Dodaj do ulubionych

co w bibli

20.04.06, 00:55
kumpel moj, ktory sie interesuje (i wyszukuje) rozne dziwne sprawy (on juz
taki jest), pokazal mi nie dawno kopie dwoch bibli. Jedna ma 5 lat, druga
jest z lat powojennych chyba 1952... Porownalismy the same strony, tzn wiecie
te same czytania itd.
One sie bardzo roznia.
Ciekawe ile razy ta ksiazka byla zmieniana przez te 2000 lat. Ile bzdur bylo
dopisane albo ominiete. Glochy telelfon?
Obserwuj wątek
    • monikaannaj Re: co w bibli 20.04.06, 08:31
      A jakiś konkret? Podaj szczegóły wydań chociaż...
      • piotrek_van Re: co w bibli 20.04.06, 11:42
        Myslisz, ze mi sie chce ci cos udowandiac. Jak jestes ciekawa, to sama poszukaj,
        to wymaga troche wysilku. Ale wlasnie na tym polega katolicko rzymska religia,
        nikt nie czyta nigdy tej ksiazki, tylko sie na ksiedza patrzy tempo jak z
        ambony marudzi. Kiedys, to ludzie nie umieli czytac, szeglolnie jak po lacinie
        bylo, to jakies wytlumaczenie bylo, a teraz to lenistwo polaczone z hipokrytyzmem.
        Oczywiscie kazdy stanie w obronie, ze nie, ze jak tak mozna, ze nie prawna, ze
        trzeba wierzyc. No tak, bo jakbys zaczal/ zaczela troche szukac, to by pytania
        powstaly, watpliwosci no i chec dalszego poszukiwania. A czlowiek myslacy to
        niebezpieczny juz jest, niepotrzebny nikomu, ani kosciolowi ani panstwu ani
        spoleczenstwu...
        • monikaannaj Re: co w bibli 20.04.06, 12:06
          Czego mam poszukac???? jakiejs Biblii wydanej w 1952 roku? I jkiejs innej -
          sory, to troche za ogolnikowe dane. Może np. jedna z nich jest protestancka a
          druga katolicka. faktycznie sie róznią - np. w protestanckiej nie znajdziesz
          histprii o Zuzannie i starcach , ale ti data wydanie nie ma nic do rzeczy.
          Albo ta z 1952 to biblia Wujka i porownujesz ją z Biblia tysiaclecia?
          Faktycznie język tej pierwszej jest tak archaiczny że ciezko go zrozumiec...

Skoro nie chce ci sie niczego udowadniac to po co walnąłes "sensacją"? Twoj
          post można po prostu skwitowac "bzdura" - i niema to nic współnego z hipokryzją.
          • piotrek_van Re: co w bibli 20.04.06, 22:37
            Co to znaczy biblia wujaka? Czy taka starsza biblia to juz Ci nie odpowiada?
            To jakie sa Twoje kryteria "dobrej" bibli? Od ktorego roku polecasz czytac
            biblie, o wszechwiedzaca?
            • ejkuraczek Re: co w bibli 20.04.06, 22:51
              Piotrek ,możesz zacząc czytac wprost z oryginału tzn. z greki i
              aramejskiego,jesli znasz te języki. No i jesli znasz znaczenie wielu
              strozytnych wyrazen i sformułowan. No i jesli jestes historykiem i znawca
              kultury żydowskiej czasów poczatku naszej ery.
              Tylko jesli nawet jesli posiadziesz te wszystkie znajmosci to czy uwierzysz
              Jezusowi??? Nie sadze...sad
              • piotrek_van Re: co w bibli 21.04.06, 07:33
                dlaczego Jezusowi? On bibli nie napisal...
                • ejkuraczek Re: co w bibli 21.04.06, 09:41
                  piotrek_van napisał:

> dlaczego Jezusowi? On bibli nie napisal...

Weź do reki ksiązke od historii. Napisał ja Jagiełło czy Mieszko I?????
                  Wszyscy kłamią? Chłopie-problem jest w Tobie.
            • monikaannaj Re: co w bibli 21.04.06, 09:06
              Nie wujaka tylko Wujka. Na początek poczytaj sobie w wikipedii
              pl.wikipedia.org/wiki/Biblia
              Niec nie pisałam o dobrej czy innej Biblii tylko o rożnicach wynikających z
              czasów kiedy powstawały tłumaczenia. Potrafisz wyobrazic sobie ze 400 lat temu
              uzywanioa w języku polskim innych słów i zwrotow?

Polecm więc czytac Boblie Tysiąclecia, przetłumaczona niedawno, taką ktorą masz
              szanse zrozumiec, o niedouku.

A twoje informacje i tym ze znalazłes jakieś Biblie które roznia sie trescie,
              jako ze nie podałes anie wydań, ani konkretnego przykałdy musze uznac za bzdet.
              • piotrek_van Re: co w bibli 25.04.06, 05:20
                jestem niedoukiem bo nie czytam bibli? no tak rozumiem...
                • alkoo3 Re: co w bibli 25.04.06, 08:19
                  piotrek_van napisał:

> jestem niedoukiem bo nie czytam bibli? no tak rozumiem...

Nie zupelnie, pytac jest dobrze, ale w pierwszym pytaniu sugerowales ze to
                  bzdury i gluchy telefon nie wiedzac jeszcze podstawowych rzeczy a to nie jest
                  ladnie ..... .

