Dodaj do ulubionych

Hojny MPGM

30.03.12, 23:43
Jego hojność aż zabija.Jeżeli jesteś zadłużony u nich,a mieszkasz w mieszkaniu gdzie ściany pękają ,z sufitu gdzie są dziury leci tynk ,w wielu miejscach z powodu dziur w dachu leci do mieszkania woda deszczowa,pleśń jest na ścianach ONI dodali hojnie świeże" grzybki "na ścianie.Po wizycie u Pana Prezesa wychodzisz i czujesz do siebie obrzydzenie bo uświadomił ci że żle wychowałaś dzieci,są nierobami i nieukami i nie chcą pomagać matce.Nie zna na tyle mojej rodziny.Pracownik od szefa dobrze przyuczony po zgłoszeniu że mam w domu potop i zalewam sąsiadów bo woda lejąca się po ścianie nie da się zbierać w misce stwierdził, że sama doprowadziłam mieszkanie do takiego stanu,że mam spłacić zadłużenie. Obiecał, że naprawa dachu kosztuje 80 tys. i naprawią go ,ale nie wiadomo czy w tym roku.Ściany są tak popękane ,że w wieczór opadów łóżko córki przeniosłam w drugi koniec pokoju mówiąc sobie że jak ściana runie to dziecka nie zabije.Gdy rok temu jeszcze pracowałam,spłacałam zadłużenie ,ale Miłościwa zwolniła nas co doprowadziło do takiej choroby że teraz pracy nie moge podjąć.Na życie mam tyle, że starcza na 2-3 tygodnie na przeżycie 9 osób.Na długi już nie mam.Za hojny dar bardzo dziękuje i z całego serca życzę ludziom niektórym w MPGM takiego samego prezentu
Obserwuj wątek
    • koannak Re: Hojny MPGM 31.03.12, 15:19
      Witam
      Nie mam co do tego watpliwości, że Pani sytuacja jest nie do pozazdroszczenia. Proszę mi jednak wierzyć, że chamstwo i brak kultury można wytępić, a fakt iż jest Pani zadłużona nikogo nie upoważnia do takiego potraktowania. Proponuję zapisać sie do Prezydenta miasta - MPGM podlega, pod juryzdykcję Urzędu, można też przedstawić problem radnemu z Pani dzielnicy - myślę, że też może wiele pomóc, proszę chociaż spróbować dla dzieci, które będą ponosić skutki tego zalewania np. alergie spowododowane zagrzybieniem, czy też chore zatoki (miałam kiedyś taki problem z zalewaniem) i sie nie poddawać. Życzę powodzenia.
    • rudzian2 Re: Hojny MPGM 31.03.12, 16:24
      jak przeczytałem tą rade żeby zapisać się do tej Wyższej Wysokości na audiencję to mnie śmiech ogarnął , powszechnie wiadomo że nikogo nie przyjmuje od wielu miesięcy ........... ale być może teraz jak trzęsie gaciami przed referendum może warto , bo robi wszystko żeby mieć dobry wizerunek , więc warto tam się pokazać , niech się wykaże że pomaga .....
      • koannak Re: Hojny MPGM 31.03.12, 18:03
        Panie/Pani Rudzian2 proszę sobie podarować złośliwych uwag, ta Pani potrzebuje pomocy, a nie złośliwej uwagi na temat Prezydenta. Pozwolę tez sobie mieć odmienne zdanie, cokolwiek by zarzucać obecnej władzy (każdy ma prawo do pochwały i krytyki), to uważam, że Pani Prezydent Dziedzic jest bardzo wrażliwa jeżeli chodzi o dzieci i nikt mnie nie przekona, ze jest inaczej.
        Może Pan/Pani da lepszą propozycję/rozwiązanie, która pomoże tej kobiecie.
    • lernest Re: Hojny MPGM 31.03.12, 18:59
      Faktycznie za serce łapie!
      Ale nie mnie bo wiem, że prawda pośrodku leży.
      Każdy narzeka i chce dostać za darmo najlepiej.
      A swoja drogą w mojej firmie jak nie miałbym przychodów to kto mi da? Też np. na remont dachu?
      Starczy na 2-3 tygodnie ale dostęp do netu jest a to jest ważne .Trzeba tylko uważać by na klawiaturę czy monitor coś nie spadło.
      • marynik Re: Hojny MPGM 31.03.12, 20:26
        lernest napisał:

> Faktycznie za serce łapie!

> Starczy na 2-3 tygodnie ale dostęp do netu jest a to jest ważne .Trzeba tylko
        > uważać by na klawiaturę czy monitor coś nie spadło.

Chłopie, to że ktoś stracił pracę, nie znaczy, że teraz ma sie wyzbyć wszystkiego z domu, na co kiedys pracował. A co to za luksus internet i komputer? A zwłaszcza jak się ma dzieci - to jest "okno na śwait" i dostęp do wiedzy - to po pierwsze
        PO drugie - jak się rządzi MPGM - to wiem, bo mam rodzine w jednym z takich budynków. Płacą uczciwie, płaca za wszystko - łącznie z myciem klatki i od kilku miesięcy nie mogą się doprosić porządku na klatce. A co na to MPGM? Odpowiedź - z firmą na usługo czystościowe podpisaną mamy umowę do ..... i nie mozemy jej zerwać, a firma się nei wywiązuje ze swojej pracy? To ja pytam - za co mają płacic lokatorzy, za ten syf? A jak to nie można zerwacv umowy - jak się nei wywiązuje to jeszcze powinien płacić kary,a tu odwrotnie, MPGM płaci za wystawione faktury, ni ekontroluje prac, nie reaguje na skargi i jeszcze płaci? A może eni płaci, ale zbiera forsę od lokatorów, któzy musza sobie sami zadbac o porządek na klatkach. I to jest w porządku? Na miejscu tej Pani tez bym nic nie płącił za mieszkanie w takim syfie i w dodatku mieszkanie zagrażające życiu i zdrowiu. MPGM - to państwo w państwie. Ale i na nich jest rada
    • kajko-i-kokosz0 Re: Hojny MPGM 31.03.12, 19:01
      Hej
      Nie jestem takim optymistą jak koannak, ale wprawę w bojach z tą instytucją jakąś mam.
      Według mojego doświadczenia zrób tak:
      Nie pieprz się z nimi i złóż wizytę w prokuraturze. Taka skala zaniedbań, o jakiej piszesz, może stanowić zagrożenie Twojego i Twojej Rodziny życia i zdrowia. A na to są paragrafy. Jak im się ciepło koło tyłka zrobi, to i kasę na remont znajdą.
      Jeżeli jesteś bez pracy, a Twój stan zdrowia uniemożliwia jej podjęcie - na nic nie patrz i wal do MOPS-u.Wbrew wszelkim pozorom to, że masz dług w MPGM ( a przypuszczam, że również wypowiedziano Ci umowę najmu) wcale nie uniemożliwia otrzymanie dodatku mieszkaniowego; a w uzasadnionych przypadkach również tzw. dofinansowania mieszkaniowego. Jest tak : możesz otrzymać dodatek w kwocie do 50% opłat, a drugie tyle powinnaś płacić sama. Jak nie zapłacisz - cofną Ci dodatek. Ale! Jak udokumentujesz, że po prostu nie masz na te drugie 50%, które powinnaś opłacać - MASZ PRAWO wnioskować o dofinansowanie mieszkaniowe, czyli za te drugie pół też zapłaci MOPS. Jest to ciężko wydębić, ale jeżeli faktycznie masz taką sytuację, jak opisujesz, powinno się dać.Przynajmniej do czasu, aż jakoś nie staniesz na nogi.
      Jak już uporasz się z kwestią opłat bieżących, to idź do MPGM i złóż wniosek o układ ratalny - jeszcze raz ( piszesz, że jeden już miałaś, ale nie udało Ci się go wypełnić). W uzasadnieniu wpisz, że zerwanie poprzedniego było spowodowane utratą pracy. Ważne : możesz sobie ustalić raty na bardzo niskim poziomie - byleś tylko płaciła je w terminie. Osiągasz 2 korzyści : blokujesz narastanie odsetek i pomalutku się wypłacasz.
      Jak będziesz mieć załatwione bieżące opłaty i układ ratalny, to idź do prezesa jeszcze raz i rąbnij mu o biurko wydrukowanymi artykułami z Kodeksu Cywilnego o świadczeniach z umów wzajemnych.Tak to jest, że umowa najmu jest umową dwustronną. Jeżeli występuje przypuszczenie, że dotrzymasz swoich zobowiązań ( tj. masz dodatek i dofinansowanie - czyli bieżące opłaty regulujesz i trzymasz się układu ratalnego) MPGM nie może odmawiać Ci podstawowych świadczeń. To nie łaska, tylko ich zasmarkany obowiązek.
      I jeszcze jedno - jak odwiedzasz tą instytucję, to nie rób tego ze spuszczoną głową. Oni takich petentów od razu z buta traktują. Pokaż im, że biedny nie znaczy pozbawiony prawa do godności. A jak będzie trzeba, to nawet im to wykrzycz.
      A do UM też zajrzyj, ale do V-ce M.Pierończyka. Masz większe szanse, bo on jest V-ce od tego resortu.
    • marynik Re: Hojny MPGM 31.03.12, 20:38
      Szanowna Pani rady mojego poprzednika są cenne dla Pani. Prosze tak zrobić. Ja dodam od siebie, że nic na "gębę". Wszędzie gdzie Pani idzie prosze zgłaszac pisemnie, i nie ma znaczenia jak to Pani napisze, ważne, żeby na piśmie, wtedy muszą odpowiedzieć,a na gębę to sobie każdy powie, co mu slina na język przyniesie. Zawsze w 2 egzemplarzach - jeden dla Pani jako potwierdzenie.
      Prosze napisac rowneiż do nadzoru budowlanego z prośba o kontrole stanu mieszkania - musza przyjśc i zobaczyć.
      Doadtek mieszkaniowy jak najbardziej się Pani nalezy - to MOPS
      Jeśłi jest pani chora i nie moze pracować - prosze zabrac cała dokumentację medycznąi złożyć wniosek w MOPS - na komisji orzekającej o niezdolności - nalezy się Pani z tego tutułu dodatek pielęgnacyjna - zawsze jest to jakas pomoc finansowa na lekrstwa np.
      Niech Pani nie będzie ofiarą - jak Pani idzie do urzędu - głowa do góry, powiedzięc wszystko a nawet wyryczeć 9bo czasem tak trzeba), a remont należy się przeprowadzić bez względu na zadłuzenei lokatora
      I n akoniec - prosze koniecznie się wybrać na spotkanie z prezydentową jak będzi epo świetach w Pani dzielnicy (w Goduli, Rudzie i Orzegowie już było) ale moze Pani mieszka w innej dzielnicy. Zeby nie było na tych spotkaniach tak różowo, cukierkowo i cacy - prosze głośno poruszyć tę sprawę. A p. prezydent to znawczyni w tym temacie, bo w końcy inżynier od budownictwa.Na taki stan techniczny mieszkanai powinna zareagować i to natychmiast, bo jako budowlaniec wie czym to śmierdzi.
      Powodzenia życzę.
    • ga-gaj Re: Hojny MPGM 31.03.12, 21:58
      Bzdury piszesz! Prezydent Dziedzic kocha dzieci i zawsze kieruje się ich dobrem. Przez wiele lat swojej ciężkiej pracy to udowodniła. A to co napisałeś jest wypaczeniem faktów. Dyskutować na ten temat z tobą nie mam zamiaru.
      Co do sytuacji tej biednej Pani to powinna próbować. Życzę jej powodzenia.
      • skalar2011 Re: Hojny MPGM 31.03.12, 23:08
        ga-gaj napisał:

> Bzdury piszesz! Prezydent Dziedzic kocha dzieci i zawsze kieruje się ich dobrem
        > . Przez wiele lat swojej ciężkiej pracy to udowodniła.
        ja a szczególnie w mopsie jak pracownicy pisali projekty a łona sie kozala pod nie podpisywać
        A to co napisałeś jest w
        > ypaczeniem faktów.
        wiesz baj baj wy cały czas wypaczacie fakty już 14 miesięcy
        Dyskutować na ten temat z tobą nie mam zamiaru.
        dyskutować nie mom zamiaru bo u wos wszędzie kłamstwo i fałsz
        > Co do sytuacji tej biednej Pani to powinna próbować. Życzę jej powodzenia.
        A jo ino życza wszystkiego najlepszego i referendum szybkiego
      • robertdebruss Re: Hojny MPGM 01.04.12, 21:34
        walisz Ga-Gaj jak potłuczony, ciekawe, że wcześniej się nie zastanowiłeś razem z twoją panią wywalając na bruk te matki które stanowiły jak to OKREŚLONO PRZEROST W ZATRUDNIENIU I WYWALONO Z ROBOTY W RAMACH OSZCZĘDNOŚCI teraz powinno być mrugnięcie okiem, jak w reklamie z bezalkoholowego piwa. Te wywalone na bruk pewnie miały króliki w klatkach nie dzieci. Idź się chłopie przewietrzyć i nie zaśmiecaj forum twoją pisownią o miłości do dzieci kogoś tam. Może lepiej abyś zaczął układać pieśni na cześć twoich panów lepiej ci to zrobi.
    • rudzian2 Re: Hojny MPGM 01.04.12, 08:28
      HEPIK ! ! !

co Ci się nie podobało o tych dzieciach , znowu fakty Cię rażą

zapomniałem jeszcze napisać o samotnych matkach wywalonych z pracy , to też robiła z miłości do dzieci ....
      • skalar2011 Re: Hojny MPGM 01.04.12, 21:56
        ona wiele robi jak zawsze pod publikę, a może jeszcze jakiś dyplomik albo dwa, zaś potem bydą pisać listy jak wtedy gdy ją wywalili.A potem nadejdzie Rycerz Witold spod Halemby i bydzie tu pisoł i pisoł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka