wy

(68 wyników)
  • jak po ostrzyknięciu? jakoś tak o Was i o Amelce Grażki myśli mi się często. pozdrawiam m.
  • szybko/ wolno, cewnikowanie sprawne/ czy do kitu? cum mamy w przyszłym tygodniu, o 13.30, lekarz prowadzący - dr Tarnawska. poproszę pięknie o krótką relację. pozdrowionka
  • Pobieram mocz przy pomocy woreczka. O ile na wynik moczu ogólnego to nie ma wpływu, to na posiew słyszałam, że tak. Pola ma 18 m-cy, nie mówi jeszcze, więc też nie sygnalizuje, że sika. W ogóle mam wrażenie, że zdaje sobie sprawę z tego,że się wysikała, tylko wtedy gdy nie ma pampersa. Więc łapanie środkowego strumienia bezpośrednio do pojemniczka u nas nie zdaje egzaminu. Do tej pory za każdym razem pobierałam mocz na posiew ( jakby zliczyć to z 10 razy)tą metodą i tylko raz wys...
  • Witam wszystkich, mam córeczkę Anie która dziś kończy 2 miesiace. W piatek na USG wyszło nam powiększenie miedniczki nerkowej ( 9 mm ). Bardzo sie tym denerwuję. Mieszkam w Krakowie i chciałam zapytać czy są tu Mamy z Krakowa i gdzie najlepiej udac sie na początek , poza lekarzem pierwszego kontaktu. Z góry dziekuję za wszystkie wskazówki.
  • hej. trapią mnie ostatnio sprawy moczu mojego synka... a tu pewnie są osoby kóre niejedno przeszły w tej kwesti więc może mi ktoś coś podpowie - zaalarmuje albo uspokoi. mamy tak: posiew: ecoli w moczu 10^4, lekarz uwaza by nie leczyć bo mało. ogólne badanie: leukocyty nieliczne, bakterie nieliczne, nablonki nieliczne, wszystko norma albo neg i 1000 cieżaru własciwego (podkreślone). Napiszcie mi proszę co o tym myśłicie. Wszystkie badania robiliśmy po to by wykluczyc niepokój syn...
  • Dowiedziłąm ise od nefroleg, że przy refluksie nawet jeśli nie ma zakażenia to jałowy mocz cofajacy sie moze spowodowac uszkodzenia mechaniczne ??? Co wy na to Drogie Mamy??? córka miała usg nerek w styczniu i w maju i poki co żadnych zmian nie było ...
  • Zastanawiam się który lek jest lepszy furagin czy UROTRIM w syropie??? Jak Wam się udaje podać dziecku tabletkę furaginu na noc??Pozdrawiam wszystkich pa
  • U mojej córci wykryto refluksy moczowe 2 stopnia po obydwu stronach ( ma 5 lat). Teraz jest na leczeniu Furaginą przez rok. Oprócz refluksów ma jeszcze piasek w nerkach i przez to obecną krew w moczu. Chętnie poznam rodziców gdzie ich pociechy mają ten sam problem. Taka wada podobno może sie jeszcze cofnąć. Czy wam się to udało. Za pół roku mamy ponowną cystografie, jeżeli refluksy nie znikną to podobno jest antybiotyk w zastrzykach ( płatny niestety). Bardzo prosze o kontakt z tymi u których...
  • Za tydzień w piatek mamy cystografię. Boję się jak jasna cholera, bo Miszka bedzie się pewnie darł w niebogłosy. Powiedzcie mi dziewczyny czy podczas badania moze być obecna i mama i tata? Wydaje mi się że mąż spokojniej (jak to facet) podejdzie do tego badania. W ogóle to dawno już podjęłam decyzję, że Tata Mikołajka będzie aktywnie uczestniczył we wszystkich jego chorobach,wizytach u lekarza-- po to, aby jego więź z dzieckiem była silniejsza, po to aby mógł zrozumieć moje ...
  • Chciałam pocieszyć wszystkie mamy refluksiaków i chorych dzieci... też jestem mamą chorego refluksiaka, i częstym gościem na forum, i do tej pory wydawało mi się, ze to koniec świata, że nie mam juz siły z tym walczyć.. Teraz wiem, że to nie tak, że są gorsze choroby... mój synek od kilku miesięcy ma zabuzrenia neurol.-psych., trudne do opisania, ale wierzcie mi, że bardzo przykre. Próbujemy je zdiagnozaować i zacząć leczyć i tu pojawia się problem - dziecko jest małe, nie ma ...
  • Witam. Czasem zaglądałam na to forum i mialam nadzieje ze mnie temat refluksu nie bedzie dotyczyl. Niestety wczoraj moja córka (4lata)dostala skierowanie na cystografie.Będziemy robic ją w Damianie.Strasznie się boje tego badania oraz tego jak moja corka je zniesie. Macie jakies doświadczenia wiązane z damianem?
