Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

godne polecenia do 30 zl II

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.04, 00:26
    poniewaz oryginalny watek przekroczyl setke, mysle, ze warto zalozyc II
    czesc. Ktos uprzednio zapytal:
    "Co szanowni forumowicze sadza o Conde de Farnals Reserva 1998?"
    Wlasnie jestem po - nie jest to specjalnie ciekawe wino, ale calkiem pijalne -
    typowe beczkowe tempranillo (zapach rozpoznawalny na kilometr) bez
    szczegolnych niuansow. W Makro 17 zl, za tyle to nawet warto.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • spol Re: godne polecenia do 30 zl II 29.03.04, 15:50
        Gość portalu: docg napisała:
        > "Co szanowni forumowicze sadza o Conde de Farnals Reserva 1998?"
        > Wlasnie jestem po - nie jest to specjalnie ciekawe wino, ale calkiem pijalne -
        > typowe beczkowe tempranillo (zapach rozpoznawalny na kilometr) bez
        > szczegolnych niuansow. W Makro 17 zl, za tyle to nawet warto.

Dokładnie tak :o) Tylko ze względu na moją sympatię do temperanillo, jestem
        skłonny za to wino zapłacić nawet 20 zł ;o)

Pozdrawiam!
      • basia Nemea-2000 29.03.04, 19:29
        A co powiecie o greckich winach? szukałam w wyszukiwarce, ale nie znalazłam nic do poczytania.

Pierwszy łyk Nemea'i dość cierpki mi się wydawał, ale po kolejnych powiedziałabym raczej, że smak orzeźwiający.

Ps.Makro-26 zł. Czerwone, wytawne.
        • czort Chateau de Turcy Minervois 2001 29.03.04, 19:50
          tesco= 29,90? cos takiego.
          bardzo delikatne, owocowe, pije sie rewelacyjnie. ( wypilam juz kilka butelek:)
          ale najlepiej pic to, co komu smakuje i nie sugerowac sie opiniami innych. smak
          wlasny to wlasny smak i juz:))
          • Gość: star Re: Chateau de Turcy Minervois 2001 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 21:45
            potwierdzam, ze to dobre wino patrz:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=3046791&a=10091636
            pozdrawiam
            star
      • Gość: look_ash Re: godne polecenia do 30 zl II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:53
        chateau menada m/cs 2000 15zl-16zl ciekawe codzienne, owocowe z delikatną beczką w tle domaine menada bulgaria suhindol (czy jakos tam)
        • basia Chateau Menada 2000 10.04.04, 17:28
          właśnie piłam do obiadu(postnego). Niezłe. Nie kłamali pisząc na etykiecie o
          smaku korzeni.
      • Gość: kalino Re: godne polecenia do 30 zl II IP: *.plwaw.energis.pl 30.03.04, 14:27
        Cuevas Reales CS/Tempranillo 1999 crianza. Bardzo ciekawe winko z DO La Mancha -
        do zdobycia na kabatach w cenie ok 28pln.
        Do codziennej konsumpcji - rewelka.
        • nie.my Re: godne polecenia do 30 zl II 30.03.04, 14:50
          Gość portalu: kalino napisał(a):

> Cuevas Reales CS/Tempranillo 1999 crianza. Bardzo ciekawe winko z DO La Mancha
          > -
          > do zdobycia na kabatach w cenie ok 28pln.
          Nie zachwycilo mnie, chociaz w pojedynku z winem domowym kolegi wygralo ;-)
          Zaplacilem 34pln (sklep na Szaserow), strona Grand Cru podaje cene 33,50pln.

Pozdrawiam

NieMy
          • Gość: kalino Re: godne polecenia do 30 zl II IP: *.plwaw.energis.pl 30.03.04, 15:32
            nie.my napisał:

> Nie zachwycilo mnie, chociaz w pojedynku z winem domowym kolegi wygralo ;-)
            > Zaplacilem 34pln (sklep na Szaserow), strona Grand Cru podaje cene 33,50pln.

jak widać gusta się różnią :)
            a co do ceny - w zeszły piątek w Grand Cru za 2 butelki (w tym opisaną) dałem
            ok. 55zł
      • Gość: star Re: godne polecenia do 30 zl II IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 21:48
        Coteaux du Languedoc, Ch. Ministre, Mejanelle(?) 1998
        rocznik dobry, nazwa wlasna wiec niby mialo szanse ale : rozwodnione,
        aromat
        nietrwaly wiec nie polecam - ale moze ktos pil je w czasach swietnosci
        (choc nie sadze aby to wino kiedykolwiek sie cieszylo takim czasem)

oraz

chilijski Me-Sy w cenie ok 17zl - bodajze Canepa? - aromaty przemyslowe,
        alkochol?, sporo slodyczy w zapachu ciut Syrah czuc, ale w smaku
        poprawne - kwasowosc nie nowoswiatowa wcale, leciutko taniczne
        - w sumie jednak tez raczej odradzam

pozdrawia zdegustowany
        star
      • Gość: star mialo byc NIEgodne polecenia do 30 zl II IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 21:49
      • Gość: star Re: godne polecenia do 30 zl II IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 03.04.04, 17:49
        Typowe Syrah - ladny aromat, z domieszka slodyczy Grenache:
        Cotes du Ventoux 2001 imp. Jeanjean, Terra Vitis napisane, ale nie pomne
        producenta - dostepne w Geant i pewno innych sklepach, dosc lekkie jednak

Pozdrawiam
        star
      • basia Four Rivers 11.04.04, 20:08
        Central Valley Chile. 2002.

Zdaje się, że było już wymieniane jako godne polecenia i chciałabym potwierdzić,
        że jak najbardziej godne polecenia. Smak wyjątkowy - korzenny, i coś
        takiego...takie uczucie jakby gęste było. Bardzo oryginalne. Pycha.
        • kochamwino Re: Four Rivers 12.04.04, 00:43
          basia napisała:

> Central Valley Chile. 2002.
          >
          > Zdaje się, że było już wymieniane jako godne polecenia i chciałabym
          potwierdzić
          > ,
          > że jak najbardziej godne polecenia. Smak wyjątkowy - korzenny, i coś
          > takiego...takie uczucie jakby gęste było. Bardzo oryginalne. Pycha.

W koncu jest to dosc dobry producent Vina Porta.
          Uwazam, ze VP to jeden z najlepszych producentow carmenere.
          Zwroc na ten szczep uwage.

Pzdr

TT
          • basia Re: Four Rivers 12.04.04, 21:16
            kochamwino napisał:

> W koncu jest to dosc dobry producent Vina Porta.
            > Uwazam, ze VP to jeden z najlepszych producentow carmenere.
            > Zwroc na ten szczep uwage.

Zwrócę naturalnie. Cieszę się, że choć w takiej mikroskopijnej ilości przestaję
            być analfabetką przed półkami z winem stojąc.

Pozdrawiam

Ps. a ten szczep carmenere. Gdzie go można jeszcze spotkać, to znaczy u jakich
            producentów, albo w jakich regionach.
            • winoman Re: Four Rivers 12.04.04, 21:43

> Ps. a ten szczep carmenere. Gdzie go można jeszcze spotkać, to znaczy u jakich
              > producentów, albo w jakich regionach.

Kiedyś popularny między innymi w Bordeaux, po pladze filoksery niemal
              całkowicie zniknął, dopiero niedawno odkryto, że spora część chilijskich winnic
              merlot jest w istocie rzeczy obsadzona losową mieszanką merlot i carmenere,
              jako że krzewy obu odmian są do siebie bardzo podobne. Poza Chile w tej chwili
              raczej nie występuje, choć widziałem spekulacje, że wiele starych winnic
              północnowschodnich Włoch może być jak w Chile obsadzona mieszanką merlot i
              carmenere, gdyż sadzonki dotarły tam z tych samych źródeł, z
              dziewiętnastowiecznego Bordeaux.

Ja dziś właśnie piłem carmenere, ale nie czyste, a w mieszance z cabernet
              sauvignon, z firmy Montes, rocznik 2000. Jak na mój gust trochę za dużo
              beczki, ale wino na pewno bardzo dobre, z całą masą ciekawych niuansów
              aromatycznych (poza oczywistą czarną porzeczką również anyż, mięta, kminek i
              wiele innych, trudniej uchwytnych składników).

Pozdrawiam!
              • basia Re: Four Rivers 12.04.04, 22:01
                winoman napisał:

> Ja dziś właśnie piłem carmenere, ale nie czyste, a w mieszance z cabernet
                > sauvignon, z firmy Montes, rocznik 2000. Jak na mój gust trochę za dużo
                > beczki, ale wino na pewno bardzo dobre, z całą masą ciekawych niuansów
                > aromatycznych (poza oczywistą czarną porzeczką również anyż, mięta, kminek i
                > wiele innych, trudniej uchwytnych składników).
                >

Dzięki za informację. Poszukam tego z Montes. Brzmi dla mnie zachęcająco. Ja
                akurat lubię i beczkę i złożoność aromatów i smaków.

• Gość: ameli carmenere IP: *.compower.pl 13.04.04, 00:15
                ja zaś pilam wino Reserva 2001 Luis Filipe Edwards - właśnie z
                winogron ze szczepu carmenere i bardzo polecam - okrągłe, aromatyczne, ale i
                delikatne - nie ma w nim przesady wszystkiego... - jak to często można spotkać
                w winach z Nowego Świata
                cena 55pln jest odpowiednia
                pozdrawiam
                • Gość: star Re: carmenere IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 13.04.04, 11:27
                  Z ostatnio odkrytych dobrych Carmenere polecam Missiones de Rengo Reserva
                  ok. 50-60zl (Cab-Sy tez podobno niezly no ale jeszcze nie probowalem).

Pozdrawiam
                  star
                  • panowca Re: carmenere 13.04.04, 16:36
                    przypominam o tytule wątku do 30 zł nie zebm się czepiał ale powstaje zamęt
                    proponowałem juz kiedys zakłądanie wątków dobre do 40, 50 itd zł
          • Gość: kalino Re: Four Rivers IP: *.plwaw.energis.pl 13.04.04, 14:47
            Od pewnego czasu próbuję w Wwie upolować w/w Carmenere z Four Rivers.
            Jak dotąd - bezskutecznie.
            Proszę podpowiedzcie, gdzie mogę znaleźć wina Four Rivers w stolicy...

wielkie dzięki,
            kalino
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka