23.09.10, 12:11
Czy używacie? Wiem, że na naszej diecie jest dozwolona, ale czy są jakieś ograniczenia co do ilości czy też częstotliwości spożycia? Niby to białko, ale czy zdrowe? Ostatnio zaczęłam jej używać ale zastanawiam się jakie właściewości ma żelatyna? Co z niej robicie prócz galaretek?
Obserwuj wątek
    • anula86anula Re: Żelatyna 24.09.10, 08:53
      Podobno żelatyna jest bez wartości odżywczych, a jej białko jest całkowicie nieprzyswajalne dla organizmu - czy więc lepiej ograniczyć te nasze dukanowe galaretki i serniczki na zimno???
      • ven.to Re: Żelatyna 24.09.10, 08:59
        żadne białko w większej ilości nie jest przyswajalne i to jest właśnie cud tej diety.
        nie rozumiem czemu chciałabyś ograniczac spożycie zelatyny?
        ona przez Ciebie przeleci i tyle.
        Jak cały nadmiar białka który spożywasz na dukanie.
        i don't understand
      • a.agena Re: Żelatyna 24.09.10, 10:07
        anula86anula napisała:

> Podobno żelatyna jest bez wartości odżywczych, a jej białko jest całkowicie nie
        > przyswajalne dla organizmu - czy więc lepiej ograniczyć te nasze dukanowe galar
        > etki i serniczki na zimno???

A to poza żelatyną już niczego nie używasz do serniczka?

a.a
      • madzioreck Re: Żelatyna 06.11.10, 22:24
        > Podobno żelatyna jest bez wartości odżywczych, a jej białko jest całkowicie nie
        > przyswajalne dla organizmu - czy więc lepiej ograniczyć te nasze dukanowe galar
        > etki i serniczki na zimno???

Hm, to ciekawe, bo ja po serniczkach i galaretkach na zimno chudłam jak wściekła... nie wiem, czy przyswajalne, czy nie, ale paznokci to od jakichś 7 lat nie miałam takich, jak po tych galaretkach, piwo mogę nimi otwierać. Zreszta od zawsze zalecali żelatynę na wzmocnienie paznokci.
    • mess8385 Re: Żelatyna 24.09.10, 09:16
      pewnie gdybyśmy lubili serniki na zimno używalibyśmy jej więcej. Akurat uwielbiamy serniki z pieca, a zelatyny uzywam do np. wypełnienia W-Ztki, mniam, do deserków smakowych na szybko z jog.nat. kakao i aromatów, do bloku czekoladowego, galaretki z herbaty. aż tyle się jej nie zjada, głównie jest dodatkiem, a la przyprawą, więc po co ograniczac...
      • lilka208 Re: Żelatyna 24.09.10, 10:28
        zgadzam sie z mess -zelatyna to dodatek :)
        • martol79 Re: Żelatyna 06.11.10, 22:08
          czy mozna w I fazie ? chciałąm przygotowac sobie galaretkę z kurczaka albo ryby jako kolacja lub nawet obiad.
          • lilka208 Re: Żelatyna 07.11.10, 13:35
            mozna w 1 fazie
            • joa33 Re: Żelatyna 08.11.10, 20:59
              Dziewczyny,
              a ile zelatyny trzeba przygotowac na 200 g serka homo? Ja nigdy z zelatyna nic nie robilam,wiec sie nie orientuje.
              Z gory dziekuje
              • siula5 Re: Żelatyna 08.11.10, 21:44
                myślę że 2 łyżeczki starczy, z resztą na opakowaniu jest opisane ile łyżeczek na ile wody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka