wy

(22 wyniki)
  • U nas rusza się MINIMALNIE, tak naprawdę to baaaardzo słabo. Jak u was?
  • Wygrałam z lekarzami !!!! Moze to głupi brzmi, ale tak jest. zaczne od poczatku. bartek ma trzy lata i piec miesiecy, mówi sześc słów, ale za to w swoim języku mowi ciagle, nawet podejmuje próby śpiewania. Od października 2006 od lekarza do lekarza. trafiałam na tych typu: prosze czekać to chłopiec. w dzień bezpłatnych konsultacji logopedycznych Pani stwierdziła, ze jestem niecierpliwa i na ćwiczenia jest za wcześnie. A ja wiedziałam ze coś jest nie tak. Bartek miał " dziwne" zach...
  • Zauważyłam, że ktoś odnowił mój wątek z 2010r. ,,...-ja opadam..''. Mój syn ma aktualnie 3 lata i 7miesięcy -piszę bo nie które mamy piszą, że ich dzieci też mają, 2,5 roku:) Zaczął mówić kilka słów, nie umie odmieniać. ,, ja'' to dla niego wszystko co z nim związane. jak coś chce to pokazuje i mówi ,,ja''. próbuje mówić ,,moje'' ale jest ciężko. Umie mówić wszystkie litery ze słowa ,,moje'' ale nie sklei słowa. Od 8miesięcy ma młodszego brata, świetnie się spisuje w roli starszego brata. N...
  • W skrócie, ja jeszcze mam trochę czasu mam nadzieję żeby się poważnie martwić. Wojtuś ma 2,3 mc i nie mówi wiele - choc stopniowo coraz więcej. Powodem do zmartwienia dla mnie było że wszystkie dzieci na około w jego wieku już mówią od dawna. Jego rozwój jest daleki od książkowego. No więc dumam, czytam mu dużo, słuchamy bajek, śpiewamy piosenki. na razie on dużo powtarza ale jak ktoś już napisał nie łapie że mowa służy do komunikacji, nie wola nas tylko ciągnie, pokazuje ręką co ...
  • witam, mój synek 2 lata i 10 mies jest diagnozowany z powodu opóżnienia mowy, jest też podejrzenie autyzmu (sprzeczne diagnozy różnych lekarzy). wynik eeg jest następujący (badaniee w śnie spontanicznym, cechy biomedyczne senności i snu dobrze wyrażone. w zapisie występują w okolicach czołowo-ciemieniowo-skroniowych obustronne pojedyńcze fale ostre niekiedy zespoły fala ostra z następową wolną o ampl. do 90uV. FS bez wpływu. Wniosek: zapis z niewielkimi zmianami zlokalizowanymi....
  • Moja córeczka skończyła 2 lata i 3 m-ce. Jeśli chodzi o mowę, to potrafi powiedzieć niewiele słów typu: mama, tata, dom, daj, mniam,mam,Ania,baba, ciocia, nie ma itd..w sumie kilka- kilkananaście słów. Nie ma mowy o żadnych prostych zdaniach. Przy obcych w ogóle się blokuje i wygląda, jakby nic nie umiała. Właściwie to nie potrafi wymówić nawet swojego imienia (choć Natalia wg mnie nie jest łatwym imieniem do wymówienia dla 2 latki).. Jak Ją pytam np. co to jest pokazując na kota,...
  • Szukam dla swojego synka dobrego psychologa i logopedy, którzy przyjeżdżaliby do Radości, albo mieszkali gdzieś niedaleko. Możecie polecić kogoś naprawdę zaangażowanego w swoją pracę? Mój synek niestety bardzo trudno nawiązuje kontakt i niełatwo do niego dotrzeć, dlatego psycholog naprawdę będzie miał z niem spory problem. Do tej pory trzy panie sobie nie poradziły. To samo z logopedami. W państwowych 20 minut nie wystarczało nawet na to, żeby zachęcić go do otwarcia ust, a dwa prywatn...
  • Jakiś czas się tu nie pojawiałam. Moje dziecię (to później mówiące) właśnie skończyło trzy lata i chciałabym znów skonfrontować jego postępy w mówieniu z postępami waszych pociech. Jestem po paru spotkaniach z logopedą (własciwie Kacperek jest) i jeszcze nie wyrobiłam sobie zdania, czy mam sie dalej martwić, czy raczej (jak twierdzi logopedka) czuć się uspokojona. Mój trzylatek od pewnego czasu buduje zdania, w których całkiem przyzwoicie pojawia sie odpowiednia odmiana końcówek f...
  • Dziewczyny szukam dobrego neurologopedy dla synka (CZR). Chodzi mi o prace nad pragmatyczna strona mowy bo z wypowiadaniem slow nie ma problemu, gorzej z budowaniem dluzszych wypowiedzi i dialogiem.
  • do izzy69(10)

Jakie suplementy na rozwój mowy dajesz swojej córci? Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
  • Witam.Mój synek w maju konczy 3 latka,mówi niewiele,mama,tata(kaka)kto to,buty,powtarza jak robi kotek piesek sowa kura i jeszcze parę wyrazów ale niewyrażnie.Od 5go marca zaczynamy terapię w śowodku wczesnej interwencji,zaczynamy od psychologa a terapię u logopedy zacznie dopiero 6 go kwietnia.Nie moge jesc i jak cztam wasze posty to płaczę jak szalona.Tez codziennie przezywam to co Wy,kazdy ocenia mojego synka i kazdy się ciągle pyta dlaczego on jeszcze nie mówi.Codziennie modlę...
  • finisz!(4)

Wam wszytskim ku pokrzepieniu. mielismy proste opoznienie mowy. Mlody ma 6,5. logopeda wczoraj na poczatku kolejnej intensywnej sesji stwierdzil....resztki symptomatyki, okazyjne bledy gramatyczne przy ogolnie wysokim poziomie wyslawiania sie, wymowa niemal bezbledna - czasem jezyk za daleko w przodzie, moznaby poprawic przelykanie zeby mial bezbledny zgryz. jka dla mnie reweracja !
  • Moja córka od kiedy zaczęła naukę chodzenia trwa to od miesiąca przestała z dnia na dzień gaworzyć, mówiła juz mama, nie, da itd.ale teraz jest zupełna cisza:(nawet a czy bee nie wypowie tylko mruczy jak coś chce albo pokazuje. Czy rowój fizyczny mógły zachamować mowę? trwa to juz ponad miesiąc.
  • witam. Może mi któras z Was doświadczonych mam pomoże i podpowie, czy mam juz powód do niepokoju. mój syn urodził sie w sierpniu 2006(ma 10 miesiecy) w zamartwicy i wylewami I stopnia. Rehabilitowany od 2,5 miesiąca życia z powodu onm w osi i wnm na obwodzie, ponadto miał asymwetrie prawo stronną. Obecnie nadal rehabilitujemy ale to juz tylko profilaktycznie, bo ruchowo rozija sie super od 2 miesięcy raczkuje, chodzi bokiem przy meblach. Z rozumieniem mowy wydaje mi się że nie m...
  • Dziewczyny, nie zaglądałam już bardzo dlugo na forum ale i zmian u mnie dużo. Synek zaczął mówić. Poszło szybko, mówi już zdaniami, próbuje opowidać, ma coraz większy zasób słów... a kazał na to czekac ponad 4 lata. Jeszcze w czerwcu 2006 roku mówili w przedszkolu, że nie będzie mógł rozpocząć normalnie zerówki - za duże opóźnienie mowy i za duża różnica między rówieśnikami. Teraz wiem, że do zerówki we wrześniu pójdzie o czasie. cały czas gonimy rówiesników :) To piekna wiadomo...
  • Hej! Mam do Was wszystkich pytanie. Razem z synkiem (który obecnie ma 2 lata i 2 miesiące) tydzień temu zaczęliśmy chodzić do logopedy. Poza ćwiczeniami na sylabach itp. pani powiedziała, żebyśmy układali puzzle. Dobre jest ponoć również uczenie dziecka dopasowywania obrazków przeciętych na pół (najpierw w pionie, potem w poziomie). Czy ktoś z Was się z tym spotkał, a jeśli tak to jak ma to układanie wpłynąć na mowę? Dodam, że mały generalnie łapie układanie puzzli dla dwulatków,dopaso...
  • dzisiaj mój synek popłakał sie strasznie, bo za chiny nie mogłam go zrozumieć!!! a on mi tłumaczył, że chce choinkę, bombki, bo są swięta.... jakimś cudem wpadłam na to, jak zaczął pokazywać za szafę(tam stoi sztuczna w pudle). NIE ROZUMIEM MOJEGO DZIECKA!!!!!
  • Jeśli macie dziewczyny problem z prawidłowym kształtowaniem się mowy u Waszych dzieci napiszcie do mnie.Jeśli jest coś co Was niepokoi u Waszych dzieci napiszcie do mnie. Pomogę bezinteresownie.Rozumiem Was.Czekam na Was.Monika.
  • mowa (6)

Może jestem nienormalna albo chora ale ciesze się ze słowa "FU"KTÓRE POWIEDZIAŁO MOJE DZIECKO a ono ma sześc lat i nie mówi może z tego pozdrawiam Agnieszka będe was dziewczyny informować o następnym słowie
  • Witam!Czytam to forum od ponad roku ale dziś postanowiłam się w końcu odezwać.Mój synek ma 4 latka i 4m-ce i dopiero teraz mowa ruszyła się.Do 4 lat mówił zaledwie kilka podstawowych słów....byłam załamana...od dosłownie 3 m-cy w końcu coś się ruszyło..bardzo powoli ale się ruszyło...mały mówi jeszcze niewiele,niewyraznie ale w końcu mówi!!!!!!Wiem że będzie wszystko dobrze...Piszę to żeby dodać Wam dziewczyny otuchy....rozwój dzieci jest indywidualny i czasem jest tak że na pewne rzecz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się