  • kiedy dowiedziałyście się że Wasze dziecko ma refluks bądź inną wadę układu moczowego, czy zdarza się że już wiedziałyście kiedy Wasza dzidzia była jeszcze w brzuchu czy były jakieś oznaki które zbagatelizowałyście?
  • to jestem w szoku.czu wszystkie,maluchy to maja czy co?mam podobny problem chyba,u mojego dziecka znalezli coli 10`5 w szpitalu przez przypadek, miala rota wirusa.dostala antybiotykli i puscili nas do domu z zaleceniem zrobienia cystografii i wizyta u nefrologa.na razie czekamy, tez nie wiem na co.mialysmy robic posiewy, pierwszy wyszedl dziwnie bo 3 rozne bakterie sa, wiec do powtorzenia, ogolne badanie jest ok.wystraszylam sie jak nie wiem jak znalazlam to forum,czy moje dziecko...
  • u Zosi (10 m-cy) stwierdzono lewostronny reflux 1 stopnia. Z tego co już czytałam nie jest to poważne i lekarka też uspokaja że oznacza to tylko zwiększoną podatność na zakażenia. Podobno dziecko z tego wyrasta - czy wiecie może jak długo to trwa? pozdrawiam, Antonina
  • mam paski multistix.Mala skonczyla brac antybiotyk na zapalenie pecherza,teraz bierze na noc furagin.badam mocz paskami,a dzisiaj zauwazyłam po południu na polu ertrocyty kolor prawidlowy,ale gdzies tam przebijala 1,2 blado zielona kropeczka.Nie wygladalo to jak slad czy wiecej bo tam jest to intensywne.W Nastepnym moczu badanym były juz normalne erytrocyty tzn ten pomaranczowy kolor..wczesniejsze mocze tez oki,a mocz badany dzien wczesniej w laboratorium prawidłowy.Wiele badan wczesni...
  • Hej, jestem pierwszy raz na tym forum. 2, 5 msc. temu urodziłam synka. Czekaliśmy na niego 9 lat, to był taki cud. Ciąża przebiegała wspaniale, piękniałam i rozkwitałam. W ogóle mi nie przyszło do głowy, aby się nawet zastanawiać nad tym czy moje dziecko może mieć wady. USG zresztą, wykonywane co miesiąc nastrajało mnie bardzo optymistycznie. Mam końskie zdrowie, jak cała moja rodzina, u mojego męża też podobnie. Poród był dla mnie szokujący, zielone wody, złe ustawienie dziecka i cesar...
  • U nas ASPAT= 54 (norma podobno do 40), ALAT - jest ok (norma do 38). Trochę mnie to martwi, choć jutro będę u Rutki to się spytam. Czy u Waszych dzieciaczków "leczących" reflux furagina i jej pochodnymi też próby wątrobowe są lekko podwyższone??? M.
  • Myślę, ze się przyda Mamom, które dopiero szukają przyczyny niepokoju/ dziwnego zachowania swoich dzieci. A moze stworzymy własne kompendium wiedzy w tym temacie... U nas Mikołaj bardzo ULEWAŁ, gdzieś tak od ukończenia 1wszego miesiąca życia. Czasami popłakiwał tak bez przyczyny (myślałam że to kolka). Około 3 miesiąca pojawiły się malutkie lekko różowe kropeczki na pamperach. Dwa tygodnie później wystąpiła nagle bardzo wysoka gorączka. To było zum, które opanowaliśmy błyskaw...
  • Czas się pakować.Niestety.Przypomne ze moja corka ma wodonercze a dokladniej oszerzony uklad kielichowo miedniczkowy. Nadchodzi wielkimi krokami dzień,w którym staniemy u progu Izby Przyjeć w szpitalu. Zaczynam dzisiaj pakować torbę do szpitala,wolę wcześniej,niż na ostatnią chwilę.Pozatym to czuję się w środku rozbita, a to dlatego, że wczoraj odebrałam wyniki Oliwki z izotopów. Powiem szczerze, że wynik nie jest zbyt rewelacyjny,myślałam że będzie lepszy. Z opisu wynika, że nerk...
  • Wracamy właśnie z cystografii robionej dokłądnie pół roku po operacji. Nie ma śladu po refluksie V stopnia, który miała Zuzia. Nerki rosną symetrycznie. (Magda, miałaś rację, 4. lipca to dobra data!!!! A przy okazji - wszystkiego najlepszego urodzinowo!). Drogie forumowe mamy - życzę Wam wszystkim i każdej z osobna takiej diagnozy, jaką my dziś usłyszeliśmy. I dziękuję za słowa wsparcia i otuchy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się