Gość: joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 06:44 Jak powiedzieć po niemiecku dzienniczek? Wiem, że nie mają czegoś takiego, ale może jakoś to się jednak tłumaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirek Re: dzienniczek IP: *.rwe.com 15.10.04, 09:55 Dobre pytanie! Dotychczas się z tym nie spotkałem. Jest jeszcze coś takiego w Polsce? I co to właściwie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: dzienniczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:57 Rola dzienniczka w Polsce się chyba zmienia :) Bo u mnie to na przykład były głównie uwagi -czyli dzienniczek był swoistym narzędziem represji (Cisza, bo ci wpiszę uwagę, a uwaga musiała być podpisana przez rodziców), ale już u mojego dziecka udział uwag jest nikły, za to wpisuje się, co jest zadane i notatki typu przynieś 10 zł, bo idziemy w piątek do kina :) W Niemczech to chyba uwag się nie wpisuje, więc dzienniczek (Aufgabenheft) służy właśnie do wpisywania tego, co trzeba odrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: dzienniczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:03 Ale do dzienniczka wpisuje się też oceny i nazwiska nauczycieli, nie tylko uwagi! Dzieci mnie zapytały, jak to powiedzieć po niemiecku... a ja nie wiem. Myślałam, że skoro jest Studentenbuch jako index, to może jakoś podobnie i analogicznie będzie dzienniczek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki Re: dzienniczek IP: *.arcor-ip.net 15.10.04, 17:56 Nazywaja toto "Mitteilungsheft", przynajmniej w podstawowce. J. Odpowiedz Link Zgłoś