marzka4 17.07.06, 09:06 witam czy ktos z Was miał wykonywana biopsje? Kiedy lekarz powinien ja zalecic-czy zawsze na poczatku stwierdzenia hashimoto i widocznych zmian (guzków??) w tarczycy? czy jest to raczej zbyteczne? dzieki M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosteda Re: biopsja 17.07.06, 11:28 Witaj Marzka4 Ja nie mialam nigdy robionej biopsji i nigdy mi zaden lekarz nie proponowal, bo nie mialam guzkow. Biopsje robi sie wtedy jak sa trudnosci z rozpoznaniem hasimoto (ujemne przeciwciala i brak zmian w USG. Albo jak przy Hashimoto sa wyrazne guzki (odpowiedniej wielkosci). Jak te guzki sa bardzo male to tez nie ma sensu robic tego badania bo lekarz nie bedzie mogl trafic w guzek milimetrowej wielkosci. O tym czy te guzki nadaja sie do punkcji decyduje lekarz ktory robi USG tarczycy. To juz bylo tutaj wielokrotnie opisywane. A na forum choroby tarczycy nie tak dawno byla tez jedna osoba u ktorej sie ta biopsja nie udala bo byly za male guzki. Poszukaj i poczytaj. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link