Dodaj do ulubionych

T-Mobile - czytelność umowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.11, 08:23
Otrzymałam aneks do umowy wydrukowany czcionką tak małą, że nie jestem w stanie jej odczytać. Konsultantka stwierdziła, że taki mają standard i ona potrafi ją odczytać. Dla PTC jest niewykonalne wydrukowanie umowy większą czcionką. Poczułam się okropnie dyskryminowana tylko dlatego, że mam słabszy wzrok. Powiedzcie, proszę, czy rozczytujecie te umowy sporządzone miniczcionką. Czy naprawdę każdy abonent ma sokoli wzrok, co z tymi wszystkimi astygmatykami i niedowidzącymi?
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: T-Mobile - czytelność umowy 23.12.11, 13:47

W odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam,

niewątpliwie wzorzec umowy (wzór umowy, wzór aneksu do umowy, regulamin świadczenia usług, regulamin promocji, cennik) przygotowany z wykorzystaniem bardzo małej czcionki nie jest wzorcem transparentnym, gdyż znacznie utrudnia lub wręcz uniemożliwia fizyczne zapoznanie się z treścią postanowień umowy, abstrahując nawet od zrozumiałości tych postanowień. Zapewniam Panią, iż Urząd Komunikacji Elektronicznej we współpracy z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów uczestniczy i podejmuje działania, których celem jest podniesienie poziomu transparentności umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych.

W dniu 1 grudnia 2011 r. na stronie internetowej Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów www.uokik.gov.pl, zostało opublikowane Stanowisko Prezesa UOKiK w sprawie transparentności umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych, którego celem jest wykształcenie na rynku usług telekomunikacyjnych dobrych praktyk w zakresie konstruowania, a następnie wykorzystywania przez dostawców usług telekomunikacyjnych wzorców służących do zawierania z konsumentami umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych.

Niewątpliwie zwiększenie rozmiarów czcionki w umowie (wzorze umowy, wzorze aneksu do umowy) jak również regulaminach i cennikach jest niezbędne dla podniesienia poziomu przejrzystości i czytelności umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka