Dodaj do ulubionych

Anorektyczny kocurek :)

12.12.12, 22:01
Mam 8 letniego kocurka persa.Od małego był wybrednym kotem, jadł tylko jeden rodzaj karmy suchej i nic więcej.Ale od jakiegoś czasu zaczął jeść "wszystko", surowe mięso, jogurty, śmietankę do kawy a nawet suchą bułkę...Ale jest przy tym bardzo chudy.Gdyby nie ta sierść perska to widać mu byłoby tylko kości.Jak go "utuczyć"? Jest ogólnie normalny, nie jest apatyczny, bawi się, mruczy...Co może być powodem jego "anoreksji"?Pomóżcie proszę smile
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Anorektyczny kocurek :) 12.12.12, 22:15
      Nie dawaj mu surowego mięsa [dawaj sparzone albo lepiej podgotowane] - bo kot może złapać pasożyta. I może go złapał, skoro tyle je, a ciągle jest chudy? Może przejdź się do weterynarza i wykonaj podstawowe badania?
    • asfo Re: Anorektyczny kocurek :) 13.12.12, 15:06
      Zrób mu pełne badanie krwi i moczu oraz USG nerek.

Niestety około 30% populacji persów jest obciążona genetycznie chorobą nerek, która ujawnia się kiedy kot wchodzi w średni wiek. Chudnięcie może wskazywać na ten problem - jeśli coś jest nie tak, będzie widać na USG, a badanie krwi i moczu pomoże weterynarzowi ustalić postępowanie, a jeśli to nie nerki, to postawić diagnozę. Na forum miau.pl jest dział poświęcony chorobom nerek u kotów, tam znajdziesz więcej rad.

To co pisze deszcz ryb o surowym mięsie to nie jest całkiem prawda. Istnieje też teoria wręcz przeciwna: www.barfnyswiat.org/ - sama musisz zdecydować.
      • deszcz.ryb Re: Anorektyczny kocurek :) 13.12.12, 16:48
        To znaczy ja wiem, że koty tak w ogóle w naturze jedzą surowe mięso i że jak najbardziej MOGĄ takie jeść, ale jednak ja bym nie ryzykowała - nigdy nie wiadomo, skąd pochodzi mięso, które kupujemy w sklepie. Chyba, że ktoś ma jakieś pewne źródło [szczęściarz wink ].
        • kotkazarloczka Re: Anorektyczny kocurek :) 13.12.12, 20:52
          No ale taka wołowina czy cielęcina to jest przecież badana. Nawet ludzie jadają na surowo np. tatar i pasożytów nie łapią. Co innego drób, ten trzeba gotować.
          • karo369 Re: Anorektyczny kocurek :) 13.12.12, 21:09
            Byłam dziś u weterynarza, kupiłam tabletki na odrobaczenie.Ale po świętach pójdę z kotem do gabinetu niech zrobi mu badania.Mówił że to może być np. chora tarczyca, nerki albo nawet nowotwór...boję się
            • deszcz.ryb Re: Anorektyczny kocurek :) 13.12.12, 23:13
              Ale czemu dopiero po świętach? Jeżeli kot jest rzeczywiście chory [mam nadzieję, że nie], to przecież liczy się każdy dzień - im wcześniej zaczniesz leczenie, tym większa szansa na wyleczenie. A jeżeli okaże się, że kot jest zdrowy, to tym lepiej, prawda? Będziesz miała spokojne święta.

Naprawdę nie ma co zwlekać, ja bym zrobiła te badania - chociażby dla spokoju sumienia.
              • k1234561 Re: Anorektyczny kocurek :) 14.12.12, 10:56
                No,dokładnie.Nie ma na co czekać.Jeśli coś złego dzieje się z kotkiem to w porę uchwycona i zdiagnozowana choroba ma zdecydowanie większe szanse na wyleczenie.
                Ja bym poszła choćby dziś,jutro,żeby wiedzieć co z kotkiem się dzieje.Bo to,że je i jest chudy to normalne nie jest.Nie twierdzę,że to zaraz musi być nowotwór czy ciężka niewydolność nerek,ale coś tu ewidentnie nie gra.Obstawiałabym te robaki jednak,ale na forum nikt Ci kota nie zdiagnozuje,dlatego powtórzę raz jeszcze udałabym się niezwłocznie z kotkiem do weterynarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka