IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.12, 12:32
Moja mama podpisała umowę z firmą telekomunikacyjną Novum. Była przekonana, że podpisuje umowę z TP SA. Gdy dowiedziała się już od TP SA, że Novum to inna firma, bardzo się zdenerwowała i próbowała odstąpić od umowy, gdyż czuła się wprowadzona celowo w błąd przez osobę, która przyjechała do niej z umową do podpisu w imieniu Novum.

W liście do Novum napisała o swoich odczuciach i poprosiła (3x) o rozwiązanie umowy bez naliczania kary. Po kilku dniach otrzymała odpowiedź, że procedura rezygnacji została uruchomiona tego samego dnia, kiedy dostali od mamy list. Karę oczywiście mama będzie musiała zapłacić, choć z listu jasno wynikało tylko to, że mama chce się wycofać bez płacenia kary. Można więc było domniemywać, że jeśli nie da się jej uwolnić od kary, nie podtrzyma rezygnacji. Nie można zatem było potraktować mamy listu jako jednoznacznej deklaracji o rezygnacji z usług. Czy mimo tego rzeczywiście mogą mamę obciążyć kosztami odstąpienia od umowy, skoro nie było faktycznej i jednoznacznej rezygnacji?

To jest kolejne cwaniactwo Novum. Moja mam jest w rozsypce. Strach cokolwiek do nich napisać, bo natychmiast uruchamiają procedury. Mama napisała teraz o anulowanie rezygnacji, z nadzieją (co napisała), że nie będzie musiała płacić tych wszystkich należności. Obawiam się jednak, że zaraz dostanie od nich list z informacją, że zgodnie z jej prośbą anulowali rezygnację, ale kar nie mogą cofnąć i mama będzie musiała zapłacić karę i jeszcze dwa lata się z nimi męczyć.

Nie chcę powtarzać tego wszystkiego, co w innych wątkach już czytałam o Novum. Mogę tylko potwierdzić, że stosują chwyty poniżej pasa, oszukują, naciągają i wykorzystują ludzi, często słabych i starych, ale nie tylko.

Proszę o wyjaśnienie w sprawie rezygnacji z usług i kar.
Obserwuj wątek
    • Gość: lilka Re: novum IP: *.play-internet.pl 28.01.12, 12:40
      pierwszy raz słyszę o firmie Novum. Na jakich terenach Polski działa?
      Nie mogą i naliczyć kary i kontynuować umowy, spokojnie, albo albo.
    • Gość: paweł Re: novum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 09:38
      Sugerowałbym jak najszybciej przesłać oficjalną skargę do UKE, drogą elektroniczną po przez formularz lub listem poleconym pod adres: Departament Rynku Detalicznego Komunikacji Elektronicznej, Urząd Komunikacji Elektronicznej, ul. M. Kasprzaka 18/20, 01-211 Warszawa . Oczywiście należy wcześniej nawiązać korespondencje z operatorem i dopiero posiadając jego pisemną odpowiedź, do w/w skargi załączyć kopie tych pism.
    • Gość: Beata Re: novum IP: *.148.246.94.ip4.artcom.pl 09.02.12, 14:40
      Jestem zaskoczona, że Telekomunikacja Novum S.A. prowadzi jakąkolwiek korespondencję.
      W zeszłym roku miałam podobną sytuację, dotyczyła mojego taty. Jako osoba starsza a na dodatek ufna, podpisał umowę z tą firmą.
      Na szczęście szybko się zorientował, że coś jest nie tak i poprosił mnie o sprawdzenie umowy.
      Oczywiście okazało się, że to nie TP SA.
      Ponieważ umowa zawarta była na odległość możesz skorzystać z art. 7 ust. 1 ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów... i możesz odstąpić od umowy bez podania przyczyny.
      Tu należy pamiętać, że powinno być wyraźnie zaznaczone w piśmie "oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość nr..." i kolejna ważna kwestia masz na to tylko 10 dni od daty podpisania.
      Ja tak zrobiłam, przygotowałam pismo, tata podpisał, wysłałam poleconym priorytetem za potwierdzeniem odbioru i nie było żadnych problemów.
      Z tym, że oni nie odpuszczają, bo znowu w tym roku dzwonili ! :( Firma nie ma żadnych skrupułów, zwłaszcza gdy "wyczają" osobę starszą. Bezczelność i chamstwo!
      Pozdrawiam
    • Gość: Frania Re: novum IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.12, 13:17
      Musisz uczulić Mamę, aby we wszelkich takich sprawach, umowach i innych tematach, w których może nie do końca (bo przecież nie musi) jest biegła, konsultowała się z Tobą. Czytanie i zapoznanie się z umową, ze zrozumieniem, zapobiegło by na pewno wielu nerwom i nieporozumieniom.
      • Gość: cccc Re: novum IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.12, 21:08
        zgadzam się, ja swoim rodzicom też pomagałam zmienić operatora na t. :)
        • seth-gecko Re: novum 30.11.12, 15:47
          u mnie akurat z Novum są całkiem zadowoleni i chyba będę teraz przedłużać umowę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka