Dodaj do ulubionych

Kleiki/kaszki

IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.12, 21:27
dziś byłam w sklepie i szukałam kaszki dla niemowlaka, chciałabym wprowadzić jeden posiłek w postaci kaszki ale neutralnej. Tak bym mogła dodać swoje owoce i nie widziałam. Nie wiem czy źle patrzyłam - półki uginają się od smakowych. Widziałam kleik ryżowy i kukurydziany neutralny. I czy te kaszki są do robienia na mleku?czy wodzie? i czy do kaszek robionych na mleku bądź moim bądź mm można dodać owoce. Mam na myśli kaszki do jedzenia łyżeczką.
Przyznaję że jestem zakręcona tyle tego że szok. A moje dziecię jest jeśli chodzi o jedzenie bezproblemowe i na nic uczulone.
Obserwuj wątek
    • Gość: ultraviolet94 Re: Kleiki/kaszki IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.05.12, 18:45
      Na początek dobry będzie kleik. Można zrobić go na wodzie i wtedy zgęstnieje. Można na mleku mamy ale wtedy nie uzyskasz dużej gęstości z powodu składu mleka. Można też na mm i będzie gęsty :) Owoce możesz dodać do każdej z tych wersji.
      Ja karmiłam piersią po kleiku (potem kaszce) a kleik/kaszkę robiłam na wodzie.
      Jak już troszkę podrośnie można zacząć podawać kaszki. Masz do wyboru sporo kaszek Holle bez dodatku owoców i cukru albo ewentualnie z owocami ale bez cukru Nestle zdrowy brzuszek. Kaszki Holle dostaniesz raczej tylko w sklepach ze zdrową żywnością.
      W późniejszym wieku podawałam kaszki mleczne i znowu Holle lub bez cukru a z owocami Nestle mleczno-zbożowe lub mleczne Hipp na dobranoc.
      • Gość: nut Re: Kleiki/kaszki IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.12, 21:24
        ja też robię kleiki ryżowe lub kukurydziane na wodzie przed kąpielą a po kąpieli pierś. Chociaż kleik kukurydziany nestle ma maltodekstrynę z tego co pamiętam. Kupiliśmy też jaglaną Holle - po 2-3 dniach zaczęła mu smakować. Dzisiaj na targach ekologicznych dostaliśmy jaglaną Baby Sun, też bez cukru, ale jeszcze nie próbowaliśmy. Te Holle i Baby Sun można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością albo przez internet. Owoców nie daję do nich, bo generalnie nie lubi owoców... Kiedyś dodałam kilka łyżeczek banana ze słoiczka ale już w połowie się zapchał albo zasłodził.
    • agnieszka.lelen Re: Kleiki/kaszki 29.05.12, 20:32
      Nie wiem ile dziecko ma wieku; jeśli młodsze niemowlę można zacząć od kleiku. Można go przyrządzić na wodzie lub mleku modyfikowanym i dodać owoce. Na odciągniętym mleku też można próbować ale zwykle konsystencja jest trudna do ustalenia bo składniki mleka ją zmieniają. Jeśli niemowlę starsze może Pani ugotować/ rozgotować (ew. zmiksować) zwykłe kasze, dodać mleko i/lub owoce.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka