Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      no

no

(86 wyników)
    • Witam, bardzo proszę o pomoc. Czy jest szansa że urodzę zdrowe dziecko? Mam problem związany ze skokami TSH w ciąży. Proszę o pomoc, o odpowiedź na pytanie czy skoki TSH oraz podwyższony jego stan wyrządził szkody dziecku? Czy coś takiego ujawniłoby się np. w badaniu USG? 30 listopada 2012 r miałam zabieg in vitro, w wyniku którego jestem w ciąży. Przed zabiegiem moje wyniki TSH, FT3 i FT4 były w normie. następne wyniki przedstawiały się następująco: 14.12.2012 - TSH 6,236 (norma:...
    • Witam:) Dziewczyny, poczytałam na forum wątki o okresie i wiem, że jest ich mnóstwo...Niestety nie znalazłam odp na mój kłopot i liczę na Waszą podpowiedź. Od kiedy wiem, że mam hashi pojawił się własnie 2gi epizod bez okresu. (Wcześniej przy koszmarnych wynikach hormonów trwało to 4 miesiące i nastąpił come back jak wyrównałam h. tarczycy). A teraz juz drugi miesiąc znowu brak okresu.Przy czym wszystkie objawy zwiastujące następują (puchnę, boli mnie krzyż itp a po paru dniach ...
    • No to witajcie. Mam hashimoto. No a ta nadczynnosc co jest to chwilowa, bo podobno juz na poczatku ciazy mialam niedoczynnosc. I dlatego pewnie prolaktyna byla wysoka i tez dlatego mi puchną nogi. Moje poronienie 2 lata temu tez byc moze bylo skutkiem niedoczynnosci. I w ogole moja coreczka Lila jest małym cudem, bo przy tym trudno zajsc w ciaze i trudno ją utrzymac, jak sie hormonow nie bierze... powiedzcie mi teraz w telegraficznym skrocie:) jakie nieprzyjemne objawy sa przy t...
    • zapisano mi euthyrox, 3 dni dawke 25, 3 dni 50, i potem docelowo 75. Chociaz za 4 tygodnie mam zrobic badania krwi i sie okaze czy ta dawka jest wystarczajaca, czy mi ja endokrynolog zwiekszy. Podobno dosc szybko mi zwieksza dawke ta endokrynolog, ale chodzi o to, by juz dzialalo...
    • Moje ostatnie wyniki... TSH 5.20( 0,4- 4.0) FT4 1.40( 0.8- 1.9) FT3 2.57( 2.57- 4.43) Tak jak widzicie TSH za wysoko a FT3 za nisko. Letroxem 25 mg tego nie jestem w stanie wyrównać nie ma takiej siły...Powinnam mieć preparat z FT4 i FT3. W Polsce jest dostępny tylko Novothyral 75 mg. Taka dawka dla mnie jest stanowczo za duża. Dziewczyny macie jakieś pomysły jak to ugryść!!!!!!Bóle mięśni i stawów są u mnie cały czas, no i samopoczucie też nie ciekawe- teraz już przynajmniej ...
    • Co odpowiada za dobry nastrój? Ft3 czy Ft4 bo raz czytam, że ten pierwszy a raz że ten drugi?
    • To moze ja rozpoczne nowy watek , chialam sie juz oficjalnie przywitac na zacnym forum Hasi objawy mam od 12 lat zdiagnozowane 31.1 2013 roku czyli tydzien temu :):):):) jestem z tego powodu jezeli tak mozna by to ujac bardzo szczesliwa chociazby ze wzgledu na moja mame ktora od 12 lat wmawiala mi ze za duzo jem i dlatego tyje, kiedys wrecz uslyszalam od niej ze nie moze patrzec na mnie jak jem bo przy mojej wadze to chyba nie powinnam jesc juz nic . Dodam ze nie jadlam wcale duzo wrecz przec...
    • Cześć załogo, dawno się nie odzywałam, bywało raz lepiej, raz gorzej, ale... W czerwcu TSH spadło mi do zera (przy FT4 w okolicach 2 z hakiem), lekarz zapisał mi niewielką dawkę metizolu. Badania lipcowe było w miarę OK, tzn TSH podniosło się do 1,07, FT4 spadło do 0,68. Dzisiaj odebrałam kolejne wyniki i.. TSH mam pod sufitem - 43,98, FT4 maleńko - 0,62. Jak widać, buja się to wte i wewte, do lekarza pierwszy wolny termin to 13 września, a ja jestem tym całkiem skołowana. W życiu nie m...
    • Hej, w 2007 we wrześniu usunięto mi prawy płat tarczycy(biopsja była bardzo niepokojąca, histopatologia uspakajająca). Okazało się, że podczas operacji byłam w ciąży (5tc). Syna mam cudownego. Ale nagle spadło mi zapotrzebowanie na euthyrox i wczoraj zdiagnozowano mi Hashimoto. (wysokie miana anty TPO, a wczoraj obraz tarczycy na usg nie pozostawił podobno wątpliwości).Wiem, że leczy się objawy, a nie nazwę choroby, ale pytanie mam inne. Ile czasu trzeba się leczyć, żeby ...
    • W październiku 2004 postanowiłam iść do lekarza i się przebadać, tak ot, taki miałam przebłysk. Poszłam do ginekologa-endokrynologa. Na USG wypatrzył, że moja tarczyca jest dziurawa, że ma zmiany martwicowe. Kazał szybko zrobić badania. Wyniki miałam takie: p/c M: 2160, p/c T: 1080 (do tej pory nie udało mi się rozszyfrować tych skrótów), TSH: 1.91, FT3: 4.65, FT4: 1.76. Lekarz orzekł, że to Hashimoto. Od tego czasu co miesiąc badałam poziom FT4 i TSH. Tydzień temu byłam u niego na k...
    • Witam wszystkich po długiej przerwie. Ostatni raz pisałam na forum jakieś pół roku temu i żaliłam się bo poroniłam. Dzisiaj piszę ponownie. Jestem w 3 miesiącu ciąży i jak narazie wszystko przebiega bez problemowo. Dzisiaj robiłam sobie wyniki oto i one TSH- 1,452 norma 0,350-5,500 ft4- 1,69 norma 0,89-1,76 Wapń- 2,56 norma 2,20-2,65 Czuje się świetnie, apetyt jest ogromny. Jutro idę do ginekologa na badania i zobaczymy co mi ciekawego powie. Oczywiście jestem pod stałą kontrolą en...
    • witam! po przeprawach z roznymi endo (nadal nie odnalazlam takiego z prawdziwego zdarzenia) w koncu padlo rozpoznanie: przewlekle zapalenie tarczycy :/ rozpoznanie postawione na podstawie moich ewidentnych objawow (sucha skora, brak koncentracji, zapominalstwo, uczucie zimna) i na podstawie roznych wynikow ktore przedstawiaja sie nastepujaco: 23.05.2008 TSH 4,69 [0,27-4,2] 112,47% FT4 1,04 [0,93-1,7] 14,29% FT3 2,54 [2,5-4,3] 2,23% 10.06.2008 antyTG 101 [do 40] antyTPO <10.0 ...
    • Witam, jestem tutaj nowa, o problemach z tarczycą przeczytałam na forum z chad. Około 2 mies temu zdignozowano u mnie chad własnie.Milam klasyczne objawy, pobudzenie, brak snu, nadmiar aktywnosci, pomysly itp. Nie będę pisać tutaj o skutkach ubocznych...jednym slowem bardzo nieprzyjemne. Zaczełam na wlasna ręke szukac informacji o tej chorobie i trafiłam na to forum i watek o hashimoto, za co autorce posta o tarczycy bardzo dziekuję ( na forum chad ). weglan litu bralam przez tydz i odstaw...
    • Kochani - proszę pomóżcie - - i wszystko jest ok, tylko aktualnie trafiłam na mur, którego nie przeskoczę otóż musze zrobić operację w znieczuleniu ogólnym - anestezjolog zażyczył sobie zaświadczenia od endokrynologa, że nie ma przeciwwskazań do narkozy, no i tu mam problem, bo moja pani endo, która de facto przepisała mi nowothyral, jak zobaczyła, że tsh jest poniżej normy, to się przestraszyła i uznała, że nowo powinnam odstawić - nie był dla niej żadnym argumentem fakt mojego dobrego sa...
    • FT3 5,9 pmol/l FT4 15,1 pmol/l TSH 0,865 ulU/ml na wyniki przeciwciał czekam. niby wszystko świetnie, ale: żelazo ciągle 27 ug/dl i wciąż rosnące RDW-Cv 14,9%, czyli pomimo suplementacji żelaza anemia postępuje. Nic dziwnego, że czuję się coraz gorzej. Tylko teraz pytanie: Czy pomimo hormonów w normie mam prawo domagać się minimalnej dawki hormonu ( w myśl publikacji www.hermes.umcs.lublin mówiacej o utajonej niedoczynności w przebiegu hashi), czy może nikt nie zechce...
    • TSH 3,45 (2,50-3,90) to jest 68% FT3 0,59 (0,34-5,60) to jest 4,75% FT4 1,11 (0,58-1,64) to jest 50% ????
    • Przypomnę historię choroby: diagnoza w kwietniu,niedoczynność i Hashi, USG potwierdziło. TSH-7,14(norma 0,4-4) ft4-0,98 (norma 0,80-1,90). Dawka 25 euthyrox. W lipcu, na dawce 50 euthyroxu(po miesiącu od zmiany) TSH-4,090 (norma 0,4-4), ft3-2,389 (norma 1,80-4,20), ft4-1,15 (norma 0,80-1,90), ANTY TPO-40 przy normie do 35.Ferrytyna 34 (norma 5-148). Później zmiana dawki na 75 euthyroxu i po dwóch miesiącach, w połowie października wyniki TSH-1,47 (norma 0,35-4,94) FT3-2,50 (norma 1,71-3...
    • Dziewczyny! (i jedaen chłopaku! :-)) Dziś odebrałam wyniki: TSH 1.15 FT3 2.29 Ft41.52 p. anty TG 3280 p. anty TPO 1552 Co robić? Żebrać u lekarki o receptę na Cytomel lub Novothyral czy co innego! Zaznaczam, że męczą mnie bóle kostno-mięśniowe, zmęczenie, deprecha i sporo przytyłam i nie mogę schudnąć :-( Może ktoś z dystansem pomoże mi spojrzeć na to właściwie???
    • Witam wszystkich. Dzisiaj się dowiedziałam, że dołączam do grona Hashi no i musze się przyznać ze czuję się skołowana jak zaczełam o tym czytać. Chrobę i problemy z tarczyca wykrył mi irydolog który kazał iść sobie zbadać, chociaż mam mnóstwo objawów. Najbardziej uciążliwym jest to ciagłe zmęczenie, ospałość i problemy z koncentracją. Do tego okropnie sucha swędząca skóra, szczególnie na nogach. Kołatanie serca. przesuszone włosy, przesuszone i pofałdowane paznokcie, bóle w no...
    • Cześć Jestem tu nowa i nowy jest dla mnie problem z tarczycą... Jestem po dwóch poronieniach w związku z czym zaczęłam robić różne badania. Lekarz kazał sprawdzić co się dzieje z tarczycą i oto moje wyniki: TSH 3 generacja: 5.85 (norma: 0.27-4.20) fT3 : 3.44 (norma: 2.57-4.43) fT4 : 1.26 (norma: 0.93-1.7) P/c anty TG: 230.7 (norma poniżej 115 - chyba) P/c anty TPO: 6.22 Gdyby nie te poronienia to bym badań nie robiła bo nie mam w zasadzie żadnych o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się