Dodaj do ulubionych

hipotrofia asymetryczna

20.07.06, 12:56
po kolejnych usg wiedziałam że urodzę małe dziecko, lecz dotąd rozwijał się
mały proporcjonalnie choć był mniejszy, uznałam że nie ma co panikować z tego
powodu,
jednak w 36 t.c.wymiar brzuszka miał na 33 t.c. ( główka 35 kość 34 )a po
wczorajszym usg w 38 t.c. też na 33 t.c.( główka 37 kość 36 )- urosła główka
i kość udowa a brzuszek nie
nawet dla mnie to już duża różnica, nie mogę się uspokoić, teraz naprawdę
jestem zdenerwowana a do lekarza idę jutro,
proszę może jakś mama też miała taką sytuację
taka duża różnica wskazuje na hipotrofię asymetryczną, boję się
Obserwuj wątek
    • mmikus Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 13:26
      a jakie jest ułożenie dziecka? może miednicowe? ja miałam podobne różnice przy
      ułożeniu pośladkowym
      • mmikus Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 13:29
        jeszcze tylko dodam, że lekarz mi tłumaczył, iż przy takim ułożeniu dzidziuś
        ma "spłaszczony, przygnieciony" brzuszek i stąd takie różnice w pomiarach, a
        najważniejszy jest "wymiar" główki w stosunku do wieku ciąży, a u Ciebie jest
        ok;
        moja córka urodziła się zdrowa, choć za wcześnie w 35tc, ale to już inna kwestia
        • vera30 Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 13:36
          ułożenie mały ma podłużne główkowe, więc chyba to nie od ułożenia taki wymiar,
          mam nadzieję że to właśnie jest najważniejsze aby wymiar główki się zgadzał
          • 1monika Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 15:02
            U mojego dziecka w 20 tc główka była mniejsza o 5 dni, a w 37 tyg. już o ponad
            3 tyg., reszta wymiarów też ponad 2 tyg. do tyłu a waga 2400. Też byłam
            przerażona, ale lekarz mnie uspokajał, mówił, ze oprócz wymiarów ważne jest
            jeszcze to czy w główce wszystko jest na swoim miejscu. Urodziłam w 41 tyg.
            zdrową, proporcjonalną córeczkę z wagą 3700! Główkę miała niewielką (33 cm) ale
            rozumku można jej pozazdrościć smile Starsza córka miała obwód główki 32 cm, też
            jest zdrowa i mądra, ma 5 lat.
            Życzę wszystkiego najlepszego.
    • vera30 Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 17:44
      dzięki, dobrze poczytać takie odpowiedzi, już mi lepiej
      • edycia11 Re: hipotrofia asymetryczna 20.07.06, 19:16
        No mnie też troche martwi brzuszek mojego chłopczyka bo jest o ponad tydzień
        mniejszy,no i malutko ważysad na koniec 32tc ważył 1740gr
        Czy stres w jakim żyje może powodować to,że on jest taki malutki?
        • kaka73 Re: hipotrofia asymetryczna 21.07.06, 08:23
          W tym wieku ciązy każde dziecko rosnie swoim rytmem - mój najmłodzszy synek w
          32 tc. ważyła 1800 wg usg - lekarka mnie straszyła, że będzie b. malutki i mam
          więcej jeść. Igo urodził się z wagą 3950g. Nadrobił przxez ostatnie tygodnie.
          Pamietajcie, że usg się myli - w dzień porodu mó najkstarszy synek wg usg miał
          2900g, a 10 godzin póxniej po narodzinach już 3300g.
    • elik12 Re: hipotrofia asymetryczna 21.07.06, 08:30
      vera. Usg ma pewna granice bledu, a dodatkowo rozne sa kwalifikacje i
      dokladnosc robiacych badanie, dziecko moze byc w takiej pozycji, ze ciezko
      zmierzyc. Wierz mi, taka rozpietosc w USG sie zdarza i nie znaczy jeszze nic
      zlego! Tez tak mielismy ( tzn w jednym usg wyszy rozbieznosci do 4 tyg) i synek
      urodzil sie malutki, ale jak najbardzijej symetryczny smile
      • vera30 Re: hipotrofia asymetryczna 24.07.06, 12:04
        jestem po wizycie u gin i pomimo iż stwiedziła, że wymiary z usg wskazują na
        hipotrofię asymetryczną to nie martwiłaby się na moim miejscu bo wagę mały ma
        wystarczjącą i odbierała już porody dzieci z naprawdę dużą hipotrofią i było z
        nimi wszystko dobrze, ktg za każdymm razem jest w porządku przepływy też, tak
        więc postanowiłam nie zamartwiać się tym zwłaszcza że hipotrofia asymetryczna
        jest rzeczywiście ponoć lepsza od symetrycznej
        • nati1011 Re: hipotrofia asymetryczna 24.07.06, 13:48
          usg nie jest za dokładne. zdażają się błędy baaaardzo duże. Ale nawet gdyby
          faktycznie wstąpiła dystrofia, to pocieszę cię przykładem mojego siostrzeńca. W
          35 tygodniu główka była 36 tydz, udo 33, a brzuch 24 tydz!! 11 tygodni do tyłu!
          Bartuś faktycznie urodził się wcześniej, malutki ale zdrowy. Po prostu obwód
          brzuszka jest najmniej istotny i dzidzia cały wysiłek skupia na istocie sprawy
          czyli wielkości glówki i dł kości udowej. Faktycznie symetryczna hipotrofia
          jest poważnym zaburzeniem. Mimo to powinnaś być pod dokładniejsza kontrolą
          ginekologiczną.
          • ola261 Re: hipotrofia asymetryczna 24.07.06, 14:14
            W nas w 38 tc usg wskazało, że brzuszek jest mniejszy o prawie 4 tyg od
            wszytskich mierzonych parametrów. Co sie okazało...synek urodził się zdrowy z
            wagą 3490 g (usg wskzało 2600 g). Brzuszek miał obwód 34 cm a usg "mówiło"
            duuużo mniej.
            Nie martw się więc. W tak zaawansowanej ciąży pomiary obarczone są bardzo dużym
            błędem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka