Gość: 1kruk31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.09, 19:02 mam pytanie,czy szosa transfogaraską jest możliwosć przejechania w pażdzierniku,bo według przewodnika można tam przejechac jedynie do końca września?,czy ktoś tam jechał w tym miesiącu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawelboch Re: szosa transfogaraska 25.08.09, 23:36 Gość portalu: 1kruk31 napisał(a): > mam pytanie,czy szosa transfogaraską jest możliwosć przejechania w > pażdzierniku,bo według przewodnika można tam przejechac jedynie do końca > września?,czy ktoś tam jechał w tym miesiącu? Kuźwa, jak napisali że nie można to o co Ci chodzi? Tunel jest na wysokości mniej więcej Kasprowego, jarzysz? myślisz że specjalnie dla Ciebie będą odśnieżali Transfogaraską po to byś mógł sobie zerknąć czy zamknięty czy nie? pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
vineri Re: szosa transfogaraska 26.08.09, 09:25 jedziesz tam na własną odpowiedzialność a w październiku musisz liczyć się z poważnymi problemami i wrazie śnieżycy możesz tam poprostu zostać i nawet Salvamont może ci nie pomóc, o ile pamiętam to już kiedyś jacyś polscy turyści zostali tam uwięzieni w śniegu więc przemyśl sprawę Powodzonka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:53 dzięki,to będzie początek pażdziernika to może być jeszcze ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:50 dzięki,ale na jakiej wysokości jest tunel to ja wiem;;pytam się po to bo tam byłem w czerwcu i widzę że technicznie ta trasa jest łatwa,ale nie wiem jak może być w pażdzierniku Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: szosa transfogaraska 26.08.09, 14:58 bez nerw, proszę:) Wszystko zależy od pogody. Zdarza się, że ruch jest zamykany już na początku września, bo śnieg mocno wali, a czasem przedłuża jeszcze w pierwszym tygodniu października można jeździć. Tak, czy inaczej przez niemal cały rok da się dojechać do Bâlea Cascadă na północnym stoku, a do Vidraru na południowym. Z Bâlea Cascadă jest kolejka linowa do Bâlea Lac, czyli niemal pod grań. Kolejka ma jednak dość słabą przepustowość i czasem trzeba się sporo naczekań na wjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:59 jak coś napisałem nie tak to sorry;dzięki bardzo za rade Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: szosa transfogaraska 31.10.09, 09:51 W rumuńskiej telewizorni ogłosili, że transfogaraska została zamknięta dziś (31.10.2009) i to jest podobno o dzień wcześniej, niż zwykle. Czyli w przewodniku pomylili się o cały miesiąc. Nie zmienia to faktu, że i we wrześniu potrafi tam śniegiem przywalić. Odpowiedz Link Zgłoś
melodioso Re: szosa transfogaraska 04.11.09, 00:03 Przejechaliśmy trasę (całą) od strony Curtea de Arges do szosy E68 13-go października tego roku. Też mieliśmy wątpliwości czy uda się nią przejechać, bo w przewodnikach faktycznie podają, że od 15-go września trasa jest zamknięta. Pogoda była niezbyt dobra, padał deszcz, było mglisto i chłodno, więc tym bardziej obawiałam się czy realne będzie pokonanie tej trasy, okazało sie jednak, że trasa jest otwarta, taką informację uzyskaliśmy już w hotelu w Curtea, gdzie nocowaliśmy, poza tym na szosie (zarówno od strony Curtea - krótko po wyjeździe z miejscowości - jak i z drugiej strony trasy) są tablice informujące o tym, czy trasa jest otwarta - no i była. Przejazd był niesamowity, po trochu w nisko wiszących chmurach (mgle), w strugach deszczu, kiedy wyjeżdżaliśmy ponad/z chmury ukazywały sie wspaniałe widoki, a dzięki temu, że padało, zewsząd spływała woda tworząc wielką ilość fantastycznych wodospadów, przez które czasami się i przejeżdżało - deszcz co prawda utrudniał trochę postoje na delektowanie się widokami i fotografowanie ale i tak zrobiliśmy mnóstwo pięknych i bardzo "klimatycznych" zdjęć, łącznie ze słynnymi ujęciami "zakręconej" drogi. Wrażenia niezapomniane - i to właśnie dzięki tej niesamowitej październikowej scenerii :) Odpowiedz Link Zgłoś