Dodaj do ulubionych

Badanka brrr......

14.03.06, 16:58
Od kilku miesięcy mam pewne objawy, które zasugerowały mi przebadanie
tarczycy. Zaczęło sie od bólu stawów,następnie pojawiły się wysięki
podkolanowe. Morfologia jest ok., odczyn WR i RF latex wyszły ujemnie. Ze
względu na rzs w rodzinie zrobiłam przeciwciała antyCCP wynik ujemny. Jedynie
wyniki z tarczycy dały cos do myslenia:
TSH 4.76 /0.4-4.0/ po 3 tygodniach w trakcie których przyjmowałam Augmentin,
choc nie wiem czy to ma wpływ na wyniki badań
TSH spadło do 2.09
T3 137.0 /81-178 ng/dl/
T4 7.08 /4.5-12.5 ug/dl/
FT3 3.56 /1.8-4.2 pg/ml/
FT4 1.0 /0.8-1.9 ng/dl/
antyTPO <10 /norma do 35/
antyTG 53.3 /norma do 40/
Dzisiaj mam wizyte u endo, zrobi usg, oczywiscie prywatnie bo z kasy chorych
mogłabym liczyc najwcześniej na listopad. Jakaś paranoja.
Obecnie stawy bola mnie sporadycznie ale wysięk sie utrzymuje. Czy te wyniki
powinny mnie zaniepokoić? A może cos mi umknęło? Pozdrawiam forumowiczkismile)
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: Badanka brrr...... 14.03.06, 18:38
      Hej Sarna smile
      Hmm tak moze cos dziać sie z tarczyca u Ciebie, TSH było troszke za
      wysokie...czyli sugeruje to nam jakoś niedoczynność lub stan zapalny...ktory
      zszedł po antybiotyku.
      Dobrze, ze idziesz do endo. USG dobrze jest zrobic. Masz za niski poziom FT4
      czyli tyroksyny. On powinien byc w gornej granicy.
      Przeciwciała u Ciebie nie wzkazuje na chorobe autoimunologiczna, wiec spokojnie.
      Mozliwe, że lekarz przepisze Ci min dawke hormonu albo zaleci kontrolne badanie
      za kilka miesiecy. I dopiero wtedy podejmie decyzje co dalej.
      Pozdrawiam Ada
    • hashi-tess Re: Badanka brrr...... 14.03.06, 21:17
      Ada chyba nie do końca uważnie przeczytała Twój post.
      Twoje podwyższone przeciwciała TG i podwyższone TSH świadczą o złej pracy tarczycy. Sądzę, że kierunek poszukiwań Twojego złego samopoczucia jest trafny; powinnaś go trzymać.
      Ciekawa jestem, co endo stwierdził po badaniu tarczycy usg.
      Pozdrawiam i życzę trafnej diagnozy, bo potem może być tylko z górki.
      Tess
    • sarna1976 Re: Badanka brrr...... 14.03.06, 22:29
      Taa.. i po wizycie. Hmm.. usg pokazało slady na tarczycy po przebytym zapaleniu,
      podobno stąd podwyższone anty TG, obecnie TSH w granicach 2.09 wskazuje że praca
      tarczycy jest zadowalajaca. Poziom TSH mam skontrolować za ok 4 mce. Obecny stan
      podobno nie wymaga leczenia. Niepokoja mnie natomiast te wysięki podkolanowe,
      endo zalecił mi konsultacje z reumatologiem. Nie wiem co o tym mysleć....
      • rosteda Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 12:09
        Witaj Sarna
        Na temat USG tarczycy piszesz:"USG pokazalo slady po przebytym zapaleniu".
        Przypuszczam ze to nie jest wynik opisowy ktory dostalas do reki. To sa
        prawdopodobnie tylko slowa ktore powiedziala do Ciebie endo.
        W wyniku ktory dostaje sie do reki (opis USG) powinno byc napisane: jak duza
        jest twoja tarczyca (aby moc porownac z nastepnymi wynikami), czy jest ona o
        zmniejszonej (albo zwiekszonej)homogenicznosci, czy zawiera ona tez inne
        struktury i jakie (np:guzki).
        W tym co napisalas nie bylo ani jednego takiego okreslenia.
        Nie bardzo rozumie co znaczy "po przebytym zapaleniu". Czy ma to znaczyc ze
        przeszlas juz zapalenie i tylko sa slady? Dalej juz nic nie bedzie sie dziac z
        Twoja tarczyca?
        Sa tez inne rodzaje zapalenia tarczycy - wywolane przez bakterie ,czy tez inne
        czynniki, ktore moga sie cofnac po leczeniu albo zlikwidowaniu tego czynnika.
        W Hashimoto natomiast proces zapalny trwa do calkowitego zniszczenia tarczycy.
        Okresowo jet to ostre zapalenie, a okresowo kiedy przeciwcial jest mniej i nie
        sa takie agresywne to zapalenie jest lagodniejsze.
        Po lekko podwyzszonych a-Tg i po bardzo niskim poziomie fT4 mozna podejrzewac u
        Ciebie zapalenie tarczycy typu Hashimoto (dla wyjasnienia tego potrzebny jest
        jeszcze dokladnie opisany wynik USG)
        Przeciwciala p/tarczycy moga byc czasem dodatnie u calkiem zdrowych, a czasem u
        chorych na Hashimoto moga byc nieobecne (jest to bardzo rzadko, ale jednak sa
        takie przypadki)i to jak wysokie sa przeciwciala niczego nie zmienia.
        Ja w takiej sytuacji jesli bylabym niepewna rozpoznania, a do tego mialabym
        dolegliwosci (wysieki podkolanowe i bole stawow), poszlabym do drugiego
        specjalisty aby uslyszec inna opinie.
        Tarczyca to jest taki narzad, ze przy swojej zaburzonej czynnosci moze dawac
        bardzo rozne objawy i dolegliwosci. A tym bardziej jesli jest podejrzenie o
        autoimmunologiczna chorobe tarczycy. Przeciwciala niezaleznie od ilosci i
        obojetnie z jaka choroba sa zwiazane moga tez zaatakowac kazdy inny narzad (u
        Ciebie moga to byc te wysieki pod kolanami). Ja nie twierdze ze tak jest, ale
        jesli Twoje wyniki daja podejrzenie Hashimoto, to nalezaloby sie nad tym zastanowic.
        Badanie krwi na TSH, fT3, fT4 (T3 i T4 nie sa potrzebne ) powtorzylabym jesli
        nasila sie dolegliwosci (wysieki,bole stawow). Mozna by sie zastanowic nad
        powtorka przeciwcial, ale za pare miesiecy.
        Pozdrawiam Rosteda
    • sarna1976 Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 12:45
      Witam ponownie i dziękuję za odzew. Faktycznie nie dostałam opisu USG do ręki,
      a jak o to zapytałam usłyszałam że obraz tarczycy jest poprawny i widac jedynie
      na obu płatach ślady po przebytym zapaleniu. Jeśli objawy bólów stawów nie
      powrócą to TSH zbadam za 3 mce, w międzyczasie postaram się powtórzyć usg u
      innego lekarza. W piątek idę po skierowanie do reumatologa, zeby obejrzał
      kolana. Szczerze to mam dość tego doszukiwania się chorób. P.s. czy czerwone
      plamki, które mają skłonność do powiększania się i z czasem do łuszczenia, na
      skórze pod oczami też mogą świadczyć o chorej tarczycy?
      • rosteda Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 13:12
        Wierze Ci ze masz juz dosc, ale najwiecej czego potrzebujemy to jest cierpliwosc.
        Cierpliwosci potrzebujemy do naszych dolegliwosci, do lekarzy ktorzy nas lecza,
        i pozniej jak juz jest diagnoza i leczenie do odpowiedniego ustawienia leczenia.
        U mnie trwalo od wystapienia dolegliwosci do rozpoznania tylko kilkanascie lat.
        Przypadek sprawil ze postawiono u mnie ta diagnoze.
        U Ciebie nie musi to trwac tak dlugo, jestes juz na dobrej drodze.
        O tych plamkach co opisujesz to gdzies czytalam, ale to bylo juz dosc dawno i
        nie odpowiem Ci jednoznacznie. Ja mialam w niedoczynnosci twarde "guzki"
        (podobne do jeczmienia w pierwszej fazie), bardzo bolesne, zaczerwienione ale w
        gornych powiekach i powieka byla w tym czasie opuchnieta. Jak wyrownalam hormony
        to wszystko zniknelo i teraz nie wraca.
        Zycze Ci duzo cierpliwosci
        Rosteda
        • sarna1976 Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 14:29
          Dziękuję za wsparciesmile Mam nadzieję, że wizyta u reumatologa rozwieje pewne
          przypuszczenia i będę mogła skupic sie tylko na kontrolowaniu tarczycy. Hmm..
          mam jeszcze pytanie odnośnie profilaktyki.. czy w tej chwili mogę coś zrobić
          dla mojej tarczycy? (poza oczywiście badaniami) rozumiem że przyjmowanie
          sporadycznie Kelpu jest raczej niewskazane...
          • rosteda Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 15:01
            Tak, pomoca dla tarczycy jest wykluczenie jodu pod kazda postacia - tzn.
            wszystkie srodki kontrastowe przy przeswietleniach ktore zawiwraja jod, sol
            spozywcza z jodem, leki i witaminy (zwlaszcza Multiwitaminy) ktore zawieraja jod
            nalezy ich unikac.
            Kelp to jest jakis srodek pochodzacy z morza i chyba tez ma duza zawartosc jodu.
            Jak chcesz brac jakies witaminy to bez jodu.
            Rybe od czasu do czasu mozna zjesc, ale nie codziennie (jest to wskazane ze
            wzgledu na inne skladniki).
            Rosteda
            • sarna1976 Re: Badanka brrr...... 15.03.06, 17:46
              Wszelkie sugestie sa bardzo pomocne. Na tym etapie kiedy niewiadomo jeszcze co i
              jak, pozostane na przyjmowaniu selenu z cynkiem. Po następnej kontroli zobacze
              co dalej.
              Pozdrawiamsmile
        • begina Re: Badanka brrr...... 17.03.06, 09:26
          Witaj Rosteda!
          Mam do Ciebie pytania odnosnie tych "guzków" w górnych powiekach. Napisałam Ci
          na priv . Bardzo Cię proszę zajrzyj do swojej poczty i odpowiedz.
          Pozdrawiam
          • rosteda Re: Badanka brrr...... 17.03.06, 17:01
            Witaj Begina
            Czytalam i odpowiem na pewno, tylko ja nie jestem najsilniejsza z komputerem.
            Wczoraj wysylalam jeden list i chyba nie doszedl.
            Na probe wysle do Ciebie krotki list i jak dojdzie to mi odpowiedz jednym slowem.
            Jesli nie dojdzie to poczekaj troche, moze jak wroci z pracy moj kuzyn to mi pomoze.
            Pozdrawiam Rosteda
    • sarna1976 Re: Badanka brrr...... 29.03.06, 14:16
      Dzisiaj odebrałam zdjęcia RTG stawów kolanowych z takim oto opisem:
      "Uwidocznione części kostne RTG w normie. Drobne wolne ciało stawowe w tylnej
      części lewego stawu kolanowego". Może ktos z Was pomoże mi i wyjaśni ten opis,
      bo jestem w kropce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka