maksimum 07.05.13, 06:35 www.youtube.com/watch?v=RQm6N60bneo Od 6-godzinnej doby,poprzez ice age i gory lodowe na rowniku,po trywialne zycie w oceanie,ze o swiadomosci ludzi nie wspomne. Widzial ktos lepsza godzine historii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maksimum Jak to sie zaczelo. How far? 09.05.13, 06:44 www.youtube.com/watch?v=o4eJGyf-d6w W Drodze Mlecznej jest 100 miliardow gwiazd a takich galaktyk jak droga Mleczna jest 100 miliardow i calkiem przypadkowo przypomnialo mnie sie ,ze Majka Monacka powiedziala ,ze mozg czlowieka zawiera 100 miliardow komorek nerwowych. Calkiem mozliwe,ze to nie jest przypadkowa zbieznosc.Oczywiscie mam swoja teorie w tym temacie ale czekam tez na sugestie. Sasiadka Nora N. (26:30)zadala pytanie jak mierzymy odleglosc do gwiazd i galaktyk. No wiec patrzymy jak ich pozycja sie zmienia gdy ziemia obiega slonce. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Jak to sie zaczelo.Hipoteza Gai. 13.05.13, 01:28 pl.wikipedia.org/wiki/Hipoteza_Gai Mozna sie z nia zgadzac lub nie,ale jestesmy niezniszczalni bo sami regulujemy klimat na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Jak to sie zaczelo.Starozytne Chiny. 16.05.13, 08:04 www.youtube.com/watch?v=wlk42u3vw9I Wymyslili niemal wszystko dlugo przed Europejczykami,poczynajac od makaronu,poprzez papier,proch,latawce,wytop metali,restauracje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Jak to sie zaczelo.Starozytne Chiny. 16.05.13, 16:49 Skoro tak dobrze żarło, to dlaczego padło? Albo się zatarło? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Jak to sie zaczelo.Starozytne Chiny. 16.05.13, 20:42 Powodow bylo kilka tak samo jak i w Europie.Walki wewnetrzne,wojny zewnetrzne,epidemie i co chyba najwazniejsze izolacja. Chinczycy sa pragmatyczni jak to Majka zauwazyla i Konfucjusz nakreslil im dobra droge do dominacji w swiecie jakiej juz doswiadczyli w wiekach srednich. Teraz sa otwarci na swiat a swiat nie jest otwarty na nich ze wzgledu na ich pismo i chinskie encyklopedie maja wiecej hasel niz najlepsze anglojezyczne encykloopedie. didyouknow.org/largest-encyclopedia/ Hudong-7 mln artykulow en.wikipedia.org/wiki/Hudong Wikipedia- 4,2 mln artykulow en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Largest_encyclopedia A najwieksza ze wszystkich jest Baidu: en.wikipedia.org/wiki/Baidu "Baidu provides an index of over 740 million web pages, 80 million images, and 10 million multimedia files.[9] Baidu offers multimedia content including MP3 music, and movies, and is the first in China to offer Wireless Application Protocol (WAP) and personal digital assistant (PDA)-based mobile search. Baidu released its low-cost smartphone, Changhong H5018.[10]" Chinczycy biora sie do wszystkiego z glowa.Wiedza ze najwazniejsza jest wiedza i robia ja dostepna w maksymalnym stopniu i to za darmo na internecie. 3 najwieksze chinskie encyklopedie sa wieksze od Wikipedii uwzajacej sie za najwieksza. Im to nie przeszkadza bo maja dostep do wiedzy w jezyku angielskim,a swiat nie ma dostepu do ich wiedzy. Polska Wikipedia jest pozal sie boze,a na internecie wszystkie moje najlepsze wpisy i watki sa systematycznie wycinane.Pewno dlatego ze ta wiedza jeszcze do Polski nie dotarla i moglaby komus zaszkodzic. Majka miala racje piszac ,ze w Polsce jest bardzo utrudniony dostep do wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Jak to sie zaczelo.Alexandria. 18.05.13, 05:43 www.youtube.com/watch?v=83HQ5scPB98 Alexander Wielki zalozyl to miasto ,ktore nazwano jego imieniem w 332 BC i na samym poczatku zbudowano tam Biblioteke ,ktora stala sie centrum naukowym owczesnego swiata. Grecy juz wtedy wiedzieli ze ziemia jest okragla oraz ze ziemia krazy wokol slonca pl.wikipedia.org/wiki/Arystarch_z_Samos Grecy obliczyli tez dosc dokladnie obwod ziemii( z dokladnoscia do 200 mil) oraz dlugosc jednego roku z dokladnoscia do 7 minut. Przez 300 lat Grecy byli rzadcami(faraonami) Egiptu nie znajac jezyka egipskiego. Pierwsza ktora znala egipski byla ostatnia wladczyni Egiptu Kleopatra,ktora Juliusza Cesara przywitala nagusienka w wieku 19 lat,mimo ze juz wtedy poza egipskim znala tez lacine i byla dobrze wyksztacona kobieta.Tam jest dosc goraco niemal caly rok i chodzenie niemal nago bylo dla tybylcow normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: Jak to sie zaczelo.Alexandria. 18.05.13, 09:02 nie zapominaj że była też Scytia, a tam na "ruskich" stepach wynaleziono konia i wóz czterokołowy Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum 4-kolowy woz z kieleckiego. 18.05.13, 23:58 polendwic napisał: > nie zapominaj że była też Scytia, a tam na "ruskich" stepach wynaleziono konia > i wóz czterokołowy Nie na ruskich stepach a na terenie Kazachstanu oswojono konie a 4-kolowe wozy wynaleziono w kieleckim w XX wieku p.n.e. pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_(technika) W XX wieku p.n.e. ze względu na konieczność zmniejszenia ciężaru zostały wynalezione koła szprychowe. Najstarszy na świecie wizerunek pojazdu kołowego znaleziono w Polsce podczas wykopalisk w Bronocicach. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: 4-kolowy woz z kieleckiego. 19.05.13, 00:48 Jak by nie było, Scytia ciągnęła się aż po Bałtyk. Herodot w V wieku p.n.e. poświecił Scytii cały czwarty rozdział swoich Dziejów. Jest to o tyle ciekawe że choć był historykiem-podróżnikiem i zwiedził cały ówczesny znany mu Świat, to ani Żydów, ani Germanów, którzy się za starszych od Słowian uważają, w nim nie zauważył. U źródeł Dunaju żyli Celtowie, a w Scytii m.in. Sarmaci i Amazonki. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Scytia i Herodot. 19.05.13, 06:07 polendwic napisał: > Jak by nie było, Scytia ciągnęła się aż po Bałtyk. Herodot w V wieku p.n.e. poś > wiecił Scytii cały czwarty rozdział swoich Dziejów. "The accuracy of the works of Herodotus have been criticized since his own era. Sparks writes that "In antiquity, Herodotus had acquired the reputation of being unreliable, biased, parsimonious in his praise of heroes, and mendacious". His ancient critics included Cicero, Aristotle, Josephus and Plutarch.[57][58] Cicero said the works of Herodotus were full of legends[59] or “fables”, and Harpocration wrote a book on "the lies of Herodotus".[60] Duris of Samos called Herodotus a myth-monger.[61] Voltaire described Herodotus as both "the father of history" and the "father of lies",[62] and Hartog more recently also called him "The father of all liars".[63]" en.wikipedia.org/wiki/Herodotus W polskim tlumaczeniu Wikipedii tego opisu Herodota nie ma. > Jest to o tyle ciekawe że c > hoć był historykiem-podróżnikiem i zwiedził cały ówczesny znany mu Świat, to an > i Żydów, ani Germanów, którzy się za starszych od Słowian uważają, w nim nie za > uważył. U źródeł Dunaju żyli Celtowie, a w Scytii m.in. Sarmaci i Amazonki. Nawet w jego czasach malo kto mu wierzyl bo lubil ubarwiac swoje opowiesci. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: Scytia i Herodot. 20.05.13, 10:41 Zamiast powtarzać medialną propagandę, przeczytaj oryginał i porównaj z Biblią. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Scytia i Herodot. 20.05.13, 16:06 Ten problem byl juz poruszany przez Majke.W Polsce jest trudny dostep do wiedzy,bo tlumacze Wiki nie przetlumacza wszystkiego ,tylko to co im pasuje politycznie. Wiki po angielsku jest bardzo dobra,ale w polskim wydaniu juz niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: Scytia i Herodot. 23.05.13, 09:44 nie chodzi o to żeby czytać Wiki w tym lub innym języku, ale żeby przeczytać Dzieje Herodota, po polsku, angielsku, a najlepiej po grecku Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Scytia i Herodot. 24.05.13, 03:05 Domyslam sie ze pisal ciekawie ale sa to glownie popularne powiesci o charakterze historycznym,cos w rodzaju Sienkiewicza,ale za tym nie przepadam. Wyobrazasz sobie ile jest innych ciekawych ksiazek ,z innych dziedzin zycia np. nt. ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: Scytia i Herodot. 24.05.13, 09:35 chyba nie wiesz o czym piszesz! ciekawe książki na temat ekonomii????? z czym do gościa (Herodota)? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Scytia i Herodot. 24.05.13, 13:46 polendwic napisał: > chyba nie wiesz o czym piszesz! ciekawe książki na temat ekonomii????? Sam sobie odpowiedziales dlaczego w Polsce 8% rozwoj gospodarczy jak w Chinach nie jest mozliwy. Chinczycy postawili na rozwoj gospodarczy i bardzo dobrze im to wychodzi a Polacy postawili na romantyczne czytanie powiesci beletrystycznych i nic z tego nie wynika. Chyba nie przypuszczales,ze szybki rozwoj gospodarczy w Chinach bierze sie z...powietrza lub dokonuja go firmy amerykanskie przenoszac tam produkcje? Ja wiem,ze w Polsce panuje przekonanie,ze ekonomia jest dziedzina bardzo prosta i praktycznie wszyscy sie na niej znaja,tylko nie moge pojac dlaczego zyja w kryzysie a Chiny rozwijaja sie w tym samym czasie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic Re: Scytia i Herodot. 25.05.13, 01:46 > Chyba nie przypuszczales,ze szybki rozwoj gospodarczy w Chinach bierze sie z... > powietrza lub dokonuja go firmy amerykanskie przenoszac tam produkcje? Dokładnie tak się dzieje, Chiny rozwijają się dzięki partii komunistycznej, która trzyma kraj za mordę i realizuje plan na który jej kapitalizm pozwolił. Chińczyk pracuje za 1 dolara dziennie, dokładnie tak jak Polak w latach 70-tych. Problem w tym że PRL nie miała wtedy szans na stanie się Chinami z powodu swojej przynależności do militarnego wrogiego kapitalizmowi Paktu Warszawskiego. Gierek tego nie rozumiał. Chiński rozwój można dziś zatrzymać w jeden dzień. Wystarczy narzucić cło na towary produkowane w Chinach i Chiny leżą. Wcześniej czy później to się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Scytia i Herodot.China. 25.05.13, 03:50 polendwic napisał: > Dokładnie tak się dzieje, Chiny rozwijają się dzięki partii komunistycznej, któ > ra trzyma kraj za mordę i realizuje plan na który jej kapitalizm pozwolił. Przeciez w Chinach nie ma obcych wojsk radzieckich,ktore trzymaly Polske w komunie. Bez wojsk radzieckich Polska sie wyzwolila i klepie biede.Bez komuny Rosja i Ukraina tez klepia biede.To wytlumacz mnie jak to jest,ze pod wodza partii komunistycznej Chiny sie tak dobrze rozwijaja,ze NIKT nie chce tam obalenia parti komunistycznej,poza nawiedzonymi lewakami w Europie? Czym sie rozni partia komunistyczna w Chinach od parti komunistycznych w Europie? > Chińczyk pracuje za 1 dolara dziennie, dokładnie tak jak Polak w latach 70-tych. en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_GDP_(PPP)_per_capita_estimates Chinczyk wlacznie z dziecmi i emerytami ma na twarz 10 tys doll rocznie czyli okolo 30 doll dziennie. GDP per capita. Chiny-10,011. doll. Ukraina-7,532 doll Wegry- 19,998 doll Chinczyk juz dawno przegonil Ukrainca a niedlugo przegoni Polaka. > Problem w tym że PRL nie miała wtedy szans na stanie się Chinami z powodu swojej > przynależności do militarnego wrogiego kapitalizmowi Paktu Warszawskiego. W Chinach jak wiesz jest komuna czyli ustroj wrogi kapitalizmowi amerykanskiemu a jednak sie rozwijaja. > Gierek tego nie rozumiał. Chiński rozwój można dziś zatrzymać w jeden dzień. Wystarc > zy narzucić cło na towary produkowane w Chinach i Chiny leżą. Wcześniej czy póź > niej to się stanie. Jesli moznaby zatrzymac ten rozwoj w 1 dzien to juz by sie to dawno stalo. A czy chcialbys zeby w Polsce wszystko podrozalo o 30-40% przy takich samych placach? Na ile wtedy bys mogl sobie pozwolic? W Chinach ludzie w lepianach ryz paleczkami palaszuja.To jest stary film z 2008r. www.youtube.com/watch?v=C8mLfsoAY9A Shanghai wyglada jak Warszawa.Po zmierzchu zycie zamiera. www.youtube.com/watch?v=auKglj7y3bg www.youtube.com/watch?v=2dd4IS2gydA Nie dziwi cie,ze tam wszystkie rzeki sa uregulowane i zeglowne,w przeciwienstwie do Wisly-krolowej rzek. www.youtube.com/watch?v=zIG1yKyVwag I pomyslec ze to wszystko powstalo dzieki parti komunistycznej i wyzyskowi po 1 doll za dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
polendwic koniec świata 27.05.13, 09:06 nie ważne jak to się zaczęło, ważne jak to się zakończy... nie chcę mieszać tematów, aby nie było pomruków, proponuje więc założyć nowy wątek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_monacka Re: koniec świata 27.05.13, 10:17 polendwic napisał: > nie ważne jak to się zaczęło, ważne jak to się zakończy... nie chcę mieszać tematów, > aby nie było pomruków, proponuje więc założyć nowy wątek ;) A po co nam nowy wątek, jak my to juz mamy przerobione i szczegółowo zaplanowane? Andrew Wader juz dawno przewidział, że kosmiczna świadomość zmieni parametry kosmosu w taki sposób, ze będzie on mógł trwać lub odradzać sie wiecznie, tak, aby ta świadomość mogła go kontrolować :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: koniec świata 27.05.13, 14:52 majka_monacka napisała: > A po co nam nowy wątek, jak my to juz mamy przerobione i szczegółowo zaplanowane? Nie pamietam zebysmy przerabiali to,ze wszystko zostalo przerobione ale faktem jest ze zycia i ewolucji zatrzymac sie nie da. Jesli nad ewolucja zapanuja ludzie niedorozgarnieci jak komunisci w Rosji czy Korei Pln to moga poczynic spustoszenie nie mniejsze niz asteroida 65 mln lat temu,ale tylko czasowo i miejscowo, co jako zly przyklad przyspiesza ewolucje gdzie indziej. > Andrew Wader juz dawno przewidział, że kosmiczna świadomość zmieni parametry ko > smosu w taki sposób, ze będzie on mógł trwać lub odradzać sie wiecznie, tak, ab > y ta świadomość mogła go kontrolować :) ;) Nie bardzo widze ta kosmiczna swiadomosc,ale odradzanie sie wieczne ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_monacka Re: koniec świata 27.05.13, 15:50 maksimum napisał: > Jesli nad ewolucja zapanuja ludzie niedorozgarnieci jak komunisci w Rosji czy K > orei Pln to moga poczynic spustoszenie nie mniejsze niz asteroida 65 mln lat te > mu,ale tylko czasowo i miejscowo, Mnie się też teraz zdaje, że komuniści w Chinach, to najbardziej rozgarnięta część ludzkości. Od rana męczy mnie taka wysoka temperatura... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: koniec świata 28.05.13, 00:05 majka_monacka napisała: > Mnie się też teraz zdaje, że komuniści w Chinach, to najbardziej rozgarnięta część ludzkości. Taki byl plan,ze jesli na czele panstwa maja stac urzednicy to maja byc najlepsi z mozliwych w kraju.Slusznie zauwazylas,ze czesc z nich zdobyla wyksztalcenie w EU i USA i mimo wszystko wrocili do Chin dzielic sie swoimi doswiadczeniami i madroscia. > Od rana męczy mnie taka wysoka temperatura... Moze to jakas z chinskich gryp Cie zlapala z samego myslenia o tym kraju? A moze jakas odmiana wirusa z H-K lub Macau? Jak Ci szybko nie przejdzie to wsiade na Ciebie z ostra krytyka zebys zaczela efektywniej przeciwciala wytwarzac w ogniu zazartej walki. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Jak to sie zaczelo.Alexandria. 18.05.13, 10:10 maksimum: > Alexander Wielki zalozyl to miasto ,ktore nazwano jego imieniem w 332 BC i na > samym poczatku zbudowano tam Biblioteke ,ktora stala sie centrum naukowym > owczesnego swiata. Stała się nim później. W IV wieku p.n.e jeszcze nim nie była. maksimum: > Grecy juz wtedy wiedzieli ze ziemia jest okragla Powiedzmy: tak sobie to wyobrażali. Wiedzieć jeszcze nie mogli. Pitagoras głosił, że Ziemia jest kulista, a jako argument podawał, że kula jest ,,najdoskonalszą'' z brył. Dopiero ze dwieście lat po Pitagorasie zaczęto podawać pierwsze sensowne poszlaki na kulistość Ziemi: widnokrąg, kształt cienia na Księżycu w trakcie zaćmienia, itp. maksimum: > oraz ze ziemia krazy wokol slonca To był wtedy odosobniony pogląd Arystarcha z Samos. Który zresztą nie miał niczego wspólnego z Aleksandrią i jej biblioteką. Samos jest wyspą na morzu Egejskim, u wybrzeży Azji Mniejszej. maksimum: > Grecy obliczyli tez dosc dokladnie obwod ziemii( z dokladnoscia do 200 mil) Pewnie masz na myśli obliczenia Eratosthenesa. On faktycznie podał niezłe przybliżenie obwodu Ziemi, ale... oparte na błędnych założeniach. Wikipedia: Cytat (1) that on the day of the summer solstice, the midday sun was directly over the Tropic of Cancer; (2) Syene was on this tropic; To jest prawie stopień różnicy, czyli 1/7 odległości między Syene i Aleksandrią, która służyła za bazę. I dalej: Cytat (3) Alexandria and Syene lay on a direct north-south line; Faktyczna odchyłka wynosi 3 stopnie, czyli trochę mniej niż połowa odległości południkowej. Cytat Legend has it that he had someone walk from Alexandria to Syene to measure the distance: that came out to be equal to 5000 stadia Skoro taka była przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego Aleksandria Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Homo erectus. 22.05.13, 07:03 www.youtube.com/watch?v=3_MlaeUtkqU Ewolucja miala sie bardzo dobrze z wielkim postepem zanotowanym szczegolnie przez homo erectus,ktory mieso przyrzadzal na ogniu,az tu nagle jakis kataklizm 1,2 mln lat temu zredukowal populacje ludzka na naszym globie do 18,500 osob. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Stone Age Apocalypse. 22.05.13, 08:32 www.youtube.com/watch?v=VM7Y1D8NMo8 Okolo 100 tys lat temu uksztaltowal sie juz modern human,czyli homo sapiens podobny do obecnego czlowieka i jego populacja przekraczala 1 mln,ale okolo 75 tys lat temu nastapil wybuch wulkanu Toba na Sumatrze,co spowodowalo 6 letnia zime na calym swiecie. en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory 90% swiatla slonecznego zostalo przyslonietego przez pyl unoszony w powietrzu. Roslinnosc przestala sie rozwijac a temperatura spadla o 30 st F (14 st C). Katastrofe przezylo tylko kilka tysiecy homo sapiens we wschodniej Afryce. Wydaje sie to malo prawdopodobne,ze nie przezyli ludzie na innych kontynentach,ale z pewnoscia wiekszosc z nich zginela podczas katastrofy. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Wybacz, maksimum, lecz... 26.05.13, 10:27 ... lecz za często założone przez ciebie wątki stają się potem czymś w rodzaju szczególnego bloga, w których poruszasz tematy od sasa do lasa, nie mające często wiele wspólnego z nauką, a dyskusją na forum w szczególności. Jakaż tu może zresztą być dyskusja, skoro po sześć kolejnych wpisów jest Twego autorstwa - i poruszają różne tematy, często mając charakter stwierdzenia "fajny film wczoraj widziałem"? W najjaskrawszych wypadkach interweniuję, ale ogólnie sugeruję - załóż bloga :) Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Wybacz, maksimum, lecz... 26.05.13, 23:55 Poziom szkolnictwa na swiecie ma bardzo duzo wspolnego z nauka a to ze sie w Polsce niechetnie na ten temat rozmawia to sprawa chyba poziomu szkolnictwa. Poza tym tematy ktore poruszam sa na tyle dobrze dopracowane ze ciezko jest cos szczegolnego dodac,wiec nie dziwie sie internautom ze niechetnie sie do nich dopisuja. To ze skasujesz jakies watki czy wpisy przestalo mnie denerwowac,bo ja na tym nie trace,a wy zamiast zajmowac sie tym cos jest rzeczywiscie wazne bedziecie poruszac tematy zastepcze ,za to latwiejsze w dyskusji,bo kazdy moze miec swoj poglad a ty samym racje,jak Majka z Freudem. Odpowiedz Link Zgłoś
dum10 Re: Wybacz, maksimum, lecz... 27.05.13, 00:44 maksimum napisał: > To ze skasujesz jakies watki czy wpisy przestalo mnie denerwowac,bo ja na tym > nie trace,a wy zamiast zajmowac sie tym cos jest rzeczywiscie wazne bedziecie po > ruszac tematy zastepcze ,za to latwiejsze w dyskusji,bo kazdy moze miec swoj poglad > a tym samym racje,jak Majka z Freudem. Nie gadaj,bo Majka jest tutaj najwazniesza osoba,przynajmniej dla mnie. Zawsze czekam na jej posty z niecierpliwoscia,bo jeszcze nie spotkalem osoby ktora by tak sugestywnie na mnie potrafila oddzialywac. Czasami to mnie ta sytuacvja juz zaczyna denerwowac,bo co ona sie odezwie to wali sie moj swiat dotychczasowy na tej plaszczyznie. Ostatnio pisala wlasnie o Freudzie i ja bylem jego zwolennikiem,ale po tym jej poscie juz nie jestem.Robi ze mna co chce. Niesamowite jest to podobienstwo pracy mojej i jej swiadomosci a poniewaz ma wieksza znacznie wiedze wiec ja to wylapuje zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Wybacz, maksimum, lecz... 14.06.13, 02:54 dum10 napisał: > Nie gadaj,bo Majka jest tutaj najwazniesza osoba,przynajmniej dla mnie. > Zawsze czekam na jej posty z niecierpliwoscia,bo jeszcze nie spotkalem osoby > ktora by tak sugestywnie na mnie potrafila oddzialywac. Ona ma zdolnosci owijania ludzi wokol malego palca. > Czasami to mnie ta sytuacvja juz zaczyna denerwowac,bo co ona sie odezwie > to wali sie moj swiat dotychczasowy na tej plaszczyznie. > Ostatnio pisala wlasnie o Freudzie i ja bylem jego zwolennikiem,ale po tym jej > poscie juz nie jestem.Robi ze mna co chce. To byles niezle skolowany jak byles zwolennikiem Freuda! > Niesamowite jest to podobienstwo pracy mojej i jej swiadomosci a poniewaz ma wi > ekszaznacznie wiedze wiec ja to wylapuje zawsze. Wiedze mozna zawsze nabyc z roznych zrodel a najwazniejsza jest interpretacja faktow,ktore sa ogolnie dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Wybacz, maksimum, lecz... 27.05.13, 00:49 maksimum napisał: > Poziom szkolnictwa na swiecie ma bardzo duzo wspolnego z nauka a to ze sie w Po > lsce niechetnie na ten temat rozmawia to sprawa chyba poziomu szkolnictwa. Poziom szkoilnictwa występował tylko w jednym z pieciu nastepujących po sobie postów. Nie miał zwiazku z postem Stefana4, który zaczynał ten fragment drzewka. > Poza tym tematy ktore poruszam sa na tyle dobrze dopracowane ze ciezko jest cos > szczegolnego dodac,wiec nie dziwie sie internautom ze niechetnie sie do nich d > opisuja. Nie widzę tekstów dobrze opracowanych tylko np. link do youtube i dwa zdania. > To ze skasujesz jakies watki czy wpisy przestalo mnie denerwowac,bo ja na tym n > ie trace,a wy zamiast zajmowac sie tym cos jest rzeczywiscie wazne bedziecie po > ruszac tematy zastepcze ,za to latwiejsze w dyskusji,bo kazdy moze miec swoj po > glad a ty samym racje,jak Majka z Freudem. Może tak: skoncentruj się na jakimś ważnym wątku i przy braku odzewu nie generuj mnóstwa banalnych postów z dużym rozrzutem tematycznym lub zawierających głownie link do Youtube. Chyba zauważyłeś, że nie kasuję Twego udziału w merytorycznych dyskusjach z innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Wybacz, maksimum, lecz... 27.05.13, 02:34 pomruk napisał: > Poziom szkoilnictwa występował tylko w jednym z pieciu nastepujących po sobie p > ostów. Nie miał zwiazku z postem Stefana4, który zaczynał ten fragment drzewka. Postawmy sprawy na nogach. Jesli chcesz cokolwiek rozwijac ze swiadomoscia i nauka wlacznie,to musisz zaczac od rozwoju gospodarczego i dlatego tak sie przypialem do Chinczykow. A jak juz masz rozwoj gospodarczy,to nastepna sprawa jest poziom szkolnictwa od podstawowego zaczynajac.Pozniej przychodzi szkolnictwo wyzsze i nauka. W Polsce i Europie sprawa wyglada troche inaczej. Trzeba sie wpisac do EU-bo to jest "postep i przyszlosc" . Nikt nie zauwaza,albo udaje ze nie widzi ze EU jest w kryzysie i to bez pomyslu na wyjscie z niego.Co sie dzieje ze szkolnictwem i nauka w krajach w ktorych nie ma wzrostu gospodarczego wszyscy wiedza-cofa sie. Wiecej szacunku prosze dla tych,ktorzy umieja sie rozwijac a nie tylko wpisac sie do organizacji,ktora ma zagwarantowac "wysoki standard". > Nie widzę tekstów dobrze opracowanych tylko np. link do youtube i dwa zdania. Tak,bo to sa linki,ktore dobrze oddaja moj punkt widzenia. Nie ma tam linkow z youtube jak te: www.youtube.com/watch?v=XtfVZDz-zbA > Może tak: skoncentruj się na jakimś ważnym wątku i przy braku odzewu nie gener > uj mnóstwa banalnych postów z dużym rozrzutem tematycznym lub zawierających gło > wnie link do Youtube. Chyba zauważyłeś, że nie kasuję Twego udziału w merytoryc > znych dyskusjach z innymi? Trudno miec merytoryczna dyskusje z Majka bo ona jest niereformowalna. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Stacja orbitalna 14.06.13, 03:06 w wykonaniu Chinczykow. www.cnn.com/2013/06/11/world/asia/china-space-mission/index.html?hpt=wo_c2 Na razie maja space Tiangong-1 lab od 2011 a w planie jest space station podobny do ISS z ktorego korzystaja Amerykanie ,Rosjanie,Japonczycy,Europejczycy i Kandyjczycy. Swoja space station Chinczycy maja zbudowac do 2020r. www.cnn.com/2013/06/10/world/asia/timeline-china-race-into-space Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: Jak to sie zaczelo.Alexandria. 11.07.13, 14:55 Błąd obliczeń nie miał żadnego znaczenia, gdyż promień Ziemi nie był ówcześnie w praktyce do niczego potrzebny. Gdyby był Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Jak to sie zaczelo.Alexandria. 16.07.13, 01:28 allegropajew napisał: > Błąd obliczeń nie miał żadnego znaczenia, gdyż promień Ziemi nie był ówcześnie > w praktyce do niczego potrzebny. Gdyby był Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Sloneczne maksimum najslabsze od 100 lat. 16.07.13, 01:43 www.huffingtonpost.com/2013/07/15/solar-activity-2013-sun-cycle-weakest_n_3598244.html?ref=topbar "About every 11 years, the sun goes through a cycle defined by an increasing and then decreasing number of sunspots. Solar Cycle 24 has been underway since 2011 and its peak was expected in 2013, but there have been fewer sunspots observed this year compared with the maximums of the last several cycles." Jaki to ma wplyw na energie ludzi i rozwoj gospodarczy swiata? Poprzednie maksimum przypadlo na 2001r czyli poczatek kryzysu ekonomicznego oraz ataku na WTC. en.wikipedia.org/wiki/List_of_recessions_in_the_United_States w 1991 i 2001 byly recesje,czyli gdy sloneczne maksimum dochodzi do kulminacyjnego punktu zaczyna sie recesja w USA i na swiecie. Wprawdzie teraz nie ma recesji w USA ale jest w EU i wszystkich innych wysoko rozwinietych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Monogamia a rozwoj ludzkosci. 02.08.13, 17:48 wyborcza.pl/piatekekstra/1,133646,14372634,Monogamia_lezy_w_ludzkiej_naturze__Nic_bardziej_mylnego.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#Cuk Artykul,niewatpliwie naukowy dowodzi,ze monogamia nie lezy w naturze ludzkiej i daje przyklady naczelnych ze tam monogamii nie ma. Oczywiscie mozna trzymac sie natury i jak nas sasiad mocno wkurzy to przylozymy mu sztacheta albo orczykiem az ducha wyzionie ale wtedy podpadamy pod prawo nie zabijaj. Jak dziobiemy zone sasiada to podpadamy pod prawo nie cudzoloz,ale ono juz jest bardziej poblazliwe i sasiad moze co najwyzej sie upic i wlasna zone pobic a nie sasiada. No wiec prawo przez swoja dokuczliwosc wyeliminowalo zabijanie ale nie dziubdzianie po boku,ktore zazwyczaj trzymane jest w tajemnicy nawet przez najwieksze przyjaciolki. Doszlo do tego ze jak siostrze maz zginal,to ten drugi musial dwie dzialki uporawiac i wszystko bylo OK z prawem rytualnym. Najbardziej upierdliwe jest prawo w Emiratach,gdzie jak kobieta sie dziubie na przyjeciu z obcym to jest wsadzana do wiezienia za sex pozamalzenski i .....cala EU jest oburzona. A jak tam na waszym zascianku jest z tym skokiem w bok? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Mt.Everest. 06.08.13, 05:02 www.youtube.com/watch?v=KnE6S_Mb-mY 80 mln lat temu Indie oderwaly sie od Superkontynentu a 50,5 mln lat temu zderzyly sie z Azja,wynoszac morze miedzy tymi kontynentami na najwyzsze gory na swiecie,Himalaje. Plyta z Indiami przesuwala sie rocznie w zawrotnym tempie 30 cm rocznie.Zderzenie kontynentow bylo potezne i powstaly najpotezniejsze gory. Obecnie Indie przesuwaja sie 5 cm rocznie a erozja Mt.Everest jest 3 cm rocznie. Po dokladnych pomiarach okazalo sie ze Mt.Everest rosnie ok 0,6 cm rocznie. Sa tam rowniez najwieksze opady na swiecie,bo Himalaje zatrzymuja chmury i pada tam 12x wiecej niz w Seatle,gdzie pada niemal codziennie. 300 mil na wschod od Mt.Everest we wsi Cherrapunji opady roczne to 432 cali ,co daje ponad 1.000 cm rocznie,czyli 3cm deszcze codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Mt.Everest. 06.08.13, 20:16 A co w tym odkrywczego, dla człowieka z polską maturą? Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Mt.Everest. 07.08.13, 00:34 nikodem123 napisał: > A co w tym odkrywczego, dla człowieka z polską maturą? To ze obfite deszcze wymywaja CO2 z atmosfery a tym samym przyczyniaja sie do oziebienia klimatu,co prawdopodobnie spowodowalo ice age 2,5 mln lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Mt.Everest. 07.08.13, 08:23 Same obfite deszcze nie mają nic do rzeczy. Odkręcona woda mineralna szybko traci gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Mt.Everest. 06.08.13, 20:24 Chyba bardziej interesujące byłoby, że masyw skalny budujący charakterystyczny stożek szczytu Matterhorn - symbol Szwajcarii, znany z logo na czekoladach Toblerone - pochodzi z Afryki. Oto jego fotka: images.summitpost.org/original/699696.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Monogamia a rozwoj ludzkosci. 06.08.13, 19:46 Nie tylko w Emiratach seks pozamałżeński jest karalny. Na Filipinach też, bo jest to kraj na wskroś katolicki. Oraz w kilkunastu Stanach Ameryki - na przykład w Utah, bo USA też są bardzo religijne. le.utah.gov/~code/TITLE76/htm/76_07_010400.htm Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Monogamia a rozwoj ludzkosci. 07.08.13, 00:45 Tym sie roznimy od zwierzat,ze nasze potomstwo nie jest samodzielne do ok 18 roku zycia,podczas gdy u wiekszosci zwierzat 2-latki sa juz dorosle. Monogamia u zwierzat praktycznie jest bez znaczenia bo rodzice nie maja zbyt wiele do przekazania swoim dzieciom i co najwyzej sprowadza sie do ich ochrony i obrony. Ochrona i obrona u ludzi ma juz mniejsze znaczenie bo od tego jest prawo,ale bardzo istotne jest umiejetne wychowanie dzieci,co przy luznych zwiazkach jest wrecz nie do zrobienia. Jak ktos potrafi kumac na wiecej niz 2 lata do przodu,to wie ze dobrze wychowane dzieci to najlepsza podpora na stare lata. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Monogamia a rozwoj ludzkosci. 07.08.13, 08:19 No, widzisz, jakie mądre prawo mają w Emiratach. A tak przed chwilą drwiłeś. Swoją drogą nie rozumiesz pojęcia "monogamia". Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 maksimus, uwaga! 07.08.13, 19:13 maksimus, Twoje posty nie wnosza niczego wartosciowego z naukowego punktu widzenia. Glownie piszesz sam do siebie. Juz wszyscy na Forum poznali, Twoj punkt widzenia, ze nie ma lepszego kraju niz USA. EU jest glupim pomyslem, a polscy maturzysci sa glupsiy od amerykanskich, choc madrzejsi od Ciebie. To dla Ciebie bylo odkryciem, ze Indie oderwaly sie od Gondwany. Idz sobie z bogiem i szukaj dyskutantow gdzieindziej! Tu jestes zwyklym trolem, ktory nic ciekawego nie wnosi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_monacka Re: maksimus, uwaga! 08.08.13, 00:25 nikodem123 napisał: > maksimus, Twoje posty nie wnosza niczego wartosciowego z naukowego punktu widze > nia. > > Juz wszyscy na Forum poznali, Twoj punkt widzenia, ze nie ma lepszego kraju niz > USA. > Znów muszę polemizować z Nikodemem. Przecież Maksio udowodnił, że Chiny znacznie przewyższają USA pod każdym względem. Proszę mi tu Maksia nie oczerniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: maksimus, uwaga! 08.08.13, 10:34 Racja, ale nawet promocja Kraju Większego Raju, jak i inna propaganda, słabo tu przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Zycie 3,5 mld lat temu. 25.02.14, 05:52 www.cnn.com/2013/11/13/world/asia/australia-ancient-life/index.html?iid=article_sidebar Wiadomo ze musialo sie to odbyc Deep in a remote, hot, dry patch of northwestern Australia ,a nie gdzies tam w EU. Okazalo sie ze mikroby produkujace tlen juz wtedy byly. Dotychczasowa nauka zaklada ze zycie na ziemii zaczelo sie 600 mln lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
dawwwkins2 Re: Zycie 3,5 mld lat temu. 25.02.14, 09:14 Wow! Jestem pod wrażeniem, że w twoim mniemaniu nauka dopiero teraz odkryła stromatolity... Maksiu, od BARDZO dawna nauka stromatolity zna, bada i próbuje oszacować, kiedy powstały najstarsze. Spotkałem się nawet z wiekiem 3,8 miliarda lat, tylko linki nie umiem na szybko znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Zycie 3,5 mld lat temu. 25.02.14, 09:41 maksimum: > Dotychczasowa nauka zaklada ze zycie na ziemii zaczelo sie 600 mln lat temu. ??? Wikipedia: Cytat Pierwsze ślady życia pochodzą sprzed 3,8 miliardów lat. Są to ślady archeobakterii (archeany), bakterii oraz sinic. Pierwsze pewne eukarionty pojawiły się przed dwoma miliardami lat. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś