Dodaj do ulubionych

Rozbudzić laktację

05.11.05, 10:25

Pisze z prośbą o rady - otóż, mam 4 tygodniowego malucha a pokarmu zbyt mało
by się najadał do syta, więc go dokarmiamy sztucznie.
Jednak zależy mi na utrzymaniu pokarmu choć tego co mam a moze nawet na jego
zwiększeniu. Czy macie jakieś sposoby?
dodam,ze popijam herbatki Hippa, Fito-Mix, zasem karmi, bawarkę i nic nie
działa tak jak trzeba :-(

Ostatnio wyczytałam o jakiejś herbatce BOCIANEK, czy słyszałyście o niej?
gdzie ewentualnie mozna ją kupić?
Dziękuję za rady, jola.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 10:37
      Mam herbatkę i kawkę Bocianek. Dostałam od położnej w szkole rodzenia, ale nie
      używam. Jeszcze nawet nie otworzyłam. Jak będziesz chciała, to mogę przysłać.
      Daj znać na priva. Niestety nic nie mogę powiedzieć o jakości ani skuteczności
    • mika_p Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 10:53
      Wejdz na F.Karmienie Piersia, w wyszukiwarke wrzuc słowo "myki" i zaznacz "w
      temacie" - wyszuka ci sie watek "tajne myki na laktację", moze cos znajdziesz.
      • j0204 mika_p, dzięki 05.11.05, 10:54

• faq Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 10:55
      herbatki sobie pij jesli Ci smakuja:) ale laktacje wywola tylko przystawianie do
      piersi, jak najczestsze i efektywne, czyli jak malec tylko ciumka no to bez
      sensu... ja po karmieniu meczylam jeszcze piers laktatorem. zdecydowanie na
      laktacje wplywa mechaniczne pobudzenie piersi - stad wazne zeby dziecie ssalo
      ile wlezie sil w szczekach, najlepiej do dna dystrybutora, a po jakis 10 min
      jeszcze dossac laktatorem. mozg musi sie dowiedziec, ze piers nie daje rady
      wykarmic ssaka. a zeby zlobek nie chodzil glodny w przyszlosci to najlepiej
      jedna piersia na raz karmic, i ewentualnie dokarmic zarloka - wtedy sie
      produkcja zwieksza - jesli ida obie na jeden posilek to zadna nie jest do konca
      oprozniana - brak sygnalu, ze trzeba zwiekszyc objetosc mleka. a po drugie przez
      cztery godziny zawsze sie cos uzbiera - przez dwie jesli jest problem - to
      problem sie poglebia.
      swiatelko w tunelu: wychodze na prosta i po dwoch trzech tygodniach takiego
      systemu zlobek sie najada.
      pozdrawiam i trzymam kciuki
      • dagmama Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 12:41
        Proponuję wyrzucić butelkę, położyć się z maluchem do łóżka na cały dzień i
        pozwalać ssać, zachęcać.
        Produkcja się zwiększy.
    • conchita1 Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 12:48
      Oczywiście oprócz przystawiania dobre są herbatki Hipa na laktację oraz piwo
      bezalkoholowe Karmi - wczoraj w nocy obaliłam Karmi kawowe (poema di cafe) i
      rano mleko normalnie ciekło mi z piersi. Normalnie na krążkach laktacyjnych
      mam "nakapane" a dziś po raz pierwszy cały krążek mokry! Mój dzidziuś też ma
      miesiąc:)

Poza tym polecam dobrze się odżywiać (żeby organizm nie oszczędzał na mleku),
      nie stosować głupich diet w ramach rzekomego unikania produktów alergizujących
      (ja nie jem tylko kapusty i rzeczy, po których sama mam wzdęcia), dużo płynów i
      spokój - stres też źle wpływa...

Pozdrawiam i życzę powrotu do równowagi
    • nataliamackowiak Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 12:50
      Pierwsze pytanie-skąd wiesz, po czym uważasz, że masz za mało pokarmu? Jak
      dajesz butelkę, to sama się przyczyniasz do tego, aby piersi produkowały mniej
      mleka.
      Moja rada-odstaw ta butlę głęboko do szafy, przystawiaj często dzidziusia do
      piersi, wierz w to, że możesz je wykarmić dostatecznie dobrze-wiara czyni cuda.
      Pij herbatki mlekopędne-do kupienia w aptekach, itp.
      Natalia:-)
    • qcharzowa Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 13:17
      Jolu, przede wszystkim bądź spokojna, najgorzej jak zamartwiamy się, że
      stracimy pokarm, ja też ciągle się tego obawiałam, a tu, proszę bardzo, Córcia
      ma 8 miesięcy a ja wciąż mam sporo pokarmu (powoli ją odstawiam, je mleko już
      tylko rano i wieczorem, no i w nocy jak się obudzi). Moim sposobem było picie
      piwa (ale nie Karmi, tylko zwykłego, malutką butelkę). Do tego masuj piersi,
      kilka razy dziennie, po troszku, powinno zadziałać. Aha, i pij w ciągu dnia jak
      najwięcej wody niegazowanej. Powinno zadziałać. U mnie był to złoty środek :)

powodzenia
    • leszcz1 Re: Rozbudzić laktację 05.11.05, 22:30
      Najlepszym według mnie sposobem jest, tak jak wspomniała koleżanka wcześniej,
      zwiększanie ilości pokarmu poprzez przystawianie dziecka do piersi, by ssało
      porządnie, jak najdłużej jedną pierś, następnie Uwaga - odciąganie laktatorem
      pokarmu z tej piersi jeszcze przez 5 minut od kiedy przestanie lecieć z niej
      mleko! 2 razy "odratowałam" mój pokarm, kiedy miałam wrażenie, że piersi są
      trochę zbyt wiotkie, a mały dopiero najadał się z drugiej. "Odratowanie" trwało
      około dobę - potem piersi super wypełnione, ale trzeba to robić systematycznie,
      na zmianę każdą pierś po karmieniu.Powodzenia!
    • ezrapound tylko laktator 06.11.05, 08:52
      Nie wierzę w żadne herbatki, za to serdecznie polecam odciąganie laktatorem po
      każdym karmieniu - nawet jeśli nic już nie leci, stymuluj po prostu laktatorem
      każdą pierś przez kilka minut. Po dwóch dniach takich zabiegów nawał pokarmu
      gwarantowany. Niestety wymaga to cierpliwości, ale naprawdę się opłaca.
      Odciągając, nawet "na pusto" dajesz sygnał, że gruczoł powinien produkować
      więcej mleka, no i laktacja dostosowuje się do tych zwiększonych potrzeb.
      Sprawdzone.
    • kontoani Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 09:54
      a ja jeszcze dodam homeopatyczne granulki Ricinnus Communis 5ch - 3xdziennie po
      5 granulek
      No i częste przystawianie ssaka. Najlepiej zrób sobie ze 2 dni odpoczynku - leż
      w łóżku z dzieckiem i karm go ile wlezie -> nie co 2 godziny, tylko dużo
      częściej i długo. Nie czekaj az sam zachce jesc, tylko proponuj piers sama.
      Czytaj sobie w tym czasie książkę lub oglądaj TV, a rodzinka niech Ci dostarcza
      jedzenie.
      Mnie to pomogło (a sposób polecony przez położną).
      • blizniaczka1 Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 15:21
        Ciekawa jestem, czy tenże sposób udało się komuś zastosować jeśli dziecko NIE
        CHCE jeść, tylko pręży się i krzyczy? Bo ja tak mam, nie najada się i krzyczy,
        bo mu się nie chce mocniej ssać po 5 minutach.
        Lekarka kazała rozbudzić laktację takim sposobem jaki opisała faq, w sumie
        pewnie i pokarmu więcej, ale po 5 minutach Mały Ssak i tak kończy sesję przy
        piersi. I żadnym sposobem nie chce więcej. Jak podam butelkę to po 10-15
        minutach potrafi czasem i 70ml wypić. Ma teraz 2,5 mies.
        Przy próbach dostawiania go często były wrzaski, prężenie się, wycie, a u mnie
        stres i zdenerwowanie... Ewentualnie były 2 czy 3 dni dni, gdy wisiał na
        piersi, ciumkał co chwilę, ani się dobrze nie najadł, ani dobrze nie pospał, bo
        spał tyle co jadł efektywnie, czyli 2 minuty. W rezultacie - ja nadal
        zestresowana...
        Może ktoś miał taką sytuację czy tylko ja mam niereformowalne dziecko?
        • pomme Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 15:39
          zdecydowanie popieram sposób faq. Tak zreszta zaleca miedzynarodowy konsultant
          laktacyjny, którego a właściewie którą odwiedziłam bo nie umiałam dobrze
          nakarmić swojego żarłoczka. teraz mały przybiera modelowo.
          Polecam jeszcze pobudzanie piersi systemem 7 5 3 tzn ściągasz laktatorem pokarm
          raz z jednej piersi 7 minut potem z drugiej 7 potem wracasz do pierwszej i
          sciągasz przez 5 min itd.całość trwa 0,5h. Nie przejmuj sie jak nie ściągniesz
          ani grama mleka. Pobudzisz w ten sposób laktację
    • zofia111 Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 21:34
      karmic, karmic, karmic....
      • ania800 Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 21:44
        oj czytam i czytam i powiem szczerze że wszystkie te sposoby u mnie nie
        podziałały pomijajac piwa ktorego nie lubię do tego miałam popekane brodawki ehh
        i niestety musiałam przejśc na butelke moze pokarm przestał się produkowac b o
        się tym strasznie steresowałam nie wiem a z tym przystawianiem to było tak jak
        juz nie miało co lecieć to mały nie chciał ssać
        więc to chyba tez zalezy od dziecka
        • fiona_sz Re: Rozbudzić laktację 06.11.05, 22:32
          sposób z piwem karmi u mnie tez się sprawdza, mleko aż samo wycieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka