodzę do tego kościoła, co wszyscy".

"Coraz częściej ludzie uskarżają się na niepowodzenia, choroby ciała i duszy, których źródła wykraczają poza naukowe wyjaśnienia."

Mam poważne wątpliwości, czy rzeczywiście tak jest. Zresztą chorób duszy medycyna nie diagnozuje, a spora część nieznanych dolegliwości to maskowane objawy zaburzeń psychicznych.

BTW nigdy nie postrzegałam przyczepiania kłódki na moście jako zabobonu tylko ładny zwyczaj. Czy ktoś naprawdę wieży, że taka kłódka coś zmieni?
      • verdana Re: Zabobony 09.08.14, 21:10
        Tak, Fronda:)
        • ding_yun Re: Zabobony 09.08.14, 21:29
          Niestety nie lepiej jest w Europie Środkowej i Wschodniej, gdzie pogańskich tradycji nigdy nie udało się wykorzenić. W Rydze na jednym z mostów, młodzi ludzie umieszczają kłódki a klucze wrzucają do Dźwiny. Ten zabobon dotarł także do Polski, podobnie jest np. we Wrocławiu. Kłódka ma być symbolem trwałego związku. Jednak, gdy jeden z Łotyszy zapragną rozwieść się z żoną, pospieszył na most by przeciąć swą kłódkę. Poślizgnął się, wpadł do rzeki i utopił się. Może litościwy Pan uchronił go w ten sposób przed śmiertelnym grzechem cudzołóstwa?

Po przeczytaniu tego akapitu jestem pewna, że do Frondy udało się przeniknąć jakiemuś stażyście, który teraz prowadzi subtelną akcję sabotażową.
        • maadzik3 Re: Zabobony 09.08.14, 21:59
          :D 10/10
    • iwoniaw Przepraszam, nie mogę :-D 09.08.14, 21:29
      "Współcześni egzorcyści mają pełne ręce roboty. Jest to plaga naszych czasów."
      Ktoś chyba powinien powiedzieć autorowi, że następstwo poszczególnych zdań w tekście MA znaczenie :-D
      • maadzik3 Re: Przepraszam, nie mogę :-D 09.08.14, 22:01
        :D przynajmniej czasem można się pośmiać nad artykułem zamiast np. wkurzyć (BTW nad komentarzami do artykułu o spodziewanej inwazji papug na POlskę śmiałam się dziś do łez, artykuł jak artykuł, ale komentarze wspaniałe)
      • mary_ann Re: Przepraszam, nie mogę :-D 09.08.14, 22:05
        iwoniaw napisała:

> "Współcześni egzorcyści mają pełne ręce roboty. Jest to plaga naszych czasów."

Iwonia, Duch św. przez niego przemówił (tą kolejnością):-)
    • mary_ann Re: Zabobony 09.08.14, 22:03
      >>Po przeczytaniu tego akapitu jestem pewna, że do Frondy udało się przeniknąć jakiemuś stażyście, który teraz prowadzi subtelną akcję sabotażową.

A ja mam spiskową teorię dotyczącą Frondy, którą mi się coraz częściej nasuwa i już prawie w nią wierzę.
      Mianowicie, że Fronda z rozmysłem systematycznie publikuje artykuły ewidentnych wariatów, do których zaliczam p. Patynowską, p. Brysia.p. Salwowskiego i p. Morynia.
      Mowa o ludziach piszących o tym, że w czasie seansów jogi demon wchodzi w człowieka przez odbyt, że tańce towarzyskie są niemoralne, albo (ostatnio, jeszcze chyba wisi) - że dowodem na istnienie Boga jest uderzanie piorunów w krzyż (metalowy) na Giewoncie.
      Powiecie, że takie artykuły są tak absurdalne, że ośmieszają katolicyzm. A i owszem. Ale to nie jest ślepota czy wypadek czy pracy, to świadoma zmiana strategii marketingowej. Już nie chodzi o to, by kogokolwiek przekonać, liczy się tylko o klikalność. A klikają głównie ludzie traktujący portal jako jeden z lepszych serwisów humorystycznych. I to jest nowy target.

W wersji skrajnej mojej teorii wymienieni autorzy w ogóle nie istnieją, są tylko wirtualnymi kreacjami - na co naprowadzają mnie ich fotki profilowe (zwłaszcza ta z panem z brodą do pasa i ta z osobnikiem w przedziwnej czapeczce). Ale to już ekstremizm, wiem.
      • slotna Re: Zabobony 09.08.14, 22:11
        W inne katolickie serwisy w ogole nie klikam, bo sa dla mnie nudne. Na fronde sama tez co prawda nie wchodze, ale jak ktos podlinkuje, to chetnie.
      • verdana Re: Zabobony 09.08.14, 22:16
        Twierdzisz, ze oni z rozmysłem przerabiają sie na pismo humorystyczne?
        • mary_ann Re: Zabobony 09.08.14, 22:21
          Twierdzę, ze Terlikowski musi za coś wykarmić swoją gromadkę. I ujmijmy to tak - na rękę jest mu tolerowanie wariatów, którzy nabijają statystykę wejść. Jeden z nich, ewidentnych świrów (nie pamiętam który - Moryń? Bryś? ) awansował na zastępcę red. naczelnego portalu!
          A że pismo jest odwiedzane w dużej mierze prezez prześmiewców, to widać po komentarzach (tu zaszła b. wyraźna zmiana).
      • mary_ann zdezinformowałam 09.08.14, 22:29
        mary_ann napisała:

