Dodaj do ulubionych

Tluszczaki

29.03.07, 09:10
Od ponad roku pojawiaja mi sie pod skora twarde , bolace przy ucisku guzy o
rozmiarach 1- 2 cm. Przypuszczalnie sa to tluszczaki , gdyz takie same dwa mam
juz od kilkunastu lat . Lekarz internista zlekcewazyl moje narzekania i nawet
nie chcial dokonac ogledzin . Wszelako ich ogolna liczba dochodzi juz do 10 i
wciaz powstaja nowe i zaczelo mnie to niepokoic . Czy udac sie do chirurga ?
Obserwuj wątek
    • anccia Re: Tluszczaki 29.03.07, 09:42
      Po pierwsze: zmień lekarza (mam na myśli internistę), a do chirurga-onkologa
      też się koniecznie wybierz. Pozdrawiam.
    • moniak13 Re: Tluszczaki 29.03.07, 16:27
      hmmm... no nie wiem czy to tluszczaki. W tym roku mialam usuwanego jednego
      duzego tluszczaka (w wlasciwie byla to jakas sarco... cos tam, w srodku nie
      bylo jednak tluszczu, zazyczylam sobie rokrojenia i ogladniecia tego cudaka,
      wiec wiem). Mialam go przez kilka lat na lopatce, wyraznie odgraniczony, nie
      bolesny. On mnie nigdy nie bolal, i gdyby nie to ze brzydko wygladal, to pewnie
      nadal bym go miala. Chirurg od razu jak na niego spojrzal wiedzial co to, nie
      bylo pobierania wycinka, nie bylo analizy histopatologicznej. Powiedzial jednak
      ze lepiej go usunac, bo w pewnym momencie moze zaczac "zyc wlasnym zyciem" i
      stac sie bolesny...

Udaj sie koniecznie do chirurga, ale bez paniki.
      • gnulka Re: Tluszczaki 29.03.07, 23:03
        Mój kolega co 3-4 lata wycina z przedramion ok. 30 sztuk. Nie jest to
        straszne , tylko uciążliwe- przeszkadzają i ręce są guzowate. Lepiej mieć pod
        kontrolą lekarską.
        • donjuan Re: Tluszczaki 12.04.07, 17:06
          Dziekiza dobre rady . U chirurga juz bylem . Gdy uslyszal ze wyniki morfologii
          krwi mam w normie to zalecil nic nie robic tylko czekac .
          • ampolion Re: Tluszczaki 14.04.07, 15:00
            Tłuszczak (ang.: lipoma) nie jest twardy i nie jest "złosliwcem".
            O nim i o usuwaniu (nawet jesli nie znasz angielskiego zobacz ilustracje jak się
            to usuwa):
            www.aafp.org/afp/20020301/901.html
            Co to jest tłuszczak i czym różni się od włókniaka?

Tłuszczaki są łagodnymi nowotworami składającymi się zgodnie z nazwą z tkanki
            tłuszczowej. "Łagodne" oznacza brak przerzutów i niszczenia okolicznych tkanek.
            Zwykle spotyka się je pod skórą, ale widuje się je także w głębszych tkankach i
            narządach całego organizmu (sercu, mózgu, płucach). Mają różne rozmiary od
            wielkości orzeszka laskowego do dużej piłki tenisowej. Mają także miękką
            konsystencję i dają się przesuwać względem okolicznych tkanek. Większość z nich
            pojawia się (i rośnie) po 30. roku życia.
            Operację pozostawia się dla tłuszczaków, które są bardzo duże, bolesne lub
            powodują problemy kosmetyczne. Przed operacją można wykonać biopsję aby
            potwierdzić rozpoznanie i określić typ tłuszczaka.
            Włókniak jest również nowotworem łagodnym, składa się nie z tkanki tłuszczowej
            jak poprzedni ale z włóknistej (i najczęściej z różnych innych domieszek).
            Ponieważ w przypadku włókniaka istnieje większe niż w przypadku tłuszczaka
            prawdopodobieństwo przejścia w nowotwór złośliwy (uzłośliwienia), to wskazania
            do operacji są większe. W przypadku podejrzenia włókniaka, zawsze powinno się
            wykonać biopsję. Różnicowanie różnych guzów tkanek miękkich zapewnia biopsja i
            badanie histopatologiczne wyciętego guza.
            (Z resmedica.pl)
            • donjuan Re: Tluszczaki 19.04.07, 17:32
              Wstepnie przejrzalem zalacznik w jezyku angielskim , ale musze jeszcze raz
              zrobic to ze slownikiem . Od kilku lat nasilily mi sie dolegliwosci migrenowo
              -depresyjne . Podejrzewalem zawsze , ze moga to byc objawy jakichs glebszych
              procesow chorobowych . I chyba mialem racje . Niestety , lekarze bardzo wasko
              wyspecjalizowani nie rozpatruja pacjenta calosciowo i lecza objawowo. Znam
              przypadki w najblizszej rodzinie gdy u osob ze zdiagnozowana nerwica pojawiala
              sie pozniej bialaczka limfatyczna i bialaczka szpikowa. Serdeczne dzieki
              apolionowi za informacje.
    • coalla Re: Tluszczaki 19.04.07, 21:24
      a może to ganglion?
      pl.wikipedia.org/wiki/Ganglion
      "Torbiel galaretowata, potocznie ganglion to łagodny nowotwór występujący w
      okolicach torebek stawowych oraz ścięgien. Najczęstszą lokalizacją jest okolica
      nadgarstka, rzadziej stopy lub stawu kolanowego.

Przyczyna powstawania torbieli galaretowatych nie jest jasna, jednak wiadomo że
      czynnikiem sprzyjającym mogą być urazy i przeciążenia.

Torbiel galaretowata nie jest zmianą niebezpieczną, jednak może powodować
      przykre dolegliwości, na przykład ograniczać ruchomość stawu, ulegać bolesnemu
      zapaleniu lub podrażnieniu i uciskać przebiegające w pobliżu nerwy wywołując
      ból.

Leczenie może polegać na ucisku zmiany, punkcji i odessaniu zawartości za
      pomocą igły, bądź usunięciu operacyjnym. Wysokie ryzyko nawrotu może zostać
      zmniejszone przez kilkudniowe unieruchomienie stawu po zabiegu. "

mąż miał na nadgrarstku, więc pamiętam, to była taka "gula" i wycięto mu ją, ma
      też gdzieś przy żebrach, ale nie chciano tego ruszać

• donjuan Re: Tluszczaki 26.04.07, 14:16
        To nie sa gangliony . Mialem kiedys taki ganglion pod kolanem z tylu nogi.
        Przypuszczalnie powstal po urazie kolana w wypadku samochodowym . Chirurg chcial
        go wycinac , ale udalo mi sie go rozmasowac i teraz nie ma po nim sladu .
        Serdeczne dzieki dyskutantom za dobre rady i odnosniki do literatury.
        Tluszczakow mam obecnie 10 sztuk , dwa na prawym ramieniu i przedramieniu a
        reszte na korpusie - brzuchu i klatce piersiowej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka