no

(21 wyników)
  • Kasiu urodziłam w niedziele synka,mam do Ciebie pytanie-czy i kiedy robiłaś małej badanie wzroku? Pytałam sie pediatry na obchodzie,miała mi powiedzieć ew.zarezerwować kontrolną wizyte u okulisty ale chyba sobie o nas zapomniała...następnego dnia była inna pani dr,popatrzyła w źrenice małego i powiedziała ze chyba jest ok choć mówiłam jej że kamil miał juz postawioną diagnoze a dopiero zaczynało byc wiadać że źrenica pod światło daje biały odblask no i suma summarum nadal nie wie...
  • Witam.Mam synka po operacji zaćmy wrodzonej oczka lewego,w tej chwili nosi soczewkę.Złożyłam wniosek o niepełnosprawność,dzisiaj przyszła odpowiedź,dostał orzeczenie na 3 lata i co dalej? Jakieś dodatki pielęgnacyjne,zasiłki czy coś można dostać? czy to sami przyznają jak ma się orzeczenie?jak to wygląda?? Mamy tu wskazania dotyczące i dotyczy pkt:5 wg wskazań lekarza,6 zgodnie z obowiązującymi przepisami,pkt7,pkt8. no i o co w tym c hodzi?? bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
  • Witam, czy dziecko kogoś z Was miało może tam zabieg na zeza, jeśli tak to proszę o jakieś szczegóły, bo moja córka będzie miała 27.06 właśnie ten zabieg tam
  • dziewczyny, rzadko tu bywam, ale ostatnia sprawa mnie rozwaliła, mamy tu na miejscu pania doktor okulistkę i zaczęłam u niej leczyć Stasia, po jakimś czasie podkusiło mnie żeby poszukać gdzieś w wielkim świecie drugą lekarkę i za pierwszym razem obie postawiły taka sama diagnoze, a teraz... tutejsza stwierdzila ze zez sie cofa i zeby silniejsze okulary nosił, a druga (po dokladnym badaniu - krople, dno oka) stwierdziła że Stasio nie powinien nosić okularków bo z bliska oczko idzie do ...
  • Zazdroszcze Wam ze wasze dzieciaki mają okulary(oprawki)dla dzieci... Mój mały(3,5r)ma tak okrągłą buźke ze zadne okulary typowo dla dzieci mu nie spasowały:(no i chciał-nie chciał musiałam kupić oprawki jak dla dorosłego,sam sobie je nawet wybral ale chodzić w okularach nie chce.I tu jest problem... Ma szkła 3,75 z cylindrami(a właściwie jedno szkło bo drugie to zerówka na oczko po zaćmie bo tam jest już korekcja soczewką). No i ze wzgledu na astygmatyzm w zdrowym oku chyba bed...
  • Możecie polecić kogoś kto jest dobry i ma jakie takie pojęcie o rozwoju dziecka w okularach? Trochę się biję z myślami czy iść czy nie, ale tak na wszelki wypadek... Dziewięciomiesięczny Rekin nie pełza i nie raczkuje, tylko mi się turla po pokoju (jak chce dotrzeć do starszego brata i atrakcyjnej zabawki to zawsze da radę, podobnie jak bezproblemowo wyciera kurz pod łóżkami czy otwiera szuflady). Niemniej jego brat w tym wieku pełzał dziarsko, a są dzieci, które już i siadają i stawiają pie...
  • Witam, Prostowa jest chora - dzwonili do mnie dzisiaj wieczorem i odwołali jutrzejszą wizytę. Jeżeli ktoś się w tym tygodniu wybiera, zwłaszcza spoza Warszawy, niech najpierw zadzwoni i się upewni kiedy wraca do pracy! Pozdrawiam, mama Krzysia
  • Drogie Mamay, W ostatnich postach od Was(na różne tematy) przeczytałam kilka razy o okularkach dla dzieci ponad 2 letnich noszących soczewke-do korekcji dali.Zaniepokoiło mnie to konkretnie...otoż nam nikt nie mówil narazie o żadnych okularkach a ost.raz na wizycie byliśmy z Kamiśkiem 28 stycznia u Jaworskiego,mały miał już skończone 2 latka.Aktualnie dobija 2,5 roku a my zadnych okularow na stanie nie posiadamy! No i teraz mam niezłego stresa ze albo nam Jaworski nic nie powi...
  • Cześć laz, tak sobie ostatnio o Tobie i o Twoim synku myślałam... jak po drugiej operacji? Co mówią lekarze? Czy widzicie już jakieś efekty? My wciąż czekam, mamy opinię o wczesnym wspomaganiu rozwoju i jeździmy raz w tygodniu na rehabilitację wzroku małej, mamy koloroterapię... no i wciąż czekamy na regenerację rogówki pozdrawiam serdecznie i życzę dużo wytwałości
  • witam Mamuski, pewnie podobne pytania padly juz na tym forum ale niestety nie jestem w stanie przeczytac wszystkich wpisow wiec byc moze powtorze juz po kims. jestem mama wczesniaka (korygowane 11 m- cy) po ponad rocznej walce o wszystko myslalam ze koniec wiekszych problemow a tu znowu niespodzianka: nadwzrocznosc +8!! wiem ze to nie koniec swiata ale martwi mnie ta dosc duza wada! najgorsze ze zupelnie sie nie spodziewalam wady wzroku u synka bo nie zauwazylam objawow! zbiera m...
  • ufff...w ten straszny upał...ale dałysmy radę i nawet zaliczyłysmy mały spacerek z górskimi poziomkami w nagrodę prosto z lesnego krzaczka -na szczescie las jest za domem cioci więc daleko nie było a w lesie przyjemny chłodek:-))-ale nie o tym miało być-plasterków juz nie mamy przyklejac teraz kaja będzie nosić okulary z pryzmatem-dziewczyny co to za okulary bo w ten upał nie mam siły szukać a ciekawa jestem jak to wygląda-,poza tym kaja ma niewielką wadę -bardzo jej się pomniejsz...
  • Witam wszystkich!!! Chciałam opisać pewną historię a dokładnie historię choroby mojej córki Zuzi /4,5 lat/. Zuzia urodziła się z zaćmą wrodzoną obu oczu, w wieku 3 i 4 miesięcy miała ją usuniętą w CZD. Wydawałoby sie że wszystko jest ok! Z racje tego, że lewe oko operowane było jako drugie więc zrobił się bardzo duży zez. Korygowaliśmy to zaklejaniem oka prawego, ćwiczeniami w domu, jak podrosła to w gabinecie ortoptycznym, Wszystko na nic. Ciągle na kontrolach w CZD krzyczano wręcz na...
  • szok?(6)

Kaja ma mózgowe porazenie dzieciece- zespół móżdzkowy- stad oczopląs...długo czekałam na diagnozę a teraz ...mam i nie wiem ...zapadłam w niszę jakąś...jutro do Szklarskiej jedziemy...napiszę jak było...
  • Pierwotna diagnoza Kuby: zanik nerwów wzrokowych .Kuba radzi sobie nieźle, choć ma oczopląs i lewe oczko ucieka nieco do góry. Dr Bilska przyjęła nas pod opiekę , sugeruje operację nastawczą w przyszłym roku, wcześniej dokładniejsze badania. Boję się operacji.
  • witam wszystkich! jak juz wspomnialam, nie mam duzego dostepu do internetu, ale staram sie byc z Wami na biezaco. dzisiaj odebralismy soczewke u Prostowej. zalozyla, sprawdzila i kazala mi wyjac. zajelo mi to 5 minut. nie moglam dac sobie rady z przyssawka. niby zadna technika, ale... no i pozniej zalozylam. to poszlo mi jeszcse szybciej. z tym, ze teraz pomagala mi mama a ja raczej bede musiala robic to sama. jutro zakladamy plasterek:( mam tylko 2 pytanka. po pierwsze: soczewk...
  • Witam, We wtorek idziemy do CZD na badanie ciśnienia w oczku, no i jak się nie uda, to zostajemy na oddziale. Czy ktoś był tam ostatnio? Czy coś się od paźdzernika zmieniło? A może ktoś z forumowiczów też będzie w tym terminie? Pozdrawiam, mama Krzysia
  • Witam drogie mamy, i tatusiowie jeśli jesteście:) Mam pytanie takie, mam atropinę roztwór 0,25%. Bardzo bałam się pierwszego zakroplenia i dlatego najpierw wkropliłam sobie bo jakieś obawy miałam że małemu krzywdę zrobię. No i teraz mam, po 12h nadal rozszerzoną tęczówkę. Czy możecie mi napisać ile będzie ta atropina działać? Jak mi zakraplano u okulisty to efekt szybciej mijał, po kilku godzinach. Ale Stasiowi też zakropliłam. Powinnam się martwić? Proszę napiszcie! Pozdrawiam!
  • witam, moja 2 - letnia córeczka ma nadzwroczność na obu oczkach +2,5 i niedowidzenie oka prawego (nie wiem jak duże). nosi okularki + 1 i ma mieć zasłaniane oczko zdrowe. Lekarka powiedziała że dla dziecka w jej wieku powinna mieć zasłaniane 3 dni w tygodniu. Czy ja to moge podzielić na godziny np. 3 h dziennie przez tydzień? Czy powinna mieć zasłaniane oczko na cały dzień? no i sposób na zasłanianie, panicznie boi się plastrów na oko i tych gumek przyklejanych do okulara, dała ...
  • Cześć. Bardzo prosze o kontakt do profesora. Przeczytalam tu o nim bardzo dużo dobrych słów. Może on poszerzy w znaczący sposób diagnozę mojego Henia. Dziękuję:)
  • Witam! mój 4 letni synek,od listopada nosi okulary,ma stwierdzony atygmatyzm.+1,5,oraz +2,5.Przed noszeniem okularów leciutko rozbieznie uciekało mu oczko,teraz stwierdzam,że jest coraz gorzej,pani dr.po ostatniej wizycie zmniejszyla mu moc szkiełka w jednym oku,gdyż jest poprawa,natomiast na zeza dała skierowanie na ćwiczenia,sugerując,że bez operacji się nie obejdzie.....Ja tak się zastanawiam,może być tak,że okulary tylko pogłebiły zeza?,może oko się rozleniwiło?czy plotę bzdur...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się