-
Dzień dobry,
pozbierałam się wreszcie, pozbierałam wyniki z ostatnich lat, spisałam z tego historię – i z góry Wam dziękuję za cierpliwość w czytaniu, zwłaszcza że moje wyniki nie są spektakularne, dość nudne, powiedziałabym; oczywiście wszystkie „w normie”.
Ale ponieważ moje samopoczucie od kilku lat jest dalekie od normy, a w teście na niedoczynność osiągam 33-35 punktów, postanowiłam się uprzeć i podrążyć temat.
Najpierw wyniki – badania są przeważnie niekompletn...
-
Do szpitala poszłam 5 października - zrobiono badania, ekg i inne. O 16 przyszedł lekarz i powiedział że operacja będzie w czwartek. Wyszłam więc na przepustkę do domu, miałam wrócić o 7 w czwartek na czczo. No i wróciłam.
Operacja odbyła się o 13 trwała 2,5 godziny. Nie dostałam nic na uspokojenie, żadnego głupiego jasia nic, może dlatego że wyglądałam na całkiem spokojną. Po wybudzeniu czułam się bardzo dobrze, glos OK, powysyłałam smsy do znajomych. Kryzys przeyszedł ok. 21 - za każdym ...
-
TSH - <0,005
Ft3 - 5,3 (1,71 - 3,71) 179,50 %
Ft4 - 2,05 (0,7 - 1,48) 173,08%
anty TPO - >1000
Czekam jeszcze na traB. Co powiecie, jak to wygląda na wasze doświadczenie? Wizytę u endo mam 22.03. Byłam tydzień temu. Dawka thyrozolu 60 mg na dobę, dawka propranololu 120 mg na dobę. Biorę od 6 dni. Jutro wrzucę traby.
Jak wam to wygląda? Będę wdzięczna za każdą opinię. :)
-
Od 4 tyg. biore Novo w dawce 1/2 z 100+20
i do tego 37 Euthyroxu, czyli 88T4+ 10T3
Wczesniej bralam Euthyrox 112, ale byla to odrobine za wysoka dawka.
W kazdym razie tylam, mialam niskie ft3 i myslalam, ze Novo mi pomoze.
Tak tez bylo przez pierwsze 2 tyg. Chudlam ok 0.5 kg na dzien! Czulam, ze metabolizm przyspieszyl.
Po 2 tyg wszystko stanelo, a teraz waga znowu rosnie:-(
Nie czuje juz przyspieszenia metabolizmu. Nie chce tez zwiekszac t3, bo dokladnie 3 godz po przyjeciu Novo czuje ...
-
Witajcie, dostalam dzisiaj wyniki badan i lekko mnie zatkalo.
W grudniu 2009 mialam TSH na poziomie 2,7 ale lekarka olala wynik i stwierdzila ze jestem zdrowa jak ryba (dwa lata wczesniej bylo prawie 4), w czerwcu 2010 rozpoznano Hashimoto, pod koniec lipca wpadlam w nadczynnosc, ale juz na poczatku sierpnia TSH skoczylo do 5,6 a fT4 bylo na poziomie -14%. Dostalam Eythyrox 50, zrobilam dzis badania po miesiacu przyjmowania go.
TSH: 10,55 (0,55 - 4,78)
fT4: 1,1 (0,89 - 1,76) 24%
fT3:...
-
junkersika, dzięki za pomoc, już się przeniosłam:)
Mój problem:
10 miesięcy temu urodziłam dziecko. Ze dwa miesiące po urodzeniu dziecka zaczął się powyższy problem. Myślałam, że przejdzie.... Piersią karmiłam do 9 m-ca, więc myślałam, że organizm osłabiony. Cały czas w ciąży i podczas karmienia brałam witaminy dla ciężarnych. Obecnie czuję, że boli mnie nawet skóra na głowie. Strach dziecko wziąć na ręce, bo gdy złapie za włosy - garść zostaje w rączce. Wszędzie pełno włosów. Skróciła...
-
Witam wszystkich! Proszę o radę, bo nie wiem co robić. Leczę Hashimoto od
siedmiu lat i było w miarę ok, dlatego nie pisałam na forum :)
Ostatnio czułam się kiepsko: bóle stawów żuchwowych, wewnętrzny niepokój i
lęki, więc zrobiłam badania. Wyniki są takie: tsh - 0,2 (n> 0,4), ft3 - minus
20 % !!, ft4 - 33 %. Zwykle wyniki hormonów oscylowały ok. 30-40% i na takim
poziomie czułam się dobrze. Moja endo uważa, że to efekt silnego stresu z
ostatnich miesięcy(ciężka choroba bliskiej os...
-
.Robie osobny watek poniewaz mam dosyc nietypowe wyniki badan.i jestem ciekawa co o tym sadzicie . We wrzesniu moje TSH wynosilo 6.2 . powtorzylam serie badan dzis odebralam wyniki czyli po 4 miesiacach dodam ze nie biore zadnych hormonow nie lecze i nie leczylam sie nigdy na tarczyce.. Moje wyniki :
Tsh 1.38 norma 0.4 - 4
Ft3 4.17 norma 1.80 - 4.20
p.ciala anty-Tg < 20 norma 0 -40
P.ciala anty TPo <10 norma 0 -35
Nie doslali w laboratorium Ft4 jutro mam odebrac...
-
być przygotowana:
TSH 1,5 mikroU/ml (norma 0,27 - 4,2)
FT3 5,07 (norma 3,95-6,8) pmol/l
FT4 19,92 (norma 12-22) pmol/l
poprzedni wynik TSH z października 1,410 ulU/ml (norma 0,270-4,200)
Użyłam kalkulatora procentowego i widzę, że FT4 jest na poziomie 79,20% a FT3 39,30% tylko zupełnie nie wiem co to oznacza i jakie kroki powinnam powziąć. Od 27.12 jestem na dawce podwyższonej 75mg Euthyroxu.
dziękuję!
-
Dziewczyny, od tygodnia męczy mnie ciągły ból głowy. Czasem jest słabszy, czasem silniejszy, ale trwa non stop, 24 godziny na dobę :( Czuję ucisk w skroniach, promieniujący na oczy i czoło. Wcześniej akurat zrobiłam sobie kontrolne badania i parę wyszło kiepsko:
B12- 313 (190-900)
żelazo- 57 (dolna granica normy)
kwas foliowy - 3.7 (>5).
Morfologia, ob i mocz są ok.
Na dokładkę przyplątała mi się grzybica układu pokarmowego. Nie robiłam żadnych badań, lekarz stwierdził ją na podstawi...
-
Mam 58 lat. Test rozwiazalam, wyszlo mi 17 pkt. ::podejrzenie niedoczynnosci...
Dlaczego tu trafilam?
Poszlam do lekarza rodzinnego, aby dostac skierowanie do laryngologa, poniewaz zaniepokoila mnie chrypka i odchrzakiwanie. Skierowanie dostalam, ale poprosilam tez lekarza o skierowanie na badania podstawowe krwi i moczu, bo juz pare lat nie robilam. Jak bylam w laboratorium poprosilam o zrobienie odplatne jeszcze innych badan, wg uznania laborantek. Glownie chodzilo mi o glukoze i choleste...
-
Żona miała usuneta tarczyce ok. 1.5 miesiaca temu. Czy bliznę należy
czymś smarować (jakimś kremem na blizy)?
-
Witam
w październiku miałam wyciętą tarczycę, biopsja była OK, nic nie wykazała. Jednak okazało się że znaleziono utkanie raka brodawkowatego 2,5 mm - wszystko wycięto, utkanie z dala od cięcia.
Dostałam od endokrynolog skierowanie do Centrum Onkologii w Warszawie, wizytę mam w grudniu. Proszę o informację co czeka mnie dalej, jakie jest dalsze postępowanie w tym przypadku, właściwie jakie może być.
-
Chyba pobiłam rekord, bo właśnie przez bitą 1h odpisywałam na posty, chyba zebrało się z 15 wątków. To pewnie dlatego, że wpadam na forum co parę dni.
Proszę ludzi dobrej woli o odpisywanie na posty, bo jak widać Harmoniak ledwo wyrabia.
:)
-
Dziewczyny, zastanówcie się i powiedzcie, jakie było Wasze samopoczucie w ubiegłą sobotę i niedzielę. Mi osobiście waliło serducho, moje nerwy dały popalić całej rodzinie, roznosiło mnie od środka i skończyło się niezłą awanturą...
Ciekawa jestem, czy Wy też odczuwacie skutki księżycowej pełni :)
Pozdrawiam.