Biblie nie porownujemy patrzac na strony lecz na ksiegi, rozdzialy i wersety.
                  To znaczy, szukasz w jednej Bibli Ewangelie Jana, rozdzial 3 werset 16 i
                  nastepnie porownujesz to w drugiej Bibli.

Porownujac rozne tlumaczenia na pewno znajdziesz roznice, to sa tlumaczenia.
                  Pokaz mi ksiege ktora w tlumaczeniu na rozne jezyki nie ma takich roznic?
                  Wazne jest aby znaczenie pozostalo takie same.

Biblija u starozytnych zydow byla swietoscia,slyszalem wersje ze przepisujac
                  ksiegi po skonczeniu pracy liczono wszystkie literki w nowej kopi, nastepnie
                  sprawdzano jaka jest srodkowa litera tej ksiegi, jesli cos sie nie zgadzalo -
                  palono cala ksiege. Mozesz sobie wyobrazic ze takie kopie sa w miare dokladne.

Sa rowniez roznice w ukladzie ksiag, jako ze Biblia jest praktycznie zbiorem
                  ksiag, prawo, prorocy, madrosciow , ewangelie , listy.
                  Najlepiej zaczac ja czytac od Ewangeli Jana i dalej Nowy Testamen.
                  Mam nadzieje ze moglem pomoc.
          • forumisko Re: co w bibli 28.04.06, 21:46
            monikaannaj napisała:

> Faktycznie język tej pierwszej jest tak archaiczny że ciezko go zrozumiec...

Przekład ks. Wujka jest przepiękny i taki niesiejący wątpliwości w wierze -
            świetny i dla pasterzy i dla owiec.
        • forumisko Re: co w bibli 28.04.06, 21:43
          " Ale wlasnie na tym polega katolicko rzymska religia,
          > nikt nie czyta nigdy tej ksiazki, tylko sie na ksiedza patrzy tempo jak z
          > ambony marudzi. Kiedys, to ludzie nie umieli czytac, szeglolnie jak po lacinie
          > bylo, to jakies wytlumaczenie bylo, a teraz to lenistwo polaczone z
          > hipokrytyzmem."

Dziwne - bo na Mszy św. po łacinie wszystko rozumiem. A wskazówkę
          nazywania "tempotom" spojrzenia bliźnich to w jakiej księdze wyczytałeś?
          • wladi3 Re: co w bibli 29.04.06, 10:23
            Boże Ojcze Proszę Cię o Miłość dla mnie i wszystkich Twoich Dzieci .
            Czyż o Jezusie nie napisano : "... nie zagasi knotka o nikłym płomieniu i nie
            złamie nadłamanej trzciny ..."? Ukochane Siostry i Bracia starajmy się ponad
            rozumem stawiać Miłość , Delikatność , Tolerancję i Ubogacać sie sobą a nie
            kłócić .
            Jesteśmy Dziećmi Miłości !!!
            Kocham Cię Boże Ojcze ! Twój syn Władek .
    • wladi3 Re: co w bibli 29.04.06, 12:28
      Drogi Bracie Pozdrawiam Ciebie z głębi Serca !
      Nie musimy zgadzać się we wszystkim - każdy z nas jest inny ! Nawet dzieci
      jednej matki i jednego ojca tu na ziemi a jedno jest takie a drugie inne ,
      jedno lubi kolor czerwony a drugie niebieski itp.
      Tym bardziej w sprawach wiary - każdy ma własne przemyślenia i
      Doświadczenia .Czasami zostaliśmy skrzywdzeni i nie umiejąc Przebaczyć
      zachowujemy się różnie . Ale Uwierz mi - Naprawdę wszyscy Jesteśmy Dziećmi
      Jednego Ojca ! Stwórcy świata i wszystkiego co żyje !
      Dziękuję Tobie również za łagodne nazwanie mnie nawiedzonym , gdyz czasami
      nazywali mnie gorzej . A tak na marginesie Uwierz mi wszyscy się Doskonalimy i
      Zmieniamy z czasem na lepsze . Czy mi uwierzysz że ok 15 lat temu choć byłem
      katolikiem śmiałem się z kolegami z kolegi w pracy i stukałem w czoło - bo
      mówił o Bogu i że jest "piękny dzionek " ?
      Czyż nie chciałbyś aby Każdy człowiek był Dobry ? Czyż nie marzysz o
      Nieśmiertelności ? Czyż Naprawdę nie chciałbyś być jak Syn Boga ? A przecież My
      ludzie w Jezusie Chrystusie jesteśmy Zaproszeni do Bóstwa Jezusa Chrystusa i
      abyśmy stali się Tacy Jak ON . Umiłowany Syn Ojca ! Nasz Brat !
      Musiało wielu katolików , lub Chrześcijan bardzo Cię skrzywdzić , że masz w
      sobie tyle żalu . Chcę Tobie Powiedzieć że choć Wierzymy w Jezusa to jestesmy
      słabymi ludżmi i popełniamy też błędy . Przebacz innym i sobie i Kochaj Boga a
      gdy zrozumiesz że Jesteś Jego Synem i On Naprawdę Cię Kocha Wszystko się
      Poukłada ! Kocham Cię Bracie !
      Kocham Cię Ojcze we Wszystkich Twoich Dzieciach ! Twój syn Władek .
    • forumisko Re: co w bibli 29.04.06, 12:50
      dupa_pawiana napisał:

> Nawiedzony wariat!

Nawiedzony? Przez kogo nawiedzony?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka