krolik_1 23.07.02, 21:32 Co mam robić. Moja lista potraw które mogę jeść z każdą chwilą się zmniejsza. Czego bym nie zjadła mam zgagę albo przez cały dzień czuję to co osatnio zjadłam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
carbogrom Re: 'Zgaga' 24.07.02, 02:34 krolik_1 napisała: > Co mam robić. Moja lista potraw które mogę jeść z każdą chwilą się zmniejsza. > Czego bym nie zjadła mam zgagę albo przez cały dzień czuję to co osatnio > zjadłam. Co jesz.. dokladnie.. Sowa Link Zgłoś
krolik_1 Re: 'Zgaga' 24.07.02, 16:50 Więc tak. Rano (okolo 7:45) jem musli na mleku albo przegotowanym albo na surowym. Potem (okolo 9:00) wypijam kawe. Okolo 11:00 zjadam albo rogalika z serkiem waniliowym albo kanapkę. I już się zaczynają problemy. Nie jadam słodyczy, prawie wogóle nie jadam owoców, nie używam cukru. Link Zgłoś
carbogrom Re: 'Zgaga' 26.07.02, 14:22 krolik_1 napisała: > Więc tak. Rano (okolo 7:45) jem musli na mleku albo przegotowanym albo na > surowym. Potem (okolo 9:00) wypijam kawe. Okolo 11:00 zjadam albo rogalika z > serkiem waniliowym albo kanapkę. biedna ta Twoja trzustka.. oj biedna, nie mowiac juz o wszystkich innych komorkach Twojego ciala , ktire sa zalewane glukoza z weglowodanow ... > I już się zaczynają problemy. no jasne... > Nie jadam słodyczy, prawie wogóle nie jadam owoców, nie używam cukru. No i co z tego ?? tzn... to jest baaaardzo dobrze, ale prosze zrozum, ze to czym sie opychasz na sniadanie, to tak jakbys jadla wlasnie cukier, slodycze owoce itd ... Sowa Link Zgłoś
midm Re: 'Zgaga' 24.07.02, 11:27 Pojdz do lekarza przepisze Ci cos, a jak nie to skieruje na endoskopie i wtedy zdecyduje. Link Zgłoś
donjajocornio Re: 'Zgaga' 26.07.02, 04:53 jesz zle. Mleko cie najwyrazniej wykancza. Te muesli to tez szpachla. Co jesc? Zanim pojdziesz domlekarza, sproboj prosty eksperyment od jutra: sniadanie: pieczony boczk, jajko jakies male warzywko, dla roznorodnosci. Jedz 5 malych posilkow dziennie. Ostatni ok 6: wieczorem. Miesko pieczone. Kapujesz, Zgago? Czyli ci przedlumaczylem co by ci tu uczenie powiedzial Carbogrom gdyby mu sie chcialo nawracac kolejnego tumana. Hey, zgaga, nie obrazaj siem, jezdem z tobom. Ty siem naprawdem zle odzywiasz. ZMIEN TO. Link Zgłoś
carbogrom Re: 'Zgaga' 26.07.02, 14:12 donjajocornio napisała: > jesz zle. Mleko cie najwyrazniej wykancza. Te muesli to tez szpachla. to Ci sie udało !!!!!!!:-))))))))) > Ty siem naprawdem zle odzywiasz. ZMIEN TO. racja !! Sowa Link Zgłoś
dziewczyna1 Re: 'Zgaga' 26.07.02, 12:51 mojego chlopaka tez caly czas meczy zgaga tzn meczyla,nie pomagaly zadne tabletki,jakies plynne lekarstwa,za to po jedzeniu pije baardzo duzo wody mineralnej gazowanej i przechodzi w mgnieniu oka,a i tez troche zanika i juz tak czesto sie nie pojawia:)powodzenia! Link Zgłoś
krystyna-opty Re: 'Zgaga' 26.07.02, 18:13 dziewczyna1 napisała: > mojego chlopaka tez caly czas meczy zgaga tzn meczyla,nie pomagaly zadne > tabletki,jakies plynne lekarstwa,za to po jedzeniu pije baardzo duzo wody > mineralnej gazowanej i przechodzi w mgnieniu oka,a i tez troche zanika i juz > tak czesto sie nie pojawia:)powodzenia! Wypij kilka solidnych łyków śmietanki 30% za każdym razem, kiedy ją poczujesz! Ja miałam zgagę kilkanaście lat. Przez ten czas wydałam mnóstwo pieniędzy na żel na zgagę i na ranigast, nic skutecznie nie pomagało. Od czterech lat jej nie mam dzięki DO. Krystyna Link Zgłoś
mojedwagrosze Re: 'Zgaga' 29.07.02, 06:31 Sam cierpialem na zgage przez wiele, wiele lat, moge wiec dac ci kilka rad. Przede wszystkim nie pij kawy, nie jedz potraw smazonych i ciast. Bardzo dobrze dziala jedzenie surowej kapusty (głąby sa bardzo smaczne). Poszatkuj ja sobie i taka mozesz jesc o kazdej porze dnia i nocy. Ogranicz alkohol! Staraj sie nie dopuszczac do piekacego bolu, bo wtedy robia sie nadzerki. Jesli wystapi bol mozesz zazyc sody spozywczej w ilosci "na czubku noza" i popic obficie woda. Jesli pomimo tych rad zgaga nie ustapi, to radze ci sie udac do lekarza. Mozliwe bowiem, ze masz zla flore bakteryjna w zoladku i nic poza terapia antybiotykowa nie moze pomoc. W kazdym badz razie zycze ci pozbycia sie tego utrapienia. Mnie sie udalo! Ale do tego rzeczywiscie trzeba zmienic diete. Link Zgłoś
ixus Re: 'Zgaga' 29.07.02, 21:50 Jestes nerwowa? Idz do lekarza, zapisze Ci cos na zmniejszenie wydzielania sie kwasu solnego w zoladku. Np Petytyl w malych dawkach. bardzo skuteczny Link Zgłoś
mojedwagrosze Re: 'Zgaga' 31.07.02, 03:38 Do tego, co powyzej napisalem (czyli surowa kapusta i jeszcze raz kapusta) musze tez dodac jogurt (naturalny, bez cukru i owocow!), najlepiej na czczo. Przeczytalem, ze ktos zjadal smietane na te dolegliwosc, mysle ,ze podobnie dziala wlasnie jogurt. Zsiadle mleko jest mniej korzystne. Link Zgłoś