Dodaj do ulubionych

Etykieta Facebooka ;)

28.06.18, 14:50
Etykieta serwisów społecznościowych jest mi obca, wiec proszę o poradę.

Mój znajomy ma konto na FB. Używa do niego prywatnego maila sprzed dziesięciu lat, bo konto nie jest mu potrzebne do utrzymywania bieżących kontaktów ze znajomymi, ale do zdobywania informacji o hobby i zainteresowaniach. Z tego powodu nie ma też żadnych zdjęć, żadnych informacji osobistych -słowem nic, co sprawiłoby, że łatwo jest go zidentyfikować. Imię i nazwisko tez ma dość pospolite. smile

W tej sytuacji zdarzyło się coś takiego: kolega z pracy poprosił go o dodanie do znajomych, w celach czysto towarzyskich, bo szukał go na portalu i nie mógł znaleźć. Znajomy odpowiedział zgodnie z prawdą, że nie ma konta do takich celów, więc danych nie poda.

Ładnie, nieładnie, wypada, nie wypada? Mam mieszane uczucia, szczerze mówiąc.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 15:10
      Moim zdaniem całkiem normalnie i zgodnie z s-v oraz z prawdą postąpił kolega odmawiając. Nie ma konta do celów towarzyskich.
      Jeśli mam konto mailowe używane wyłącznie do celów profesjonalnych to też go nie podam koledze, by mi na nie przysyłał fotki z wakacji i żarciki z netu.
      • kora3 Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 15:17
        W pełni sie zgadzam
    • znana.jako.ggigus Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 15:31
      Zaakceptowacczyjes poglady i zapomniec sprawe.
      Jak prawie zawsze.
      Tez mialam znajomego, ktory mial konto na FB, jak i ja. ale on ma ze tak sie wyraze, profil inicjalny, trzeba mu wyslac zaproszenie. On oglada, kto zacz i wysyla z normalnego profilu zaproszenie.
      Dalam sobie spokoj przed pierwszym etapem. Dla mnie zbyt skomplikowane.
      Tez kiedys obuezalam sie na funkcje wylaczania znajomych, jakich sie ma. Ale to przydatna funkcja, jak sie okazuje, wiec moze takie podejscie do FB, jak opisujesz, jest tez dla kogos przydatne.

positronium napisała:

>
      > W tej sytuacji zdarzyło się coś takiego: kolega z pracy poprosił go o dodanie d
      > o znajomych, w celach czysto towarzyskich, bo szukał go na portalu i nie mógł z
      > naleźć. Znajomy odpowiedział zgodnie z prawdą, że nie ma konta do takich celów,
      > więc danych nie poda.
      >
      > Ładnie, nieładnie, wypada, nie wypada? Mam mieszane uczucia, szczerze mówiąc.
      • znana.jako.ggigus Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 15:31
        znana.jako.ggigus napisała:

> Tez kiedys oburzalam sie na funkcje wylaczania pokazywania znajomych, jakich sie ma. Ale to
        > przydatna funkcja, jak sie okazuje, wiec moze takie podejscie do FB, jak opisu
        > jesz, jest tez dla kogos przydatne.
        >
        >
    • mim_maior Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 17:33
      Nie jest sprzeczna z facebookowym sv nawet odmowa przyjęcia do grona znajomych na profilu używanym prywatnie do dowolnych celów. A nawet zignorowanie zaproszenia bez wyjaśnień. Niegrzeczne jest dopiero naciskanie, by ktoś do grona facebookowych znajomych przyjął.
      • jolanta4447 Re: Etykieta Facebooka ;) 28.06.18, 21:02
        Dostaję wiele zaproszeń do dołączenia do znajomych dawnych osób z pracy lub znajomych moich znajomych. Prawie zawsze ignoruję - nie akceptuję i nie odrzucam.

Obserwuję, że niektórym ludziom imponuje posiadanie wielu kontaktów i usilnie o nie zabiegają. Liczy się ilość, więc nawet dodają sobie towarzystwa miłośników xxx, redakcje czy organizacje.

Osobiście nie lubię FB, choć konto mam od czasów, kiedy jeszcze nie było go po polsku. Nie piszę, nie zamieszczam zdjęć czy linków na swoim koncie. Czasem korzystam z Messengera dla kontaktów z koleżeństwem ze studiów. Rzadko - przeczytam wpis kogoś znajomego po otrzymaniu o nim maila w poczcie.
        • mim_maior Re: Etykieta Facebooka ;) 29.06.18, 06:48
          Towarzystwa, redakcje, organizacje czy firmy dodaje się nie po to, żeby zdobyć imponujące grono znajomych, tylko żeby śledzić newsy na ich fanpage'ach.
          • kora3 Re: Etykieta Facebooka ;) 29.06.18, 09:24
            Dokładniesmile
        • 10iwonka10 Re: Etykieta Facebooka ;) 29.06.18, 10:07
          Tez mam dosc dlugo to konto ale wlasciwie go nie uzywam.
          Ja robie podobnie nie akceptuje I nie odrzucam- ignoruje z wyjatkiem paru znajomych z liceum ktorzy mi wyslali zaproszenie do dolaczenia do znajomych. To juz troche lat wiec moze czuje nostalgie za tamtymi czasami a ze wiekszosc mieszka wciaz w Krakowie moze bedzie nawet szansa sie spotkac w przyszkosci.
    • positronium Dziękuję wszystkim za pomoc 01.07.18, 09:30
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka