Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      no

no

(74 wyniki)
    • Alez cudowne uczucie! Co prawda musze jeszcze wymienic koronke, ale zabki sa tak proste i rowne, ze nie moge wyjsc z zachwytu. Meczarnie nie z tej ziemi przezylam: hyraxy, expandery, maski wyciagajace zuchwe... Czego by nie mowic - i tak polecam kazdemu leczenie i w kazdym wieku (sama mam 29 lat i nosilam 2 lata i 2 miesiace).
    • A to dlatego, że wszystkie przednie zęby szukając dla siebie miejsca wychyliły się ciut do przodu. Orto wyjaśniła, ze to przejściowe i tak to jest przy dużych stłoczeniach. Zęby wyglądają o niebo lepiej niż przed 2 miesiącami czyli przed założeniem aparatu. Na ostatniej wizycie orto założyła mi łańcuszki pomiędzy 5 a 3 z lewej (tam gdzie usunięta 4) i pomiędzy 7 a 5 (usunięta 6) z prawej i teraz zęby się będą równolegle przesuwać do tyłu. Wszystko rozumiem, tylko wkurza mnie moje własn...
    • Witam Wszystkich Wczoraj założyła mi orto aparat metalowy na górę :) Wszystko fajnie, ale trzeba sie przyzwyczaic do tego "sprzętu" w buzi. Jedzenie jest utrudnione, czyszczenie ząbków idzie sprawnie. Ząb, który był lekko wystający zaczyna trochę boleć. Moja orto bardzo miła i sympatyczna pani. Następna wizyta w styczniu, wtedy też będzie decyzja czy juz zakładamy drut na dół. Jestem w pracy, wszyscy się śmeiją że młodziej wyglądam z aparatem, a pomysleć że w marcu bedę miała 3...
    • Dzis zalozylam gore i zaczelam zalowac jak tylko spojrzalam w lustro. Moze sie przyzwyczaje, zamki sa mini a mi wydaja sie duze. Wczesniej moglam sie usmiechnac bez pokazywania zebow i myslalam ze po zalozeniu bedzie tak samo :/ ale one tak odstaja ze sie nie da bo wylaza :/ W perspektywie luk podniebny i wyciagi, herbst lub sprezynki. Byle do wrzesnia 2008....
    • poszłam do orto,która stwierdziła wyrywamy dwie czwóreczki... drugi to samo... Pomyślałam ok skoro trzeba to trzeba poszłam do mojej dentystki, a ona mi odradza :| stwierdziła, że skoro mam plombę na jedynce (która jest wysunięta), to wolałaby mi ją wyrwać i uzupełnić dziurę, tym samym prostując wadę za mniejszą cenę :| i jak tu być mądrym?? :( co mam począć? :(
    • Witam serdecznie wszystkich i proszę o radę. Nosze aparat 11 m-cy (pod koniec lipca będzie rok) i nie jestem zadowolona z efektów leczenia :( Wstawie zdjęcie jak zgryz wyglądał na poczatku - niestety jest to niewyraźne zdjęcie ale nie mam innego gdyż nigdy nie uśmiechałam sie do zdjęć img29.imageshack.us/img29/2141/1vfffjdmcmvtbsceva.jpg a teraz kilka zdjęc jak to wygląda teraz img29.imageshack.us/i/s6003685.jpg/ img29.imageshack.us/i/s6003686.jpg/ img29.imageshack.us/i...
    • Hej Czy ktoś mógłby naświetlić konkretniej ceny leczenia u p. Szarmach? Muszę się zdecydować albo na Warszawę albo na Białystok i nie wiem, gdzie taniej mnie to wyniesie...Nie mają strony internetowej, nigdzie nawet godzin przyjęć nie ma, nie wspominając o cenniku w necie. No i czy warto? Bo przynajmniej wbić się do nich na konsultację jest trudno więc wnioskuję, że mają dużo zadowolonych pacjentów ;)
    • No właśnie w sobotę idę założyc separatory ? na czym to polega i czy to boli bardzo ?
    • Mam pytanie do osób które mają założony Hyrax lub go miały. Ja swój mam od trzech dni. Jestem zaniepokojan ponieważ wydaje mi się że działa on tylko po jednej stronie. To znaczy przy rokręcaniu czuję ból i rozpieranie tylko pojednej stronie no i jak dotykam jeżykiem do metalowwych ramion tego urządzenia to czuje że jedna strona jest bardziej wysunięta. Czy jest możliwe coś takiego żeby hyrax miał działać na jedną strone bardziej. Nie wiem co mam robić. Mojej Pani doktór nie ma aż ...
    • jesli macie jakies pytania dotyczace aparatu stalego to piszcie nosilam 3 lata mniej wiecej sie orientuje jak to wyglada:)pozdrowienia
    • Witam, zostałam poszkodowana przez ortodontę.... Ponieważ totalnie przegięli postanowiłam z nimi walczyć. Czy ktoś z was ubiegał sie juz o odszkodowanie... poradzcie jak to zrobić, gdzie sie zwrócić? Dowiedziałam sie, że skargi tego typu powinno sie składać do Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Lekarzy. Zrozpaczona Bapsi
    • Czy ktoś ma miał zamontowany zawias herbsta? Ja nosze drugi dzień i problem ze wszystkim tzn z przełykaniem śliny, ziewaniem, kichaniem i co gorsza z myciem zebów a jedzenie które trzeba gryżdz odpada i moje pytanie brzmi Czy to chwilowe i za pare dni bede mogła jeść normalnie czy tak juz bedzie przez te 6 miesięcy? Bo otwieranie buzi jest ograniczone i jak by nie było jest to problem;|
    • Hej, no i w koncu dzisiaj zalozono mi gumeczki, a tyle bylo obaw, czy bedzoe bolec itd, uczucie dziwne, ale co jak co bolem nazwac tego nie mozna, po godzince juz normalnie zjadlam obiadek i fajnie jest :-), mam nadzieje chociaz podobne bede miala odczucia pojutrze, po zalozeniu aparatu ;- ),pozdrawiam !!
    • Witam Ja mam lekko przesunięte zęby na górze w jedną stronę za bardzo, tak że pod linią środka nosa jest jedynka, a nie przerwa między nimi i na górze 2 za 1 w połowie i kieł obok czyli 3 za wysoko rośnie i jest wypukła i zniekształcona, ogólnie mam stłoczenie. na dole wachlarzyk. wszystkich 8 już nie mam od 1,5 roku bo by nie wyrosły spod dziąseł.. No i mój ortodonta zaproponował mi 2 wyjścia: 1. to skorygować tą asymetrię na górze ale przy tym wyrwać dwie piątki na dole i czwórkę...
    • jak to wyglada i czy boli??-szczegolnie przy zdejmowaniu pierscieni??!
    • hej.właśnie godzine temu orto zdjęła mi hyraxa i założyła stały.najpierw próbowała na siłe go zdjąć, ale mocno siedział.no to zaczęła go nacinać.potem wzięła jakiś przyrząd i zaczęła odłamywać kawałki tego pociętego plastiku...bolało jak nie powiem co no ale przeżyłam.potem odkleiła mi całą prawą strone, ale lewa nie chciała odejść no to ciągła, ciągła, ciągła, aż wreszcie puściło...no i wtedy masa krwi i odparzone dziąsła - zaczeło boleć.potem zakładała stały ale z jednego zęba mi tak ...
    • no i mam problem. noszę aparat od prawie 4tygodni. od kilku dni boli mnie jeden ząb - prawy górny kieł ;-( ząb ten bardzo reaguje na zimno i ciepło (napoje czy jedzenie) wtedy boli mnie aż po sam korzeń, poboli i przestaje. jeszcze jeden problem to to, że bardzo często stukam się w niego dolną trójką i zauważyłam, że rusza się mocniej niż reszta zębów :-( moje pytania brzmią: 1. czy to normalny objawi, że jedne zęby chwieją się mocniej inne słabiej? 2. dlaczego ten ząb tak bardzo reaguje na...
    • dziś mam założony dół ( góra 2 miechy temu) i kazał tak jeść bo nie mam jak gryźć! no normalnie sie wkurzyłam, jak bym wiedziala jak to będzie to olałabym ten p... aparat. czy wy też macie jeść takie papki???
    • zastanawiam się czy warto zrobić zdjęcia przed pierwszą wizytą u orto.? bez zdjęć pierwsza wizyta może być troche zmarnowana, ale z drugiej strony może się okazać, że zrobiłam ich za mało albo nie te co potrzeba? albo w najgorszym przypadku, że mam taką wadę, że niewiele da się zrobić :0 czy Wy robiliście zdjęcia po 1 wizycie czy szliście na nią już z nimi? a jeśli tak to jakie dokładnie zdjęcia są potrzebne?
    • hmn...od czego by tu zacząc...no dobra może przejde od razu do sedna sprawy...tak więc na ostatniej wizycie moja orto poinformowała mnie, ze przydałoby mi sie gdybym przez wakacje nosiła wymienioną w tytule maske która miałaby mi wysunąć górna szczeke do przodu...wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt,że miałabym nosić ją 16h na dobe(w tym spanie w niej)...jestem przerazona tym faktem (sami spójrzcie jak to wygląda=> www.strzalkowska.pl/maska.html)...są to także kolejne koszty, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się