10.01.06, 22:01
Witama Was Towarzysze Niedoli!
W piątek, po raz piewszy w sym trzydziestoletnim żywocie, byłam u
endokrynologa. Mam guzki na tarczycy, niedoczynność no i właśnie hashi. Troche
to bylo takie jak obuchem w łeb. W czasie wizyty dostałam eutyrox 50 raz
dziennie, ale pani doktor dość rzetelnie do mnie podeszła. W zasadzie nigdy
bym sie nie zajeła tą moja tarczyca gdyby nie bezowocne próby zajścia w ciąże.
Chociaż wszyscy lekarze mówili mi, że TSH na poziomie 3,3 do 3,7 to super
wynik, to jednak posty na bocianie zmusiły mnie do "pogrzebania" w temacie. No
i wyszło szydło z worka. Jestem jeszcze zagubiona i nie bardzo wiem od czego
zacząc układanie sobie zycia z hashi. W zasadzie przepisano mi leki, kazano
zbadać poziom hormonów za 6 tygodni, biopsję powtórzyć za pół roku, ale nie
wiem jak żyć. Zmienić coś w diecie, w przyzwyczajeniach. Nie mam pojęcia. Tego
lekarz mi już nie powiedział. Może jest jakaś fajna, po polsku napisana
książka o hashi?
Mam do Was prośbę. Oceńcie moje wyniki w świetle waszej wiedzy o hashi i
podpowiedzcie co robić dalej.
TSH 3,48 (norma 0,27 - 4,2),
ft3 2,99 pg/ml (norma 1,8 - 4,6),
ft4 1,05 ng/dl (norma 0,93 - 1,7)
TG 330,8 IU/ml (norma <115),
TPO 17,21 IU/ml (norma < 35),
W opisie usg: tarczyca dwupłatowa, połozona prawidłowo, nie powiększona.
Miąższ gruczołowaty niejednorodny (niespecyficznie),

Obserwuj wątek
    • rosteda Re: ZAGUBIONA 11.01.06, 00:39
      Witamy w klubie. Wiem ze rozpoznanie kazdej choroby jest wstrzasem, ale trzeba
      dalej zyc. Z ta choroba zyje sie dalej i nawet ma sie dzieci. Masz szczescie ze
      trafilas na dobrego lekaza endokrynologa i nie zastanawiajac sie dala Ci
      Eutyrox. TSH -3,3 -3,7 w naszych laboratoriach to jeszcze norma, ale w innych
      europejskich laboratoriach norma jest do 2,5 i dziwne ze medycyna nie nadaza za
      Europa. Jestem ciekawa jak znioslas dawke 50µg na poczatku, czy zaczynalas od
      mniejszej?
      Nastepnym twoim krokiem powinna byc wizyta u ginekologa endokrynologa i kontrola
      hormonow plciowych (inne zaburzenia hormonalne czesto ida w parze z Hashimoto).
      Zeby zajsc w ciaze i utrzymac ja to TSH musi byc 1. Dlatego w ciazy trzeba
      bardzo czesto kontrolowac poziom hormonow. Jednego tylko nie bardzo
      rozumie,dlaczego jeszcze jedna biopsja? Potwierdzenie Hashimoto masz - dodatnie
      TG, obecneTPO, bardzo niskie Ft3 iFt4. Lekarz ktory opisywal USG nic nie pisze
      na temat guzkow, a pozatym ten opis jest bardzo skromny. Nie pisze nic o
      zmniejszonej echogenicznosci, ale pisze " miazsz gruczolowy niejednorodny
      (niespecyficzny) " - to jest bardzo ogolne. Moze warto zrobic USG jeszcze u
      innego radiologa? Jesli planujesz zajscie w ciaze to powinnas jeszcze zrobic
      morf, Ferrytyne, B12, poziom kwasufoliowego,selen i cynk bo u Hashi wystepuja te
      niedobory , a dla dziecka to jest wazne. Z jadlospisu nalezy wykluczyc Jod. Sol
      bezjodowa dostaniesz w Supermarkecie, taka do kiszenia ogorkow. Tytuly ksiazek
      po Polsku na temat Hashimoto znajdziesz we wczesniejszych Postach.
      • majajab Re: ZAGUBIONA 11.01.06, 18:36
        Dzieki za odpowiedź. Uzupełniając, co do guzków - mam je opisane dokładnie w usg
        i ale nie opiywałam tego juz na forum.
        Jak zdązyłam się zorientować, eutyrox zwykle przyjmuje się stopniowo zwiększając
        dawkę. Mnie nic takiego lekarz nie zalecił. I o ile pierwsze dwa dni były ok, to
        teraz odczuwam senność i boli mnie nieco głowa. nie jest to jakiś bardzo
        dolegliwy ból, ale jednak ćmi i przeszkadza. W sumie czuję się bardziej zmeczona
        niż kiedykolwiek. Do tej pory nie maiłam w zasadzie żadnych objawów choroby.
        zdarzało mi się budzić w nocy z okropnym lękiem ale zawsze łaczyłam to z pracą,
        bo te lęki zawsze na tym tle. Chyba juz nie muszę pisać, że robotę mam
        stresującą. Poza tym zwykle takie nocne wybudzanie występowało w II fazie cyklu,
        co łączyła z pms.
        Rozpisałam sie na swój temat. Ale czy w związku z tymi bólami głowy nie powinnam
        sobie zmniejszyć dawki leku (po konsultacji z lekarzem)? A może poczekać kilka
        dni, może przejdzie?
        • rosteda Re: ZAGUBIONA 11.01.06, 21:51
          Jesli masz guzki to nastepna punkcja jest zrozumiala, ale czesto te guzki sa
          mylone z torbielami wypelnionymi plynem co u Hashi jest czesto i te torbiele
          cofaja sie samoistnie podczas leczenia Eutyroxem. Eutyrox powinno sie przyjmowac
          w dawkach wzrastajacych i rozpoczynac najlepiej od 25µg, a za 2 tygodnie
          zwiekszyc o 12,5 itd. Jak ktos jest dlugo w niedoczynnosci to wieksze dawki
          wywoluja burze w nieprzyzwyczajonym organizmie i moga sie zaostrzyc objawy. Ten
          twoj bol glowy jest przykladem. Nie musisz chodzic do lekarza, tylko spokojnie
          wez od jutra 25µg, czyli 1/2 tabl. A za 2 tyg zwieksz dawke . Kazde kontrolne
          badania nalezy robic 4 tygodnie po ustalonej dawce i w dniu pobierania krwi nie
          bierze sie hormonow, dopiero po przyjsciu do domu mozna je wziasc. Jesli przed
          pobraniem krwi wezmiesz hormony to wynik ten bedzie nie wiarygodny bo cala ilosc
          tych hormonow plywa we krwi i wyniki sa zawyzone. Najczesciej jest to bledem bo
          pozniej lekarz uwaza ze masz tych hormonow za duzo i zmniejsza niepotrzebnie
          dawke. Jak od jutra zaczniesz na zmniejszonej dawce to zdazysz, kontrole masz
          dopiero za 6 tyg.
          Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka