naka 16.03.06, 14:47 Moniczko dlaczego nas opuscilas ???? Juz myslalam, ze zalapie sie na jakies dobre ciacho twojego wypieku i jakies wspaniale winko ???? MONICZKO !!! tesknimy za TOBA !!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moooni Re: Moooni !!!! 17.03.06, 11:16 naka napisała: > > Moniczko dlaczego nas opuscilas ???? Juz myslalam, ze zalapie sie na jakies do > bre ciacho twojego wypieku i jakies wspaniale winko ???? > MONICZKO !!! tesknimy za TOBA !!!!! Ej, Naka, nie placz! To jak epitafium zabrzmialo, a przeciez ja nadal zyje, tylko ze w innym kraju :-) Bez obaw, niebawem sie pojawie z powrotem, zrobie ciasto i Cie zaprosze. Chcesz? -- moooni Master of Instytut Bibliofilstwa i Pozytywnego Myślenia Odpowiedz Link
naka Re: Moooni !!!! 17.03.06, 13:51 Jasne , ze chce !!!!! Tylko czy dlugo bede musiala czekac ????? Odpowiedz Link
maciek.zwany.jajem Re: Moooni !!!! 17.03.06, 17:13 A jakie ciasto (ciasta) umiesz piec? Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 18.03.06, 02:36 maciek.zwany.jajem napisał: > A jakie ciasto (ciasta) umiesz piec? No co za pytanie! Widać, znamy się niewiele. Jeśli chodzi o ciasto, to każde :) A tak by the way: Właśnie wróciłam z pubu w High Wycombe. UK świętuje dziś St. Patrick Day, w sumie dla mnie okazja żadna, ale skoro wszyscy piwkują, to i ja, Wasze zdrowie! <blurp>! Na tapecie dziś Banana Bread Beer, zgrabna butelka, jedna pinta (0,568 litra). Czy ktoś widział ten napój w PL czy mam wieźć sto zgrzewek upchanych po kieszeniach? Zaprawdę, powiadam Wam, WARTO :) Take care! M. -- moooni Master of Instytut Bibliofilstwa i Pozytywnego Myślenia amatorska hodowla kotów i sów na kółkach facet jest jak samochód. chwila nieuwagi i już pod nim leżysz... ...i pińcet innych fajnych sygnaturek :) Odpowiedz Link
maciek.zwany.jajem Re: Moooni !!!! 18.03.06, 09:28 moooni napisała: > Jeśli chodzi o ciasto, to każde :) O! Skarb, nie kobieta! Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 18.03.06, 10:58 moooni napisała: > Jeśli chodzi o ciasto, to każde :) Szczególnie takie jedno z gruszkami. Ach, ślinka leci na samo wspomnienie. :-)) > A tak by the way: > Właśnie wróciłam z pubu w High Wycombe. UK świętuje dziś St. Patrick Day, w > sumie dla mnie okazja żadna, ale skoro wszyscy piwkują, to i ja, Wasze > zdrowie! > <blurp>! Dzięki. :-)) > Na tapecie dziś Banana Bread Beer, zgrabna butelka, jedna pinta (0,568 > litra). Czy ktoś widział ten napój w PL czy mam wieźć sto zgrzewek upchanych > po kieszeniach? Zaprawdę, powiadam Wam, WARTO :) Przywieź na próbę. Sądząc po nazwie, to jakiś wynalazek, ale może przypadnie do gustu. Wtedy może warto będzie zająć się importem tego cuda. ;-)) Ernest już przebiera nogami, żeby jakiś intereso otworzyć, więc może razem się tym zajmiecie. ;-)) > Take care! Że co? Po polsku mi tu pisz. Ledwo się z Polski na obczyznę wyrwała i już się zmakaronizowała. :-)) Odpowiedz Link
intruder Re: Moooni !!!! 20.03.06, 20:49 Mało brakowało, a pewnie załapałbym się na St. Patrik's Day, ale jednak wyjadę później. Trochę mnie zdziwiłaś że w UK też się to święto obchodzi bo to przecież znane chyba na całym świecie typowo irlandzkie święto, isn't it? :) Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 20.03.06, 21:08 intruder napisał: > Trochę mnie zdziwiłaś że w UK też się to święto obchodzi bo to przecież znane > chyba na całym świecie typowo irlandzkie święto, isn't it? :) Też mnie to przez chwilę zastanowiło, ale to święto się pewnie "umiędzynarodowiło". :-)) Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 26.03.06, 07:55 intruder napisał: > Mało brakowało, a pewnie załapałbym się na St. Patrik's Day, ale jednak wyjadę > później. Trochę mnie zdziwiłaś że w UK też się to święto obchodzi bo to > przecież znane chyba na całym świecie typowo irlandzkie święto, isn't it? :) Całe wyspy to świętują, wszyscy chodzą w dużych zielonych czapach, piją piwo i śpiewają, nikt nie jest pijany (a jak ktoś leży pijany, to wiadomo, że Polak...) Wiesz, skoro w Pl świętuje się amerykańskie walentynki to czemu nie mogą w UK obchodzić święta IR? Oby tylko na nasz grunt nie przeniosło się typowo hamerykańskie święto dziękczynienia... M. Odpowiedz Link
naka Re: Moooni !!!! 26.03.06, 19:58 Widze, ze tylu chetnych na to ciasto gruszkowe ?? Ale nie dziwie sie bo to pychotka!! Moooni ??? a kto zajmuje sie kotkami pod twoja nieobecnosc ??? Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 26.03.06, 23:22 naka napisała: > Widze, ze tylu chetnych na to ciasto gruszkowe ?? Ale nie dziwie sie bo to pyc > hotka!! No uparli sie, no! Zwykle ciasto biszkoptowe, z gruszkami, masą budyniową i czekoladą na dachu! > Moooni ??? a kto zajmuje sie kotkami pod twoja nieobecnosc ??? Są na tyle inteligentne, że mają klucze do domu i kieszonkowe, dają sobie radę, chadzają do mięsnego po chabaninę :) A tak poważnie, to dwie babcie i sąsiadka, Kociara (Madziu, jak czytasz, to Cię pozdrawiam!) M. Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 26.03.06, 23:31 moooni napisała: > A tak poważnie, to dwie babcie i sąsiadka, Kociara (Madziu, jak czytasz, to > Cię pozdrawiam!) A ja myślałem, że kotkami zajmują się kocury z sąsiedztwa, zwłaszcza, że mamy właśnie marzec. ;-)) Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 26.03.06, 23:55 roman_j napisał: > A ja myślałem, że kotkami zajmują się kocury z sąsiedztwa, zwłaszcza, że mamy > właśnie marzec. ;-)) Panna Viganna jest za mała, a Bilba Baggins jest kobietą po przejściach i nie ma już tego CZEGOŚ, co kręci kocury... No chyba, że nowoczesne kocury lecą na koci intelekt, nie wiem :) M. Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 27.03.06, 00:01 moooni napisała: > No chyba, że nowoczesne kocury lecą na koci intelekt, nie wiem :) No nie wiem. Trzeba by sprawdzić. :-)) Odpowiedz Link
hiubi Re: Moooni !!!! 26.03.06, 21:07 > Na tapecie dziś Banana Bread Beer, zgrabna butelka, jedna pinta (0,568 litra). > Czy ktoś widział ten napój w PL czy mam wieźć sto zgrzewek upchanych po > kieszeniach? Zaprawdę, powiadam Wam, WARTO :) Widział nie widział napić by się napił... Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 26.03.06, 23:23 hiubi napisał: > Widział nie widział napić by się napił... Następnym razem przywiozę więcej, bo latosie zapasy jużem wychłeptała ;/ M. Odpowiedz Link
naka Re: Moooni !!!! 27.03.06, 20:18 Uwaga !!! Uwaga !!!! Niespodzianka !!! "Reputacja Moooni i jej ciast dotarla juz nawet do..........Montrealu. A wiec pozwole sobie zapytac czy ja tez mimo, iz nie jestem wprawdzie formalnym czlonkiem FR ( jednak przyznaje solennie ze konsekwentnie mu kibicuje ), tez moge liczyc na "udzial" w zapowiadanym .......ciescie wykonanym przez Moooni :)) Maciek ( nie ten, hmm, od jaj, tylko ten z Montrealu :))" Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 27.03.06, 21:16 Nie wiem, co Moooni na to, ale ja bym uzależnił prawo do degustacji tego ciasta od zmiany statusu z kibica na członka naszego forum. ;-)) Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 27.03.06, 23:49 naka napisała: > Uwaga !!! Uwaga !!!! Niespodzianka !!! > > "Reputacja Moooni i jej ciast dotarla juz nawet do..........Montrealu. A wiec p > ozwole sobie zapytac czy ja tez mimo, iz nie jestem wprawdzie formalnym czlonki > em FR ( jednak przyznaje solennie ze konsekwentnie mu kibicuje ), tez moge li > czyc na "udzial" w zapowiadanym .......ciescie wykonanym przez Moooni :)) > Maciek ( nie ten, hmm, od jaj, tylko ten z Montrealu :))" Maćku, nie kibicuj, tylko bierz czynny udział w forum ;-) Na zachętę obiecuję, że dostaniesz kawałek. Drugi - jak się zalogujesz :P Ostatnio eksperymentowałam z innym ciastem. Na kruchym spodzie jest zmiksowany ser z galaretką, zatopione w tej masie są banany, całość zapieczona a na dachu oczywiście polewa. Rewelacja, moje dziecię, które nad mamine ciasta przedkłada kawałek śląskiej albo pasztet typu hand made wpałaszowało 1/3 blaszki. Zapraszam :) M. Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 27.03.06, 23:51 naka napisała: > > Moniczko dlaczego nas opuscilas ???? Juz myslalam, ze zalapie sie na jakies do > bre ciacho twojego wypieku i jakies wspaniale winko ???? > MONICZKO !!! tesknimy za TOBA !!!!! Naka, a jakie to było ciasto, które kiedyś przyniosłam do Ciebie na proszoną kawę i zjedliśmy je pod lampkę czerwonego wina? Roman, nie pamiętasz? Ty też wtedy byłeś. Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 27.03.06, 23:55 moooni napisała: > Roman, nie pamiętasz? Ty też wtedy byłeś. Niestety, nie pamiętam. Ja ciast nie zapamietuję, ja je zjadam. A "zapamiętuje" je tylko ... moje ciało. Niestety, nie rozróżnia ich i wszystkie zapamiętuje w ten sam sposób. ;-)) Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 28.03.06, 00:35 roman_j napisał: > Niestety, nie pamiętam. Ja ciast nie zapamietuję, ja je zjadam. A "zapamiętuje" > je tylko ... moje ciało. Niestety, nie rozróżnia ich i wszystkie zapamiętuje w > ten sam sposób. ;-)) No to co ja tu bede kombinowac i robic ciasto z gruszkami. Suchara Ci dam i bedzie to samo :) M. Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 28.03.06, 09:19 Ależ nie! Nie mylmy pamięci do szczegółów z pamięcią doznań estetycznych. Mogę nie pamiętać, dlaczego, ale na pewno będę pamiętał, jak było mi dobrze... ;-)) Odpowiedz Link
naka Re: Moooni !!!! 30.03.06, 11:59 Ja tez nie pamietam. Wiem, ze bylo przepyszne i szybko zniknelo z talerza. To na kiedy mam sie szykowac na nowa degustacje??? Chyba nie bedziemy czekac z tym do jesieni ?? Odpowiedz Link
moooni Re: Moooni !!!! 31.03.06, 20:36 naka napisała: > Ja tez nie pamietam. Wiem, ze bylo przepyszne i szybko zniknelo z talerza. > To na kiedy mam sie szykowac na nowa degustacje??? Chyba nie bedziemy czekac z > tym do jesieni ?? Jesienią będę za kanałem, zatem mamy czas tak gdzieś do połowy wakacji. Niech no tylko zacznę normalnie funkcjonować, bo póki co mam zdrutowaną szczękę i osiem szwów w paszczęce. Nie, nie byłam na wiejskiej zabawie. Na starość mi ósemka wyrosła, ale już jej nie mam :( M. Odpowiedz Link
roman_j Re: Moooni !!!! 31.03.06, 21:41 moooni napisała: > Na starość mi ósemka wyrosła, ale już jej nie mam :( Trzeba było jej nie ruszać i poczekać aż sama kiedyś wypadnie. :-)) Odpowiedz Link
naka Re: Moooni !!!! 05.04.06, 14:54 Moooni - to chyba jakis kataklizm. Niedawno spotkalam takiego jednego co mial cos podobnego. Ale to szybko zarasta wiec moze zaczne sie juz szykowac ??? Odpowiedz Link