Dodaj do ulubionych

Silikonowe foremki

07.03.12, 22:08
do muffinek vel babeczekwink sobie kupilam-rewelacjasmile koniec drapania blachy i kombinowania jak toto wyjac bez szkodysuspicious polecam
Obserwuj wątek
    • happy_time Re: Silikonowe foremki 07.03.12, 22:30
      Też mam, super są smile I mają jeszcze taką zaletę, że zajmują bardzo mało miejsca, nie to co blacha.
      • hela6 Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 08:38
        A ja się właśnie "przesiadłam" z silikonowych na blaszane. I tez jestem bardziej zadowolona big_grin
        • rosabell Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 09:04
          a dlaczego zrezygnowalas z silikonowych na rzecz blachy? z ciekawosci pytam, bo ja zadnych zalet blachy nie widze. wrecz przeciwnie tylko wady.
          • hela6 Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 13:20
            Bo przyjemniej się wstawia do piecyka, bo łatwiej się domywa /z czasem zapiekają się plamki ciasta na wierzchu obok dziurki na muffinkę, bo miały akurat zgrabniejsze /szersze/ foremki niż moje silikony, bo nie miętoszą się przy wyciągani, bo cos nowego, bo wreszcie silikonowa foremka skopciła mi się nieopacznie pozostawiona w piecyku big_grin
            A dym był i swad jak się patrzy. W sumie nawet nie pamiętam jak to się stało.
    • edw-ina Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 09:22
      Silikon w kuchni jest ogólnie boski smile Dzięki szpatułom silikonowym nie mam problemu z przekładaniem ciast/pasztetów do formy. Mam formy do muffinek, do pasztetu, takie śmieszne foremki w kształcie lalek, stolnicę silikonową, na której też piekę warzywa i długie do łokcia rękawice silikonowe, bo ciągle parzyłam sobie ręce. Pewnie niedługo wynajdę coś nowego smile
      • b-b1 Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 12:39
        Mam i takie i takie. Silikonowe wychodzą ciut mniejsze (mniej ciasta wchodzi) i o innym kształcie niż te z blaszki(z blaszki ładniejsze)-więc częściej korzystam z blaszki i papilotków, bo nie chce mi się dwóch podejść pieczeniowych robić. Również korzystam z blaszki jak babeczki są pieczone na jakąś imprezę, bo w papilotkach mniej "łyse" wyglądają i są bardziej estetyczne(?)do wzięcia do reki.
    • nini6 Re: Silikonowe foremki 08.03.12, 12:57
      Nie mam porównania z metalowymi, bo od poczatku uzywam silikonowych ale twierdzę, że są rewelacyjne smile
    • sowa_nie_sowa Re: Silikonowe foremki 09.03.12, 18:12

rosabell napisała:

> do muffinek vel babeczekwink sobie kupilam-rewelacjasmile koniec drapania blachy i k
      > ombinowania jak toto wyjac bez szkodysuspicious polecam

Mam blachę i silikonowe (wygrane w blogowym konkursie)smile
      Silikon jest wygodny, ale blachę też lubię (zawsze piekę albo w papierowych papilotkach, albo smaruję tłuszczem i obsypuję mąką - nie ma problemu z wyjmowaniem), zresztą korzystam z obu, bo to w sumie 18 muffinek, więc tyle, ile przeciętnie mi wychodzi z przepisu.

W silikonowych ostatnio robiłam domową chałwę, fajne babeczki wyszłysmile
      Zapraszam do zerknięcia:
      kuchniasowy.blox.pl/2012/02/Domowa-chalwa-czyli-cud-miod-I-orzeszki-tez.html
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka