no

(95 wyników)
  • Strasznie mi smutno i źle...Niestety ostrzykiwanie moczowodów nie pomogło wcale.Lekarz powiedział, ze dał za małą dawkę defluksu, bo myślał, ze wystarczy... Za miesiac mamy powtórkę, ale już się boję co bedzie bo ostatnio to z miesiac Kamil nie chciał sikać ze strachu przed bólem. Dziewczyny czy ja dobrze robię? Czy nie lepiej jednak zrobić raz operację i mieć z głowy....Ryczeć mi się chce:-(
  • W poniedziałek Kamil miał 1 zabieg. We wtorek byliśmy już w domciu. Tylko martwię się trochę, bo po cewnikowaniu ma ropkę na koncu siusiaczka. Byłam u pediatry i przepisała maść z antybiotykiem. Strasznie go boli i zastanawiam się, czy to normalne. Może ktoś mi pomoze i w tej sprawie (rivanol chyba mało pomaga, ale liczę na tą maść). Powiem Wam tyle, ze nie zamieniłabym dr. Gastoła na nikogo innego. To najlepszy i najbardziej ludzki lekarz jakiego ostatnimi czasy spotkaliśmy.
  • Trzymajcie kciuki, proszę. Nareszcie będzie wiadomo, czy jest refluks czy go nie ma. Pani nefrolog poradziła mi , by wziąć ze soba jakiegoś dużego misia albo inną przytulankę. Podobno małe dziecko najbardziej przeraża, jak aparat RTG zjeżdża z góry i dziecku się zdaje, że je zgniecie. I ta zabawka to po to, by dziecko czymś zająć, zasłonić oczki, odwrócić uwagę. Co o tym sądzicie? Acha, nie odzywam się zbyt często ostatnimi czasy, bo wróciłam do pracy po długiej przerwie i c...
  • Mój syn ma 6 miesięcy. Na początku października przez trzy dni gorączkował nawet do 40oC. Jest to moje drugie dziecko więc nie panikowałam specjalnie ale oczywiście poszłam do rejonowego pediatry, który nie widząc żadnych objawów infekcji polecił zrobic bad.ogólne moczu. Czwartego dnia pojawiła się lekka wysypka na brzuchu a w moczu wyszły leukocyty. Lekarz mimo wysypki wykluczył trzydniówkę i od razu postawił diagnozę – ZUM, nie dał natomiast żadnych leków więc poszłam prywatnie do ped...
  • Jestem mamą uśmiechniętego, radosnego 7 latka, z pierwotnym moczeniem nocnym. Diagnozowanie rozpoczęliśmy ok. 3-4 lat temu badaniem urodynamicznym. Na początku "wyszła nadczynność pęcherza moczowego i zbyt mała jego objętość. Młody do dnia dzisiajszego bierze Driptane. Ponieważ dotychczasowe leczenie pod okiem dr Paruszkiewicza nie przynosiło poprawy takiej, jak byśmy chcieli, wczoraj młody przeszedł cystoskopię. Dziś wiem, że syn ma Cystitis cystica, czyli pęcherzykowate ...
  • Jutro mamy mieć cystografię, a tu mąż przywiózł wyniki moczu: kolor- j.żółty ph-kwaśny ciężar - 1010 białko - nieob. glukoza - nieob ciała ketonowe - nieob urobilinogen - w normie nabłonki płaskie - nieliczne leukocyty wpw - 0-1 erytrocyty - pojedyńcze flora bakteryjna - skąpa pasma śluzu - pojedyńcze czyli wg mnie wszystko Ok. I tu zonk posiew - e-coli 10x3. Cholera nawet już nie mogę zadzwonić i dopytać się czy jest sens jechać.buuu
  • Witajcie.Jestem mama siedmioletniej Olgi z Choroba Leśniewskiego-Crohna i prawie trzyletniej Dagi-dotychczas w miom przkonaniu zdrowej:(.Niestety od zeszłego roku Daga ma nawracajace zum-y , w styczniu pojawił sie ropomocz, teraz, gdy robiłam badanie kontrolne-tez wyszedł zum:(((. Trafiłysmy w przyspieszonym tempie do nefrologa, którry nas nieźle postraszył:( Dlatego mam pytanie-wiem,że z fusów ani z netu wrózyc nie umiecie ale może macie jakieś sugestie co może byc przyczyną tych zumów...
  • Słabo widzę bo wyję jak bóbr. Nie wiem co robić. Lekarz wysyła do szpitala - Korczaka we Wrocławiu nawiasem mówiąc. Dzwoniłam do Korczaka na oddział gdzie lekarka powiedziała, że to nie jest bezwzględnie wskazane, żeby leczyć szpitalnie, mogę z pomocą doświadczonego pediatry leczyć w domu. Poza tym nie jest powiedziane, że jeśli pojadę do Korczaka to będzie dla nas miejsce. Skąd mam wziąć doświadcznego pediatrę, który nam pomoże??? Bardzo nie chcę kłaść się z małym do szpitala, mam przy...
  • Kiedy wyszłam od Rutki, pomyślałam sobie o Mami, która gdzieś napisała, ze łączy nas nie tylko rocznik '73, ale coś więcej. Chyba cos w tym jest. I mam nadzieję, że mój Mikołaj powtórzy sukces Patryka, i tez samoistnie poradzi sobie z refluksem. A więc III stopien refluxu -----co oznacza, że mocz wraca na całą wysokośc moczowodów, ale nie do samej nerki. Miedniczka jest powiększona od zastojów moczu, ale --- w moczowodach. Przez rok leczenie zachowawcze, co miesiąc badania moczu,...
  • Moja córcia ma dziś 6 tygodni. Ledwo wyszłyśmy ze szpitala z jałowym moczem i CRP 3,3mg%. Wczoraj po badaniach krwi CRP jest 27,1 mg/l..... Ja już nie wiem co robić...wygląda tak slicznie i zdrowo. Bidulka złapała chypke ostatnio - przez ulewanie,ale poza tym - przybiera na wadze i poprostu objaw zdrowia. Dziś czekamy na godzinę 13 przyjdzie wstepny posiew moczu - czy jałowo czy się coś sieje - ale przy takim CRP nie licze na cuda...:((( Maleńka jest dopiero 6 tygodni na świeci...
  • Witam, drogie mamy i prosze o podzielenie sie Waszym doswiadczeniem, moze podpowiecie, jakie kroki podjelybyscie na moim miejscu. Synek obecnie ma 5 lat. Dwa lata temu mial ZUM, pozno wykryty, bo skoki temperatury i brak apetytu pediatra (no i my, rodzice) blednie przepisal infekcji wirusowej. Jak temperatura skoczyla do 39 i nie chciala spadac, zrobilam badania moczu, wyszly liczne bakterie, antybiotyk doustny nie zadzialal, skonczylo sie pobytem w szpitalu. Zrobilismy USG pe...
  • Ostatnie jakies powazne badania robilismy 3 lata temu. Dzis smialam sie do dr Rutki, ze przez ten czas robilam wszystko i zajmowalam sie pomoca innym, w tym powiekszalam (poglebialam? kopalnie wiedzy). Dzis po pierwsze - zwezenie napletka z ryzykiem stulejki. No coz, Myszolaste ma juz prawie 5 lat, wiec czas bylo popatrzec na jego instrument, niebawem pewnie bedzie mu sie przydawal (patrzac, ze w GB 13-latek zostal ostatnio ojcem..) Po drugie za tydzien robimy USG... Czyli k...
  • Witam, Dość długo juz śledzę wątki tego forum. Moja córka Jagna ( 4 lata ) odkąd ukończyła rok miała nawracajace ZUM-y. Leczona była zachowawczo ( głównie furagin, żurawina, jeśli trzeba - antybiotyki ), ale do tej pory bez większych efektów. Trzy tygodnie temu robioną miała w Zabrzu cystografię, która wykazała III stopień refluks jednostronny, lewostronny. Mieszkamy w Częstochowie.Mam wielki dylemat, zostałyśmy zakwalifikowane do ostrzykiwania krwią własną juz na przyszły tydzień...
  • Witam, Moj trzyletni synek nabawil sie zapalenia ukladu moczowego. Po raz pierwszy zetknelam sie z tym w praktyce. Dzien przed Wigilia dostal temperatury - 35,8 st. Zbilam, na drugi i trzeci dzien byl juz tylko stan podgoraczkowy, a potem juz wszystko ok. Oprocz tego - zadnych innych objawow typu katar/kaszel. Nie poszlam do lekarza, ale bacznie obserwowalam synka. Wczoraj synek wstal ze stanem podgoraczkowym i czesto siusial. No i do lekarza - po skierowanie na badanie moczu....
  • Drogie Mamy Doradźcie proszę czy powinnam na tę chwilę zrobić dziecku cystografię. Córka ma 23 miesiące a mając 3 wykryto u niej e coli i miała zachwiane wydalanie wapniowokrwi i ogólne moczu i wyszło że ma za dużo leukocytów (6). Leczona była furaginą. W tej chwili odebrałam kolejne wyniki badań moczu i są ok łącznie z posiewem tylko że powrócił problem wydalania wapnia w nadmiarze. Wzrost wapnia niewielki ale jednak...Nefrolog zaleca cystografię i wiem że warto zrobić to badani...
  • jak wyglada to badanie? My jestesmy zapisani na 21 wrzesnia. Zobaczymy. Ogolnie przejecie i ciekawosc. Strach tez, ale mniejszy. Bedzie dobrze.
  • Moja córka ma wadę wrodzoną układu moczowego.Ma odpływy pęcherzowo- moczowodowe w układzie moczowodów zdwojonych obu nerek.Ma w tej chwili skończone 8 miesięcy i za dwa tygodnie będzie miała operacje.Boję się o nią jest taka malutka.Czy ona wytrzyma tą operację.Może ktoś był w podobnej sytuacji?
  • Rozmawialam dzisiaj z nasza nefrolog o cumie. Powiedzialam, ze bardzo sie boje, jak corka to zniesie, bo naprawde ma okres duzego leku przed prostymi badaniami, a co dopiero cum. Lekarka po dluzszym namysle, jako alternatywe dala mi namiar na nefrologa, ktory specjalizuje sie w dopplerze nerek, no i ktory jest duzym przeciwnikiem cumow. Czy ktoras oceniala w ten sposob refluks? Dodam, ze mloda ma I/II stopien czynny. Dokopalam sie do jednego watku, ale tam nie polecano usg jak...
  • Igorgo(4)

Hej a jak tam u was? co słychać??
  • Chciałam was prosic o radę, mój synek miał ostatnio robione badania moczu - ogólne i posiew. Ogólne mu wyszło tak: SC: 1.005 PH: 6.0 LEU,NIT,PRO,KET,BIL,ERY: neg GLU,UBG: norm kolor: żółty, klarownośc: zupełny dziś odebrałam wyniki posiewu i wyszło że w moczu jest E.Coli w ilości 25000/ml, jak oceniacie te wyniki? czy taka ilośc bakterii jest duża i szkodliwa. Dziekuję za wszelką pomoc w interpretacji. Pozdrawiamy Sylwia i Krzyś (5 miesięcy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się