> >>Po przeczytaniu tego akapitu jestem pewna, że do Frondy udało się prz
        > eniknąć jakiemuś stażyście, który teraz prowadzi subtelną akcję sabotażową.
        >
        > A ja mam spiskową teorię dotyczącą Frondy, którą mi się coraz częściej nasuwa i
        > już prawie w nią wierzę.
        > Mianowicie, że Fronda z rozmysłem systematycznie publikuje artykuły ewidentnych
        > wariatów, do których zaliczam p. Patynowską, p. Brysia.p. Salwowskiego i p. Mo
        > rynia.
        > Mowa o ludziach piszących o tym, że w czasie seansów jogi demon wchodzi w człow
        > ieka przez odbyt, że tańce towarzyskie są niemoralne, albo (ostatnio, jeszcze c
        > hyba wisi) - że dowodem na istnienie Boga jest uderzanie piorunów w krzyż (meta
        > lowy) na Giewoncie.
        > Powiecie, że takie artykuły są tak absurdalne, że ośmieszają katolicyzm. A i ow
        > szem. Ale to nie jest ślepota czy wypadek czy pracy, to świadoma zmiana strateg
        > ii marketingowej. Już nie chodzi o to, by kogokolwiek przekonać, liczy się tylk
        > o o klikalność. A klikają głównie ludzie traktujący portal jako jeden z lepszyc
        > h serwisów humorystycznych. I to jest nowy target.
        >
        > W wersji skrajnej mojej teorii wymienieni autorzy w ogóle nie istnieją, są tylk
        > o wirtualnymi kreacjami - na co naprowadzają mnie ich fotki profilowe (zwłaszcz
        > a ta z panem z brodą do pasa i ta z osobnikiem w przedziwnej czapeczce). Ale to
        > już ekstremizm, wiem.

Przepraszam za dezinformację, pan z brodą i w czapeczce to jeden i ten sam - Mirosław Salwowski.
        Oni mi się strasznie mieszają, bo piszą, jak się domyślacie, strasznie podobne rzeczy.
        Oto zdjęcie p. S. Polecam lipcowy wpis o niestosowności bikini - jak znalazł do dyskusji o nagości i wstydzie:

www.fronda.pl/blogi/miroslaw-salwowski,449.html
        • ding_yun Re: zdezinformowałam 10.08.14, 00:45
          > Oto zdjęcie p. S. Polecam lipcowy wpis o niestosowności bikini - jak znalazł d
          > o dyskusji o nagości i wstydzie

Ty się śmiejesz, a ja będąc młodym dziewczęciem uczęszczałam do katolickiej podstawówki przez jakiś czas. I kiedyś na zielonej szkole dostałam kiedyś bardzo ostrą reprymendę za pojawienie się w pokoju chłopców w piżamie.
          Pamiętam, że w ośrodku w którym nocowaliśmy było potwornie zimno, piżama była polarowa, miała długie spodnie i górę z długim rękawem, a w pokoju chłopców pojawiłam się w tym czarującym i kuszącym stroju tylko dlatego, że żaden z nich nie zabrał na wyjazd szamponu do włosów i obiecałam, że rano przyjdę i im pożyczę. Na nieszczęście nakryła mnie na tym niecnym procederze pedagog szkolna, która następnie urządziła dla dziewcząt pogadankę o tym, dlaczego kobieta winna pokazywać się mężczyznom wyłącznie w stroju kompletnym.
          Wszyscy mieliśmy po 12-13 lat, a historia wydarzyła się w tym tysiącleciu.
          Także mnie niewiele zdziwi w kwestii poglądów na stroje.
          • mary_ann Re: zdezinformowałam 10.08.14, 10:30
            Na nieszczęście nakryła mnie na tym niecnym procederze pedagog szkolna, która
            > następnie urządziła dla dziewcząt pogadankę o tym, dlaczego kobieta winna pokaz
            > ywać się mężczyznom wyłącznie w stroju kompletnym

Ding-yun, toż to czysty, żywy przykład seksualizacji niewinnego piżamowego dziewczęcia!
        • pavvka Re: zdezinformowałam 13.08.14, 00:06

Z wyglądu talib jako żywo :P
    • mary_ann Re: Zabobony 09.08.14, 22:13
      Ciekawe, co będzie, jak Fronda dokopie się do informacji, że pod koniec czerwca w Paryżu pod ciężarem kłódek zakochanych runęły dwa fragmenty balustrady mostu Pont des Arts. Nikt nie zginął, bo nie spadły do rzeki (na przepływające statki z turystami), tylko osunęły się do środka:-)

https://i60.tinypic.com/9fy81x.jpg
    • luna15 Re: Zabobony 11.08.14, 12:45
      Po przeczytaniu tego artykułu zaczęłam sie zastanawiać czy autor naprawdę ma świadomość że Bóg go kocha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka