24.10.11, 10:12

Może ktoś ma sposób jak oduczyć kota od drapania kanapy a przyzwyczaić go do drapaka ?
Obserwuj wątek
    • seidhee Re: drapak 24.10.11, 10:29
      1. kupić porządny drapak, który się nie chwieje i jest na tyle duży, że kot może się wyciągnąć na całą długość
      2. chwalić i nagradzać kota za każdym razem, kiedy skorzysta z drapaka

Kanapę i tak pewnie czasem drapnie wink
    • 1.demi Re: drapak 24.10.11, 15:16
      Drapak musi byc solidny i rozbudowany.. Na poczatku mielismy malutki drapaczek, budka ,slupek 35 cm i poleczka. Nie bardzo Demi chciala z niego korzystac. dokupilam dlugi slupek, hamak..maz zrobil solidna podstawe. udalo nam sie zmontowac fajny drapak. Koteczka zachwycona. drapie dodatkowo wykladzine dywanowa, oraz kape na łozko-)
      • k1234561 Re: drapak 24.10.11, 18:08
        Spryskałabym kanapę,w tym miejscu gdzie kot drapie,takim specjalnym sprayem odstraszającym koty (Beaphar),postawiłabym drapak w tym samym pomieszczeniu.Drapak musi byc oczywiście solidny i niewywrotny.U mnie jak przywiozłam małego kociaka to najpierw sama mu pokazałam do czego to słuzy drapiąc paznokciami po sizalowym słupku.Do dziś kot wie,że to jest miejsce do drapania i jak nachodzi go chętka aby coś sobie podrapać to biegnie do swojego drapaka.
    • irena4444 Re: drapak 27.10.11, 13:48
      Ciężka sprawa. Ja juz cztery lata walczę z drapaniem kanapy. Bez rezultatu. kanapa zdarta, drapak nieruszony.
      • milka1967 Re: drapak 27.10.11, 13:54
        Mój kot a właściwie kotka ma dopiero dwa lata a w kanapie w niektórych miejscach świecą już dziury. Mało pocieszająca perspektywa...Muszę składać pieniądze na nową kanapę ...
    • jane_eyre_waw Re: drapak 27.10.11, 20:07
      Spróbuj może okleić kanapę folią aluminiową w tym miejscu gdzie kot drapie. Trzeba też chyba wcześniej wywabić z kanapy zapach pozostawiony przez kota, używając w tym celu jakiegoś neutralizatora. Postaw obok kanapy drapak i zachęć go do drapania, drapiąc osobiście. Nie wiem, czy całość ma szansę zadziałać, nie przerabiałam, to wiedza raczej teoretyczna.
      • milka1967 Re: drapak 28.10.11, 09:32
        Dziękuję za radę . Spróbuję zastosować się do wszystkich pomysłów . Co okaże się skuteczne...? zobaczymy . Inaczej nie pozostaje mi nic innego jak tylko negocjować z kotką.
        • jane_eyre_waw Re: drapak 01.11.11, 17:36
          Jeszcze mi przyszło do głowy takie coś:

www.superhappypets.com/paws_off.html
          To się nazywa "Paws Off" ["Precz z Łapkami"] i niestety nie jest dostępne w Polsce, ale można pokombinować i coś takiego zrobić samemu. Jest to taśma obustronnie klejąca, którą przyklejasz do kanapy. Kotka miałaby wtedy pod pazurkami klejącą powierzchnię, co mogłoby ją zniechęcić do dalszego drapania. Ten produkt jest dość popularny w Stanach. Nie kupowałabym na Twoim miejscu nowej kanapy dopóki nie rozwiążesz problemu drapania z użyciem starej, historia może się powtórzyć....
          • milka1967 Re: drapak 02.11.11, 09:20
            Dziękuję . Jeszcze dzisiaj spróbuję przykleić taśmę obustronnie klejącą do miejsc na kanapie ,które kotka najbardziej lubi drapać . Ciekawa jestem co się będzie działo . Napieszę kiedyś jakie są efekty . Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za dobrą radę
            • marslo55 Re: drapak 02.11.11, 12:23
              milka1967 napisała:
              "Dziękuję . Jeszcze dzisiaj spróbuję przykleić taśmę obustronnie klejącą do miejsc na kanapie ,które kotka najbardziej lubi drapać ."
              To ja jeszcze dorzucę kilka drobiazgów.
              1. Stawiaj drapak najpierw blisko kanapy, bo kot może być przywiązany także do miejsca. Kiedy zacznie używać drapaka, można go stopniowo przesuwać na dawne miejsce.
              2. Kot drapie kanapę m. in. dlatego, że Ty lubisz na niej siedzieć i zostawiasz tam swój zapach. Zrób więc coś, żeby drapak miał bardziej atrakcyjny zapach - przywiąż tam coś ze swoich starych, zniszczonych ubrań, powieś kocimiętkę, jeśli kot lubi.
              3. Jeśli kot nadal będzie miał drapak w pogardzie, sprawdź jeszcze, czy nie woli po prostu innego materiału (drewna, dywanu, pluszu). Niektóre futrzaki zwyczajnie nie lubią tradycyjnego drapakowego obicia.

• madzialena22 Re: drapak 29.10.11, 10:07
      Na pewno spryskaj kanapę jakimś środkiem odstraszającym... i pamiętaj o obcinaku kotkowi paznokci..

co do drapaka... nasz nie jest estetyczny, ale kot go uwielbia...

ja mam kawał grubszej gałęzi o długości 160cm.... od dołu do mniej więcej 1,20 wysokości jest owinięta grubą (ok1,5 cm ) liną. Ten nasz drapak jest położony po skosie przy kaloryferze, góra schowana za szafkę (i tak się opieka o ścianę i szafkę).

Drapak sprawdza się rewelacyjne... mamy dosyć dużego kota (trochę ponad 6 kg) a spokojnie kot wejdzie cały na drapak i jeszcze wyciągnie łapki i będzie mógł drapać..

Czasem kładzie się na podłodze i wspina się od dołu, czasem leżąc obejmuje drapak tylnymi nogami i drapie przednimi.. czasem po drapaku wchodzi sobie na parapet...
      No kot kombinuje bardzo wink) ale z drapaka jest zadowolony...

• mitta Re: drapak 31.10.11, 23:01
        Ja, niestety, skórzaną kanapę pokryłam narzutą, którą ściągam tylko od święta. Konsekwentnie ściągałam koty z kanapy i mówiłam NIE. W butelce z rozpylaczem miałam wodę i za każdym razem psiknęłam. Teraz uciekają już na sam widok tej butelki. I właściwie odzwyczaiłam je zupełnie od drapania. Jednak skaczą po kanapie i podtrzymują się pazurkami, więc narzuta dalej potrzebna.
    • lapka12 Re: drapak 06.05.14, 00:36
      Najlepsze drapaki i budki w Kociej Pracowni ŁAPKA. Produkty na zamówienie z trwałych i bardzo mocnych materiałów.

www.domekdlakota.pl
    • prawie_jak_arwena Re: drapak 06.05.14, 09:14
      Odradzam drapaki stojące, koty wolą te leżące( moje koty wolą...).Trzeba czasami spryskać kocimiętką, a jak widzę ,że drapią sofy, to je gonię po prostu.Ostatnio kupiłam coś jakby matę ze sznurków, polecam, chętnie to drapią.Drapak musi być niedaleko miejsca snu kota, bo koty najczęściej drapią tuz po przebudzeniu.Pozdrawiam.
      • yenna_m Re: drapak 06.05.14, 09:50
        stojące są super!
        moje koty uwielbiają stojące drapaki smile
        im wyżej półka - tym lepiej smile
        • prawie_jak_arwena Re: drapak 06.05.14, 10:35
          Co kot to obyczajsmileMoje nie lubią kupiłam taki stojący, i absolutnie go nie drapały..a te na podłodze są codziennie maltretowane.
    • 9agatka Re: drapak 13.05.14, 12:12
      Z kotem ciężkie życie wink Mój drapie futryny i na to mu pozwalam ale jak zaczął drapać drzwi od szafy (i to w nocy) byłam zrozpaczona. Kupiłam stojący drapak, spray z kocimiętką i spray odstraszający koty (nazw nie pamiętam). Szafę popsikałam tym ostatnim, a na środku pokoju postawiłam drapak pachnący kocimiętką - kot oszalał! Drapał zapamiętale drapak cały wieczór a w nocy spał jak suseł. I problem z głowy! smile
      • yenna_m Re: drapak 13.05.14, 13:44
        można wykorzystać też krople walerianowe
    • stara-a-naiwna Re: drapak 17.05.14, 22:55
      podobno trzeba skropić sokiem z cytrusów (ze skórki)
      można okleić taśmą dwustronną klejącą

a drapak - jak wszyscy pisali - musi być stabilny - koleżanka miała kawałek wykładziny przymocowany do ściany, możesz załatwić sobie jakiś pieniek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka