jarkoni 16.07.11, 17:09 Już prawdziwych neonów nie ma. Tych ogromnych. Kto pamięta "Koleje radzieckie" w centrum Wa-wy? A w Łodzi cała Piotrkowska była w neonach.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Neony 16.07.11, 17:41 wielkie neony zgasly jeszcze w czasie PRL-u, tak okolo stanu wojennego zrobilo sie zimno, ciemno i ponuro. Nie wypadalo miec rozswietlone ulice na kolorow, gdy regularnie wylaczano prad calym ulicom, w srode prawa strona w czwartek lewa. Najgorzej jak dobry film sie zaczynal a tu pstryk i nie ma tak dobrze. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Neony 16.07.11, 21:03 Pewnie, że pamiętam "Koleje radzieckie". Gapiłam się na nie podczas czekania na trolejbus 56 naprzeciw dworca. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Neony 19.07.11, 18:08 Jeszcze w latach 80-tych pocztówki z Łodzi to dużej części Piotrkowska w nocy rozświetlona neonami.. Kumu to Panie przeszkadzało??? Odpowiedz Link
embepe Re: Neony 19.07.11, 21:03 No właśnie, komu to przeszkadzało? A niektórym z neonów stopniowo zapalały się ich różne elementy, po czym wszystko gasło i za chwilę widowisko zaczynało się od nowa. Jako człowiek mocno młodociany byłam neonami zafascynowana. Pamiętam, że po którymś z tzw. domów handlowych (po "Centralu"?) "szedł" neonowy ludzik przez całą długość budynku - mogłam się na niego gapić i gapić! Odpowiedz Link
jarkoni Re: Neony 20.07.11, 13:56 To był Central na 99%. A wiesz, że niegdyś rozświetlony Uniwersal nadaje się tylko do rozbiórki? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Neony 20.07.11, 21:27 Ha, a nocne Katowice za Gierka, ach ;) Ale najmilszy neon: "Dobry wieczór we Wrocławiu" znow trwa ;) A kto pamięta "Młodość, uda i nadzieja miasta"? ;) Odpowiedz Link
wirujacypunkt Re: Neony 21.07.11, 12:08 Tak, tak pamietam. Tych neonów w Katowicach bylo bardzo dużo. Wieczorami rozswietlały główne ulice miasta, było tak kolorowo. Odpowiedz Link
embepe Re: Neony 05.08.11, 20:48 Wieki nie byłam w okolicach Uniwersalu, ale kojarzę, że on ostatnio był mocno schowany pod płachtami reklam, a działalność handlowa ograniczyła się tylko do parteru. Szkoda. A na Uniwersalu też był neon. Niebieski - dobrze pamiętam? Odpowiedz Link