Gość: aga IP: *.pl 09.08.12, 18:11 Czego potrzeba by z tego wyjść?Czy da się to zrobić?Jaka zmiana we mnie i w otoczeniu jest potrzebna,by się uporać z takim problemem?Męczy to to fizycznie i psychicznie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
rotkaeppchen1 Re: Kompulsywne objadanie się 09.08.12, 19:53 Przebadaj sie pod katem chorob tarczycy - ja sie objadalam kompulsywnie przez lata w fazach depresji - okazalo sie, ze przyczyna obu problemow byla niedoczynnosc tarczycy (choroba hashimoto). Jezeli jednak okaze sie, ze jestes fizycznie zdrowa, zglos sie do psychologa. Jezeli nie jestes osoba bardzo zamknieta w sobie, moze ci pomoc terapia grupowa, ewentualnie grupa wsparcia AZ (anonimowi zarlocy). Link Zgłoś
Gość: aga Re: Kompulsywne objadanie się IP: *.pl 09.08.12, 22:33 Dzięki za odpowiedż.TSH mam w normie,ale zbadam też pozostałe hormony tarczycy.Czy terapia grupowa w takim problemie bedzie lepsza od indywidualnej?W moim mieście nie ma niestety anonimowych żarłoków Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Kompulsywne objadanie się 10.08.12, 10:36 Podaj dla pewnosci twoj wynik TSH. Jezeli bedziesz robic badania hormonow tarczycy ft3 i ft4, zbadaj tez TSH (wazne, zeby wszystkie wyniki byly z jednej probki) a takze przeciwciala choroby hashimoto. To wazne, bo czasem bywa, ze wyniki hormonow sa w normie (taka faza) a obecnosc przeciwcial swiadczy, ze choroba wystepuje. Obecnie coraz wiecej osob choruje na hashimoto, dlatego warto wykonac te badania, zeby chorobe wykluczyc badz potwierdzic. Nie moge ci powiedziec, jaki rodzaj terapii bylby dla ciebie najlepszy, bo cie nie znam. Z tego co wiem, najlepsza jest kombinacja terapii grupowej z indywidualna. Wymiana doswiadczen i wsparcie uczestnikow terapii grupowej sa bardzo istotne i moga pomoc. Nie wiem tez, jaka jest twoja historia, czy mialas jakies problemy w dziecinstwie, typu alkoholizm rodzicow, molestowanie, itd... Czasem dysfunkcyjnosc rodziny nie musi byc widoczna na pierwszy rzut oka, np zimna emocjonalnie matka, itd... Niby nic a moze zaburzyc funkcjonowanie w przyszlosci... Jezeli w twoim miescie nie ma AZ, moze powinnas (o ile chcialabys brac udzial w spotkaniach) poszukac w miastach w twojej okolicy. Czesto tego typu grupy zbieraja sie przy kosciolach, itp. Link Zgłoś
robak.rawback Re: Kompulsywne objadanie się 17.08.12, 12:08 ale co masz na mysli kompulsywne objadanie - ze nagle siadasz i zjadasz piec kilo ciastek az ci sie na rzyganie zbiera. raz na jakis czas czy codziennie - wez cos opisz. moze masz nienormalne wachania hormonalne ktore powoduja wsciekle spadki cukru we krwi i wtedy nie ma zmiluj. Link Zgłoś
malyszon1 Re: Kompulsywne objadanie się 17.08.12, 15:54 Zdecydowanie potrzebna jest pomoc psychologiczna. To na pewno podstawa. Proponowałbym także oczyszczanie z toksyn. Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Kompulsywne objadanie się 18.08.12, 14:56 A ja bym zdecydowanie zaczela od badan hormonalnych. Dopiero jezeli okaze sie, ze z hormonami (glownie tarczycy) wszystko w porzadku, zglosilabym sie do psychologa. Link Zgłoś