Dodaj do ulubionych

szosa transfogaraska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.09, 19:02
mam pytanie,czy szosa transfogaraską jest możliwosć przejechania w
pażdzierniku,bo według przewodnika można tam przejechac jedynie do końca
września?,czy ktoś tam jechał w tym miesiącu?
Obserwuj wątek
    • pawelboch Re: szosa transfogaraska 25.08.09, 23:36

Gość portalu: 1kruk31 napisał(a):

> mam pytanie,czy szosa transfogaraską jest możliwosć przejechania w
      > pażdzierniku,bo według przewodnika można tam przejechac jedynie do końca
      > września?,czy ktoś tam jechał w tym miesiącu?

Kuźwa, jak napisali że nie można to o co Ci chodzi?
      Tunel jest na wysokości mniej więcej Kasprowego, jarzysz? myślisz że specjalnie
      dla Ciebie będą odśnieżali Transfogaraską po to byś mógł sobie zerknąć czy
      zamknięty czy nie?
      pzdr., PB
      • vineri Re: szosa transfogaraska 26.08.09, 09:25
        jedziesz tam na własną odpowiedzialność a w październiku musisz liczyć się z poważnymi problemami i wrazie śnieżycy możesz tam poprostu zostać i nawet Salvamont może ci nie pomóc, o ile pamiętam to już kiedyś jacyś polscy turyści zostali tam uwięzieni w śniegu więc przemyśl sprawę Powodzonka.
        • Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:53
          dzięki,to będzie początek pażdziernika to może być jeszcze ok.
      • Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:50
        dzięki,ale na jakiej wysokości jest tunel to ja wiem;;pytam się po to bo tam
        byłem w czerwcu i widzę że technicznie ta trasa jest łatwa,ale nie wiem jak może
        być w pażdzierniku
    • avroml Re: szosa transfogaraska 26.08.09, 14:58
      bez nerw, proszę:)

Wszystko zależy od pogody. Zdarza się, że ruch jest zamykany już na
      początku września, bo śnieg mocno wali, a czasem przedłuża jeszcze w
      pierwszym tygodniu października można jeździć. Tak, czy inaczej
      przez niemal cały rok da się dojechać do Bâlea Cascadă na północnym
      stoku, a do Vidraru na południowym. Z Bâlea Cascadă jest kolejka
      linowa do Bâlea Lac, czyli niemal pod grań. Kolejka ma jednak dość
      słabą przepustowość i czasem trzeba się sporo naczekań na wjazd.
      • Gość: 1kruk31 Re: szosa transfogaraska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.09, 18:59
        jak coś napisałem nie tak to sorry;dzięki bardzo za rade
      • avroml Re: szosa transfogaraska 31.10.09, 09:51
        W rumuńskiej telewizorni ogłosili, że transfogaraska została zamknięta
        dziś (31.10.2009) i to jest podobno o dzień wcześniej, niż zwykle.
        Czyli w przewodniku pomylili się o cały miesiąc.
        Nie zmienia to faktu, że i we wrześniu potrafi tam śniegiem przywalić.
        • melodioso Re: szosa transfogaraska 04.11.09, 00:03
          Przejechaliśmy trasę (całą) od strony Curtea de Arges do szosy E68 13-go
          października tego roku.
          Też mieliśmy wątpliwości czy uda się nią przejechać, bo w przewodnikach
          faktycznie podają, że od 15-go września trasa jest zamknięta.
          Pogoda była niezbyt dobra, padał deszcz, było mglisto i chłodno, więc tym
          bardziej obawiałam się czy realne będzie pokonanie tej trasy, okazało sie
          jednak, że trasa jest otwarta, taką informację uzyskaliśmy już w hotelu w
          Curtea, gdzie nocowaliśmy, poza tym na szosie (zarówno od strony Curtea - krótko
          po wyjeździe z miejscowości - jak i z drugiej strony trasy) są tablice
          informujące o tym, czy trasa jest otwarta - no i była. Przejazd był niesamowity,
          po trochu w nisko wiszących chmurach (mgle), w strugach deszczu, kiedy
          wyjeżdżaliśmy ponad/z chmury ukazywały sie wspaniałe widoki, a dzięki temu, że
          padało, zewsząd spływała woda tworząc wielką ilość fantastycznych wodospadów,
          przez które czasami się i przejeżdżało - deszcz co prawda utrudniał trochę
          postoje na delektowanie się widokami i fotografowanie ale i tak zrobiliśmy
          mnóstwo pięknych i bardzo "klimatycznych" zdjęć, łącznie ze słynnymi ujęciami
          "zakręconej" drogi. Wrażenia niezapomniane - i to właśnie dzięki tej
          niesamowitej październikowej scenerii :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka