wy

(46 wyników)
  • dziekuje wam za to,ze jestescie. od jakiegos czasu wchodze na to forum regularnie.wiem, nie udzielam sie za bardzo,ale duzo duzo czytam.dzieki waszym wypowiedziom wiem,ze nie jestem z tym sama,ze wiele ludzi boryka sie z tym cholerstwem na codzien.najgorszy jest wstyd-bo przeciez nie mowi sie o tym tak otwarcie jak o bolu glowy na przyklad.-i to zawsze bylo dla mnie najgorsze-powiedziec o tym komus innemu niz rodzina.a tutaj takie szczere i bezposrednie wypowiedzi i poruszane pr...
  • z tym sie nie da zyc normalnie.przez jakis czas bylo nawet dobrze a teraz znowu to samo.porazka. stosuje te czopki glicerynowe ale mam wrazenie ze sie do nich przyzwyczailam, ciagle biore duspatalin retard, ostatnio nie wytrzymalam i wzielam alax i tylko bol brzucha i straszne gazy nic wiecej nawet nie pomoglo.mam dosyc robienia tych cholernych lewatyw. prosze was macie jakies sposoby na to, wiem ze kilka osob cierpi na to samo.napiszcie jak sobie radzicie. z gory wam dziekuje. ...
  • Stan zdrowotności na koniec roku 2005 1. Wykonane w ciągu roku badania laboratoryjne i diagnostyczne (w tym USG, tomografia) nie wykazały żadnych odchyleń od normy. 2. Praktycznie stały, ciągły, chroniczny ból w prawym dolnym kwadrancie brzucha nasilający się przy ucisku punktu w odległości ok. 10-12 cm od pępka w prawo. Ucisk tego punktu powoduje nasilenie dolegliwości bólowych oraz pocenie się głównie na głowie. 3. Powyższe dolegliwości nasilają się przy wzdęciach jelit. Wypróżn...
  • witam udzielalam sie jakis czas na tym forum, ale stracilam nadzieje... choruje na ZJN od 7 lat. Ostre biegunki, kilka razy dziennie, mapa ubikacji w miescie doskonale znana;) przeszlam wszystkie mozliwe badania, w tym gastroskopie, kolonoskopie - nic nie wykazalo. stan poprawil sie w okresie ciazy, pol roku po porodzie wszystko wrocilo. od dwoch miesiecy doszedl skrecajacy bol brzucha, nie do wytrzymania. moj dziadek widzac jak zwijam sie z bolu, poszedl do apteki "po porade"...
  • czy jest wam niedobrze, zbiera was na wymioty przy zespole jelita drażliwego?? w objawach tej przypadłości nie ma mowy właśnie o tym a ja mam stwierdzony zjd i jest mi niedobrze
  • Ja po raz kolejny samotnie siedzę przy telewizorze i pierdzę.
  • Chcialabym wam w skrocie opisac historie mojej choroby, bo moze sie ta wiedza komus przydac choc oczywiscie zycze wam wszystkim zdrowia a nie choroby. Z ciaglymi biegunkami meczylam sie ponad 4 lata i to byl koszmar. Rewolucje w jelitach, wzdecia itp. Po lekturze Waszych postow wiem, ze sporo z Was doskonale wie co to znaczy. Dodatkowo mialam ciagle niski poziom zelaza i bialka we krwi (lekarz twierdzil, ze to przez biegunki). Lekarz rodzinny po skierowaniu mnie na USG (nic nie wy...
  • Dziś w nocy zbudziłam się z pieczeniem i kłuciem w brzuchu :-( wystraszyłam się ponieważ czytałam,że przy jelicie drażliwym boli tylko w dzień ! Proszę napiszcie,czy mieliście kiedyś jakieś objawy w nocy ?? Znowu zaczynam panikować :-(
  • Mam IBS, a oprócz tego zrobił mi się jeszcze hemoroid. Muszę się z nim szybko zgłosić do lekarza, tylko szkoda, że na wizytę sie czeka miesiącami. To dość wstydliwy temat i ciężko mi się pisze, ale cóż.. Podobno hemoroidy występują czasem, przy tego typu schorzeniach, szczególnie jak sie ma często rozwolnienie. Napiszcie jak to u was wygląda?
  • Witam! Mija trzeci tydzień jak wróciłam znad morza i moje jelita nareszcie dały mi swięty spokój!:-) Na wczasach strasznie się meczyłam całe dwa tyg., pomagał tylko czopek glicerynowy...Jednak po powrocie wszystko sie odmieniło o 180 stopni!Nie wierzę w cudowne dośmiertne uzdrowienie, myslę,że to okres remisji. Zastanawiam sie jak długo potrwa ten błogostan...?Ile trwa u was? jeśli sie zdarza? Dodam,ze z leków stosuje tylko regulan już m-c. Nie wiem czy to jego zasługa?Pewnie ni...
  • Chodzi mi o jedzenie. Wiadomo, różne rzeczy różnie działają na różnych ludzi. Co Wam najbardziej szkodzi?
  • Na pewno nie wszyscy ale warto sprawdzic.Objawy--nudnosci,uczucie pelnosci w zoladku po posilkach,refluks,gazy,przelewania w brzuchu,zatwardzenia,rozwolnienia,bole brzucha najczesciej w prawym boku (typowy atak to bol brzucha jak przy ataku wyrostka),niesmak w ustach.Aby swierdzic jelito nadwrazliwe nalezy wykluczyc jersinioze.Tylko,ze lekarze tego z reguly nie robia bo nie pamietaja tego wykladu albo na nim nie byli.
  • Mam kilka pytań do IBS-owców: -czy jest czas kiedy załatwiacie się normalnie?? Jeśli tak to czy toważyszy wam i tak jakiś ból?? -jak z waszą wagą przy chorobie-wzrosła, zmalała czy stoi?? -czy macie jakieś ślady na brzuchu- typu gulki czy guzki, mocno widoczne?? -jakiego typu bóle brzucha macie?? -czy leżeliście w szpitalu kiedyś z powodu ZJN? Dziekuję z góry za odpowiedź. Chodzi o to że mam dziwne bóle brzucha!!
  • Chciałbym dowiedzieć się ilu z nas tu na forum ma IBS, a jednocześnie cierpi i leczy się na depresje. Jest to o tyle interesujące dla mnie i pewnie dla wielu z Was albowiem widzę ,że sporo tu piszących leczy się jednocześnie gastrologicznie i psychiatrycznie na depresję, która tak często towarzyszy chorym na IBS . Ja sam leczę się na jedno i drugie. Wpisujcie kto jaszcze z Was tak ma. Pozdrawiam wszystkich.
  • Ja nie mam Walentynek od 5 lat, z powodu IBS.
  • No własnie, mi na podstawie wywiadu, macania brzucha i ostatnich wyników z krwi, prób watrobowych, enzymów trzustkowych , gastrolog stwierdził ZJN Czytałam ze trzeba to potwierdzic kolonoskopią czy chocby rtg jamy brzusznej z kontrastem na jelita. Jak to było u Was ?
  • witam,od kilkunastu lat mam stwierdzone IBS.Na początku objawy byly niewielkie,zaparcia,czasami bóle,ale dało sie zyc.Od ok roku jest okropnie.Na przemian biegunki i zaparcia i co najgorsze po wyproznieniu na"rzadko" nie moge jesc nawet przez kilka dni.Jelita sa pobudzone,podraznione,bolą.Jak zjem natychmiast biegnę do toalety z rozwolnieniem.Najmniejsza porcja jedzenia wywoluje to rozwolnienie.Muszę odczekać nawet kilka dni jedynie pijąc czekając az uspokoja się.Ta sytuacja powta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się