wy

(24 wyniki)
  • moje 2 tygodnowe maleństwo od dziś nosi szelki pawlika:(, jestem przerażona i łzy same kapią... Nie mam pojęcia jak długo może trwać leczenie, lekarz powiedział, że jak nie pomogą szelki to czeka nas wyciąg w szpitalu, ale, żeby narazie się nie martwić, łatwo mu mówić, po urodzeniu w szpitalu stwierdzono dysplazję II c, w 8 dobie byliśmy już u ortopedy, który stwierdził, że tydzień przeczekamy na podwójnych pieluchach i leżeniu na brzuchu, niestety nic nie pomogło, biodra nie są...
  • jak malutka miała 3,5 m-ca poszłam na I usg bioderek: lekarz z NFZtu stwierdził 2b i 2d.Powiedział, że rozwórkę koszli będzie nosić wiele miesięcy. To był cios ale nosiliśmy dzień i noc ze zdejmowaniem tylko na przewijanie i kąpiel. Po 2 tyg poszłam sprawdzić prywatnie do drugiego specjalisty (prof Synder w Lodzi): powiedział, że jedna nóżka jest zdrowa a druga 2b. I że koszlę będzie nosić jeszcze tylko 3 tygodnie! ? zgłupiałam. Ale nosiliśmy, co miesiąc chodziłam na kontrolę usg równ...
  • Jestem w trakcie przygotowywania materiałów na stronę www poświęconą dysplaji oraz zwichnięciom stawów biodrowych. Jeśli chcecie i macie możliwości, proszę o przesłanie mi Waszych opowieści o walce o zdrowie dzieci. Zależy mi też na kontaktach do sprawdzonych ortopedów, szczególnie w dużych miastach, którzy leczyli Wasze dzieci, a którzy okazali się kompetentni i pomogli Wam.
  • A taka mialam nadzieje na rytualne spalenie frejki zwanej przez mojego starszego synka flejkiem. Jedna nozka juz prawie wyleczona z IIc, natomiast z IId nie ma poprawy i musimy nosic szelki - wstepne zalecenie 3 miesiace. Niech to szlag trafi. Jestem zalamana.
  • drogie Mamy chcialam sie z Wami podzielic dobrymi wiadomosciami:) U nas juz koniec leczenia, bioderka zdrowe!!! Moja corka byla leczona pol roku z podwichniecia. Na wczorajszej wizycie w koncu uslyszelismy "wyrzucic koszle" :) Dobrze, ze to forum istnieje, znalazlam tu duzo dobrych rad za co dziekuje i wszystkim maluszkom z dysplazja zycze szybkiego powrotu do zdrowia a ich mamom duuzo cierpliwosci i wytrwalosci. Pozdrawiamy serdecznie z Natalką :)
  • tylko szynki na noc przez 6 tyg narazie zakaz wstawania i klekania ale jest suuper dobrze zdiecie rtg piekne teraz tylko rehabilitacja i juz niedlugo bedziemy chodzic pozdrawiamy wszystkie mamy ktore o nas myslaly w najtrudniejszych dla nas chwilach
  • ..im blizej operacji tym bardziej sie boje czy aby napewno to juz bedzie koniec czy wszystko sie uda czy mala bedzie to bolec tysiace mysli naraz chyba zwariuje musze sie wyzalic mala ma 14 miesiecy i chodzi jak sie ja za roczki trzyma ale sama sie nie podniesie nawet raczkowac nie umie ani jak lezy na brzyszku to sie nie podniesie tylko rozloy sie jak placuszek i czeka az sie ja podniesie to tak bardzo boli jak na nia patrze i mysle ze gdyby nie te wyciagi i gipsy moja corka by ...
  • Moja córeczka miała robione usg bioderek w 1 miesiącu życia wynik to 1 miesiąc po urodzeniu było- P=2A L= 2A, czyli w maju a w wrześniu było - P=1A L=2/1. Pieluchuję małą ale obecnie ma 10 miesięcy i zaczyna chodzić. Czy są szanse na wyleczenie? Tyle czasu pieluchowana i mała poprawa ( tak sądzę patrząc na wyniki ) Ortopedę mamy w środę proszę napiszcie jak jest u Was bo bardzo sie martwie.. Pozdrawiam Wiola
  • No i jesteśmy po konsultacji. Bioderka zostały ocenione oba na IIa (a głównie dlatego, że małemu brakuje 10 dni do trzech miesięcy). Wcześniejsza to była Ia/IIb - wydaje mi się, że można uznać obie diagnozy za zbliżone i nie muszę już tego konsultować (co wy na to?). W każdym razie "Sława":) była bardziej rozmowna od poprzedniego lekarza, kazała przez kilka dni ćwiczyć małego (rozciągać) zanim założymy mu koszlę na stałe. Można ściągać do przewijania, kąpieli, brzuszkowania i przewożen...
  • hej, byliśmy dziś z naszą Gabi u lekarza, który od początku prowadzi leczenie Gabi i stwierdził, ze bioderko wygląda bardzo dobrze, ze to wynik IIb na Ib, kość jest dobrze wycentrowana, są jądra kostnienia. Powiedział, że już w ciągu dnia szelki można zdjąć, na noc lepiej jeszcze zostawić, a w ciągu dnia wkładać Małej dwie pieluchy flanelowe między nogi, zeby miała jeszcze trochę nóżki odwiedzione. Tak więc drugi lekarz powiedział, że leczenie szelkami można w ciagu dnia zakończ...
  • Witam wszystkich.Po 10 miesiącach leczenia mogę powiedzieć że to koniec.2 pazdziernika byliśmy na kontroli i lekarz powiedział,że koszle mozna zdjąć.Obustronne zwichniecie bioderek Malwinka miała leczone tak-1mies.poduszka Frejki,następnie 3mies.szelki Pawlika (prawe bioderko wstawiło się),puzniej nacięcie w pachwince i 2tygodnie wyciąg,po wyciagu 6tyg.gips żabka i 3mies.szyna Koszli.Narazie boje się ja wkładać jeszcze w chodak a wy jak myślicie można by było czy może dać jej jes...
  • Po niespełna 6 miesiącach leczenia ortopeda zalecił odstawienie szyny Koszli :))) Córka miała obustronną dysplazję IIIB stwierdzoną w 5 tygodniu życia - leczenie: najpierw przez miesiąc Frejka, potem już Koszla. Kontrole średnio co 1,5 miesiąca - na każdym usg było lepiej, aż w końcu pokazalo się IB :))) Szynę zostawiliśmy ortpedzie - może pomoże innemu dziecku, do kontroli mamy się pojawić za 2 miesiące. Córka juz tydzień jest bez szyny - przekręca się jak szalona, turla się, c...
  • Chciałam zapytać Was, czy zanim stwierdzono u waszych dzieci dysplazję miałyście Wy lub Wasz lekarz jakieś podejrzenia że dziecko ma dysplazję. U mnie pediatra nie ma zastrzeżeń ale chce zrobić profilaktycznie usg. Teraz kiedy dzieco przybrało na wadze jedna fałdka jest grubsza, wydaje się że schodzą się w tym samym miejscu ale zaniepokoiło mnie to i mam już lekką schizę. Z Waszego doświadczenia na początku lepiej do dobrego specjalisty od usg (np. na waryńskiego - warszawa) c...
  • Wreszcie zegnamy sie z szyną. RTG pokazalo naprawde piekne bioderka mojej niuni.Wrawdzie jadro kostanienia pojawilo sie tylko w prawym biodrze ale lekarz zapewnia ze jest ok i na lewe przyjdzie czas. Dla swietego spokoju pewnie skonsultuje jeszcze mala z drugim lekarzem ale juz dzis jestem bardzo bardzo szczesliwa. Wszystkim Wam zycze wytrwalosci, czas jednak szybko mija i do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic śzczegolnie dra dobra maluszkow. Pozdrawiam serdecznie.
  • Byliśmy w Krakowie u dr. J. Felusia i powiedział, że Amelka ma już zdrowe bioderka :)) Leczyłyśmy się z podwichnięcia prawego biodra a teraz mamy to już za sobą. Bardzo się cieszymy a innym mamą i maluszkom życzymy wytrwałości :)
  • Postanowiłam założyć taki watek dla mam zestresowanym wykryciem dysplazji. U naszej córeczki wykryto dysplację (2c w lewym bioderku) jak miała skończone 4 miesiące. Natychmiast miała założona szynę Koszli. Przez pierwszy tydzień miała się do niej przyzwyczajać i nosić tylko w dzień a potem już na noc i na dzień (oczywiście zdejmowaną na zmianę pieluchy i kąpiel). Postępowaliśmy zgodnie z zaleceniami mimo że przez pierwsze 1,5-2 tyg nie było łatwo. Mała sporo marudziła, płakała bez...
  • Byłam na USG u dr Szybińskiego.Okazało sie,że Maja ma na prawe IIb a na lewe IIc/IIb. Zalecił poduszkę frejki. Czy któraś z Was miała podobnie?Czy frejka wyleczyła dysplazje?i oczywisce jak długo trwało leczenie???Bardzo Was proszę o odpowiedz.. Mała ma 4 miesiące
  • Dziewczyny udało się ! Nareszcie po 5 miesiącach leczenia dysplazja poszła precz!!!!!!!!!!! Jestem taka szczęśliwa i Zuzanka oczywiście też. Życzę Wam wytrwałości a napewno i wam się uda. Pozdrawiam. Edyta
  • Niestety moja mała ma kolejną żabkę :( Bioderko po 7 tyg. w pierwszej żabce, jest już stabilne, zwichnięcia już nie ma, torebka stawowa trzyma kość, mamy mieć niestety kolejny gipsik na 6 tyg. masakra w taką gorączkę :(
  • Dzisiaj Natasza miała kontrolę u ortopedy. Wszystko w jak najlepszym porządku i możemy już Małą umawiać na zabieg wyjęcia metali z biodra. Najlepiej na początek maja. Nasz doktor jest akurat na urlopie, więc będę musiała osobiście zapisać Małą na zabieg. Mam nadzieję, że to będzie ostatni zabieg bioderkowy, bo więcej to ja już nie mam zamiaru przeżywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się