no

(21 wyników)
  • Witam słyszałam o usuwaniu metali ciężkich z organizmu za pomocą chelatacji--mam 5-latkę,problemy z mową-----proszę o informację na ten temat----czy trzeba udać się do pediatry,są specjaliści,którzy się tym zajmują?,czy leki są na receptę czy dostępne w aptece bez,jak się nazywają takie cuda,ile kosztują,ile trwa kuracja no i czy są efekty?proszę o pomoc---
  • Witam, Synek ma dopiero rok i nie wiem, czy jego niemówienie powinno mnie już martwic. Urodzil sie z rozszczepem podniebienia, wiec niestety od poczatku byl na butelce. Gaworzył prawie normalnie, ale zamiast "aguu" mówił "auuuu". Operacje mial jak mial 6 mcy. bylismy po operacji u logopedy, wg niej podniebienie pięknie zszyte i zagojone. Powiedziala, ze jak synek powie "tata" to mozemy sie przestac martwic. Ale minelo pare mcy a tego "tata" jak nie bylo tak nie ma. Synek mowi "mama...
  • W końcu, u mojego syna mowa ruszyła i rozumienie również! Oczywiście nie osiągnęliśmy jeszcze poziomu adekwatnego do jego wieku (2,5 roku) ale i tak zrobiliśmy milowy krok do przodu - pojawiło się mnóstwo wyrazów, nawet czasowniki, wymowa staje się co raz wyraźniejsza choć jest jeszcze duuużo do poprawienia. A przede wszystkim zaczął rozumieć co do niego mówimy, tak w zakresie podstawowym ale w końcu możemy sensownie się dogadać. Zdarza mu się nawet wyrzucić z siebie jakieś proste zdanie, al...
  • No załamka totalna. Dziś koleżanka uraczyła mnie takimi nowinkami z jej życia że płakać mi się chce. Że jej Michaś umie sam uklęknąć do modlitwy i sam cały pacierz powiedzieć. Boże jak mnie tacy ludzie denerwują. Dobrze wie jaki mamy problem i mi takie rzeczy mówi. No czasem aż ma się ochotę zabić widelcem:( Albo jak mój ojciec do mnie mówi:,,Paulinka, musisz do niego powoli i spokojnie mówić''. A co może ja cały dzień się nie odzywam do niego? Jezzzu...! Chętnie bym wysłała wszystkich ...
  • Kochani, mój syn ma 2 lata i mówi może z 5 słów i to niezbyt poprawnie. Już od jakiegoś czasu robię rundę po lekarzach. Na razie wykluczono autyzm, słuch ma super. No i w sumie jak na razie ma po prostu opóźnienie mowy. Od czerwca będziemy pod stałą opieką psychologa i neurologopedy, mam nadzieję, że nauczą nas odpowiednich ćwiczeń i metod stymulacji. Ale ja w sumie nie o tym..... Wielu z Was podaje dzieciom różne suplementy dla wspomożenia terapii. Skąd wiecie co stosować i w jakich da...
  • Mam syna 2,5 roku, który nie mówi. Tzn. mówi jakąś chińszczyzną i głównie "tatata". Część poleceń rozumie, część nie. Jest diagnozowany w kierunku autyzmu. Jak mu pomóc? Co zacząć podawać, od czego zacząć? Proszę, pomóżcie, jesteście doświadczeni. Jak czytam wasze posty, to mam kołowrotek w głowie.
  • co u nas(23)

Aż boję się zapeszyć,ale drgnęło, troszeńkę, ale drgnęło. Amelka próbuje powtarzać, wychodzi jej to bardzo nie wyraźnie, ale co najważniejsze CHCE. Powoli wprowadza nowe wyrazy do "mowy" potocznej. Np. kiedyś "AM" to było - jedzenie, jeść , pić, wszystkie artykuły spożywcze itd. Teraz jest "je", "pi"(-pić,pije), "siok", "ompot","upa"-zupa, "iź"(-ryż) itp. Ogólnie dużo nazywa i zastępuje wyrazy dźwiękonaśladowcze normalnymi. Troszkę łatwiej jest się porozumieć - dzisiaj wróciła drapnięt...
  • Witam wszystkich! Tak przegladam to forum od niedawna i naczytalam sie o roznych problemach,poniewaz szukam odpowiedzi na dreczace mnie pytania....jak zreszta kazdego tutaj. Mam niemowiacego 2-latka( 2 lata i 2 miesiace),ktory nie poszczyci sie ani 70 slowami ani 20 slowami.:( Powie-mama,baba,dziadzia,cia( ciastko),si( na gorace)no i caly szereg echolalii.Kiedys mowil tata. I na tym koniec!!! Doszukiwalam sie wielu powodow dlaczego tak jest- 1.Chlopcy wolniej ucza sie mowic itp.Nie wiem ...
  • No właśnie.... Zapisałam Michała (29.06.2001) do przedszkola od września. Przedszkole jest integracyjne, na grupę 18-20 dzieci (w tym do 3 maluchów niepełnosprawnych) przypadają 4 opiekunki. Przedszkole bardzo mi się podobało w czasie tzw. dni otwartych, Michał był zachwycony (oczywiście wiem, że to nie oznacza, że zaakceptuje je we wrześniu, ale jakoś dobrze mnie to nastawiło :-))). Tylko czy mały da tam sobie radę? Panie twierdzą, że tak, że stała opieka logopedy, dużo zajęć ruch...
  • marian-prosba:) mógłbyś podac jakieś linki do Celebrolizyny. Posty rodzicow zadowolonych z tego leku. Chciałabym poczytac jak najwięcej na ten temat. Apropo dlaczego sam nie zdecydujesz sie na te zastrzyki? Pozdrowionka:)
  • Mikolaj od stycznia chodzi do przedszkola - codziennie 3 godziny. Swietnie sie zaaklimatyzowal, chce chodzic, widze ze mu sie podoba. Juz przy zapisywaniu poinformowalam dyrektorke ze maly ma problem z mowa, jestesmy pod kontrola logopedy. Zapisala, pocieszyla ze bedzie dobrze. 2 tygodnie temu zapytalam jedna z przedszkolanek jak Mikolaj sobie radzi, czy uwaza ze rozumie po angielsku ( ja wiedzialam ze rozumie polecenia ale chcialam zapewnienia od niej). Powiedziala, ze wykonuje kazde p...
  • Czy powinno mnie to niepokoić. Córka karmiona cały czas piersią. Rozumie wszystko, ładnie juz chodzi-biega. Ale z mową:( mówi tylko Amm jak chce jeść i po swojemu coś w rodzaju kiiii, aaaa,eee.geee.
  • Przedwczoraj - plac zabaw, widze znajoma dziewczyne (Polka z ktora kiedys gdzies tam czekalam w kolejce). Podchodze, witam sie, gadamy sobie itp. I przybiega jej 3 letnia corka, zagaduje do mojego Mikolaja a ten oczywiscie slucha ale jej przeciez nie odpowie bo nie potrafi. Na co mamusia : " a co on taki nie kontaktowy??". Tlumacze, ze slabo jeszcze mowi i czasem brakuje mu slow. No i zaczelo sie... "ojej to moja Oliwia to miala 1,5 roku jak juz w dwoch jezykach smigala, piosenki spiewa...
  • postanowiłam nie wchodzić do watków typu: moje dziecko nie mówi, bo szlag mnie jasny trafia! Te wszystkie rady: daj spokój, mój też tak miał a teraz buzia mu się nie zamyka! Wiem, proste opóźnienie rozwoju mowy wyrównuje sie samo. Ale do diabła skąd te wszystkie mamy sa takimi expertami, że bez widzenia i słyszenia dziecka wystawiają diagnozę??? Logopedzi nie chcą stawiać diagnoz na forum, a one sa mądrzejsze! wrrr ech, jak mnie póści, to pewnie skasuję ten wątek:) pozdrawiam ...
  • Witam Was bardzo serdecznie. Juz ponad rok podczytuję to forum a dokładnie zaczęłam od momentu od kiedy pediatra na rutynowej wizycie zasugerowała autyzm u mojej córeczki( wtedy 2, 5 roku) Córa wtedy mówiła tylko mama :( od tamtej pory zaczęliśmy "bieganie" po lekarzach.Mamy logopedę do której lubimy chodzić ..no i tu właśnie zaczyna się mój problem. Chodzimy bardzo rzadko- to są wizyty co ok 5 tygodni!! od prawie trzech miesięcy nie byłyśmy w ogóle bo Pani jest na zwolnieniu...Po...
  • Proszę napiszcie jaka jest dieta anty grzybowa?
  • szok(16)

dzisiaj przezyłam logopedyczny szok! Nasza pani logopeda dzisiaj zrezygnowała z dalszej terapi mojego syna, bo "nie potrafi do niego dotrzeć" . Byliśmy u niej chyba z 5 razy i na każdych zajęciach mały kompletnie się blokuje. Np dzisiaj po 15 min zajęc powiedział do niej pierwsze slowo "nie", po kolejnych 15 minutach drugie "nie chcę", przy czym w ogole nie reagował na jej polecenia, na to co ona robi, w ogóle jakby był głuchy.... Po czym kiedy powiedziałam "idziemy do domu" mał...
  • Dziewczyny napiszcie jak podajecie swoim dzieciom eyeQ w płynie, bo ja nie bardzo mogę znaleść sposób. Młody ma odruch wymiotny i jak widzi to cofa się jak rak, jedynie udaje mi się przechytrzyć go podając od razu syrop słodki DROSEDUX, ale nie mogę go cały czas faszerować tym syropem. Próbowałam podawać w kisielu, w przecierach owocowych. Jogurtów i serków młody nie je bo jest skazowcem. Liczę że którejś z Was udało się znaleść złoty środek i podzieli się tą słodką tajemnicą. D...
  • mam 2,5 letniego Marcina i cieszę się bardzo bo bardzo ładnie mówi (zaczyna właśnie składać zdania złożone); nawet nasza lekarka, która ma porównanie potwierdziła, że świetnie mu idzie; widać ma jakiś dar do łatwej mowy (nie umniejszając ogromnej pracy jaką wykonała moja kochana żonka) i boję się aby tego daru nie zmarnował; czy wiecie jak rozwijać coś takiego. wiem, że to nietypowe pytanie ale proszę o pomoc;
  • Jestem mama 16,5 miesiecznych blizniakow. Problem dotyczy Kamila. Ciagle czytam strony o autyzmie i coraz bardziej sie martwie. Rodzina poka sie w glowe i mowia ze ciagle czegos szukam. Ale ja martwie sie jego zachowaniem i wyobrazam sobie najgorsze. Pisze w czym problem. Otoz Kamilek jak skonczyl rok mowil:mama, tata, ba(bach),baba i papa. Wtedy jeszcze nie chodzil. Jak zaczal chodzic to nagle przestal mowic. Czasami powiedzial przez caly dzien raz albo dwa tata czy mama i to wsz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się