Dodaj do ulubionych

Niepoważny Fortis

28.12.05, 11:53
Witam

Po przyznaniu kredytu musiałem dać dyspozycję wypłaty. Dyspozycję in blanco
podpisałem przy podpisywaniu umowy, a dwa dni później z rana uzgodniłem
telefonicznie, że dyspozycja zostaje złożona po aktualnym kursie 2,4336.
Zdziwiłem się kiedy przyszło mniej pieniędzy. Na moje pytanie odpowiedziano
mi, że była duża kolejka w realizowaniu dyspozycji i moja została już
zrealizowana po popołudniowym kursie 2,4164. Zaznaczam, że w Fortisie w
tabeli popołudniowej jest prawie zawsze większy spread, robiony przez
obniżenie kursu kupna. Po co w takim razie pytano mnie czy pasuje mi kurs
poranny skoro i tak pracownik banku zrobił wypłatę po gorszym kursie z
korzyścią dla banku. Powinni uczciwie powiedzieć: Proszę Pana wypłata
zostanie zrobiona po najgorszym kursie tego dnia smile)). Idę o zakład, że w
wypadku wzrostu kursu wypłata byłaby zrobiona po kursie porannym.
Oj nieładnie Fortisie, straciliście klienta. Ten kredyt będzie jedyną usługą
jaką mi sprzedaliście, szkoda.
Obserwuj wątek
    • al9 o Ty niewdzięczniku....... 28.12.05, 13:14
      Namierzymy Cię niewdzięczny Kliencie i wypowiemy Ci kredyt.....
      Prezes banku

smile
      a poważnie - teraz jak nie ma promocji - szkoda dla nich czasu...
      pozdrawiam
      al
      • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 28.12.05, 19:00
        jak to mowia w reklamie.. banki nie sa od lubienia ale od zarabiania (no i
        kredytowsmile )
        Podobny numer wycial mbank komus znajomemu...
        Fortis to bank maly, badziewny, z niedoinformaowanymi pracownikami na temat ich
        produktow, kiepskim przymusowym i platnym rorem jak bierzesz kredyt itp.. ale
        jeszcze niedawno mial najlepsza oferte (dla mnie) na rynku i ja sie zalapalem
        Przemek
        • michal120171 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 09:51
          Ja też się załapałem na te warunki, ale przekręt z kursem mogli sobie darować.
          Dziwi mnie krótkoterminowe myślenie. Przecież ten bank oferuje masę innych
          produktów: karty, IKE, fundusze, lokaty. Mogli jeszcze na mnie dużo zarobić, a
          tak zarobili 1 000 zł i stracili klienta (nielicząc kredytu mieszkaniowego),
          cóż ich sprawa. Trzy lata temu podobny numer wyciął mi Millennium i mimo
          wielokrotnych telefonów i listów z różnymi "specjalnie dla mnie przygotowanymi
          ofertami" nie skorzystałem więcej z ich usług. Taka moja czarna lista smile))
          • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:23
            milenium powiadasz? drugim (z 3) bankiem gotowym mi udzieli kredytu i majacym
            oferte niewiele gorsza niz fortis (w moim przypadku!!!) byl wlasnie milenium..
            ale od razu wyczulem ze to takze badziewiarski bank jak mi na infolini
            powiedziano, ze numery tel do placowek (chialem zadzwonic by sie czegos
            dowiedziec/umowic na spotkanie) maja zastrzezone.. poszedlem do placowki wiec w
            ciemno a tam kolejka do pani w okienku jak za miesiem w latach 80tych (ale
            oddzialy sa czynne - niektore!!! nawet i w niedziele a w fortisie zapomnij!!!)
            Mozna wiec zaryzykowac teze 'im lepsza oferta kredytowa tym bank jest bardziej
            badziewiarski'smile.. a co do fortisa.. zapomniales, ze maja 1% na liborze, maja
            swego rodzaju prowizje wynikajaca z ronicy kupna i sprzedazy waluty, zmusili
            Ciebie do prowadzenia za 9pln (dzis.. a co za rok czy dwa?) rora... troche na
            Tobie (i mnie) mimo wszystko zarobia przez te lata..
            Z tego co wiem ten bank specjalizuje sie raczej w rorach dla firm a nie dla
            osob prywatnych wiec 'prywatnych' traktuja po macoszemu
            Przemek
          • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:23
            milenium powiadasz? drugim (z 3) bankiem gotowym mi udzieli kredytu i majacym
            oferte niewiele gorsza niz fortis (w moim przypadku!!!) byl wlasnie milenium..
            ale od razu wyczulem ze to takze badziewiarski bank jak mi na infolini
            powiedziano, ze numery tel do placowek (chialem zadzwonic by sie czegos
            dowiedziec/umowic na spotkanie) maja zastrzezone.. poszedlem do placowki wiec w
            ciemno a tam kolejka do pani w okienku jak za miesiem w latach 80tych (ale
            oddzialy sa czynne - niektore!!! nawet i w niedziele a w fortisie zapomnij!!!)
            Mozna wiec zaryzykowac teze 'im lepsza oferta kredytowa tym bank jest bardziej
            badziewiarski'.. a co do fortisa.. zapomniales, ze maja 1% na liborze, maja
            swego rodzaju prowizje wynikajaca z ronicy kupna i sprzedazy waluty, zmusili
            Ciebie do prowadzenia za 9pln (dzis.. a co za rok czy dwa?) rora... troche na
            Tobie (i mnie) mimo wszystko zarobia przez te lata..
            Z tego co wiem ten bank specjalizuje sie raczej w rorach dla firm a nie dla
            osob prywatnych wiec 'prywatnych' traktuja po macoszemu
            Przemek
            • michal120171 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:47
              Jestem właścicielem firmy i oni o tym wiedzą.
        • kajka777 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:17
          przemekk74 napisał:

> > Podobny numer wycial mbank komus znajomemu...

A jakim cudem, skoro w mBanku w przecuwieństwie do innych, otrzymujesz
          dokładnie taką kwotę, o jaką wnioskujesz w PLN? (nawet jeżeli kredyt w innej
          walucie).
          • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:20
            kajka777 napisała:

> przemekk74 napisał:
            >
            > > > Podobny numer wycial mbank komus znajomemu...
            >
            > A jakim cudem, skoro w mBanku w przecuwieństwie do innych, otrzymujesz
            > dokładnie taką kwotę, o jaką wnioskujesz w PLN? (nawet jeżeli kredyt w innej
            > walucie).
            • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:21
              ano bardzo prosto... w pln dostaniesz tyle samo.. ale ile frankow do oddania
              bedzie to juz jak najbardziej zalezy od tego po jakim kursie przelicza...
            • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:21
              ano bardzo prosto... w pln dostaniesz tyle samo.. ale ile frankow do oddania
              bedzie to juz jak najbardziej zalezy od tego po jakim kursie przelicza...
              • kajka777 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:32
                przemekk74 napisał:

> ano bardzo prosto... w pln dostaniesz tyle samo.. ale ile frankow do oddania
                > bedzie to juz jak najbardziej zalezy od tego po jakim kursie przelicza...

To tak, chodziło mi o to, że ma ryzyka, że zabraknie ci pieniędzy w ostatniej w
                ostatniej transzy i trzeba dołożyć "z właśnej kieszeni".
                Ja zostałam poinformowana, że kurs będzie brany z dnia wypłaty kredytu i wtedy
                będzie ostateczna wysokość kapitału w CHF do spłaty. Niespodzianki nie było.
                • michal120171 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 10:49
                  W Fortisie tak nie było. Podzielili kwotę, o którą wnioskowałem przez kurs
                  kupna z dnia sporządzenia umowy i wyszła im kwota we frankach. Przy wypłacie
                  kurs był już sporo niższy i dostałem o parę tysięcy mniej.
                  • kajka777 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 11:20
                    michal120171 napisał:

> W Fortisie tak nie było. Podzielili kwotę, o którą wnioskowałem przez kurs
                    > kupna z dnia sporządzenia umowy i wyszła im kwota we frankach. Przy wypłacie
                    > kurs był już sporo niższy i dostałem o parę tysięcy mniej.

I właśnie z tego powodu, oraz z powodu zapisu w umowie (że Fortis ma prawo
                    przewalutować mi kredyt bez mojej zgody), zrezygnowałam z kredytu u nich.
                    Kredyt mam wypłacany w transzach i nie mogę sobie pozwolić, że zabraknie
                    mi "parę tysięcy" w ostatniej transzy.
                    • przemekk74 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 12:58
                      Ciekawym tematem jest hipteka... jest ona w pln przeliczinych wg kursu z
                      decyzji.. a pozniej kurs wyplaty mouze byc wiekszy!!! wiec brany kredyt bylby
                      wyzszy niz hipoteka go zabezp. wiec co wtedy robi bank? przycina kredyt w CHF?
                      Przemek
                      • starchaser Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 13:04
                        ..dlatego właśnie istnieje coś takiego jak hipoteka kaucyjna.
                        nie wiem co ciekawego widzisz w tej hipotece wink
                        • michal120171 Re: o Ty niewdzięczniku....... 29.12.05, 14:42
                          Kaucyjna jest na odsetki i w moim przypadku stanowiła niecałe 7%, a kurs może
                          się zmienić o więcej. Więc pytanie dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka