Dodaj do ulubionych

ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA

15.11.05, 14:20
Witaj!
Niedawno sprowadziłam się do Warszawy i zaczęłam zwiedzać potencjalnie
charyzmatyczne wspólnoty w Kościele rzymsko-katolickim, ponieważ poszukuję
miejsca dla siebie. To co zobaczyłam do tej pory nie odpowiada moim
oczekiwaniom - niemuzykalni muzyczni, pieśni sprzed 20 lat, głoszący
nieprzygotowani i czytający coś, by tylko przeczytać, niefrasobliwe podejście
do posługi charyzmatycznej (o ile w ogóle istnieje) ... - jak odpowiedzialni
mogą się na to zgadzać?
Szukam albo zdrowej wspólnoty, która nie jest tylko dla niewymagających
nieudaczników lub ludzi, którzy jak ja oczekują od Boga i wspólnoty dużo
więcej i mają odwagę o to powalczyć = napracować się.
Obserwuj wątek
    • alkoo3 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 16.11.05, 09:06
      Ach znam ten bol,
      Czytalem kiedys o pewnej wspolnocie charyzmatyczne gdzie nikt praktycznie nie
      mial podstaw teologicznych, malo kto przeczytal tam Pismo. Byli tam praktycznie
      sami niewyksztalceni. Odpowiedzialny za sprawy finansowe kradl pieniadze. W
      czasie 3 godzinnego spotkania modlitewnego wszyscy oprocz lidera zasneli.
      Tez mysle ze do takiej wspolnoty nie ma sensu sie przylanczac jesli chce sie
      cos wiekszego robic.
    • goga13 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 17.11.05, 23:54
      Szukaj,kochana,szukaj.
      Może zajrzyj do jakiś protestanckich wspólnot.Większa szansa odnalezienia
      charyzmatyków.
      • bystra_26 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 21.11.05, 11:18
        Moim celem jest znalezienie charyzmatycznej wspólnoty na łonie Kościoła
        rzymsko-katolickiego. Z dostępnych mi informacji i mojego doświadczenia wynika,
        że takowe istnieją w Polsce, czyli w Warszawie powinny również być.

Problem to dowiedzenie się, gdzie i kiedy takie grupy/wspólnoty się spotykają
        oraz konkretnie jakie mają cele i funkcjonowanie.

Szkoda tylko, że może 10% wspólnot z ruchu Odnowy w Duchu Świętym (teoretycznie
        powinny być charyzmatyczne sensu stricte) ma swoje strony WWW, na których często
        brak dokładnej charakterystyki grupy. To pomagałoby wyeliminować szukającemu od
        razu te grupy, które są charyzmatyczne tylko teoretycznie lub modlą się w
        formie, która nie pomaga konkretnej osobie spotkać się z Bogiem.
        Na wspomnianych stronach pojawiają się za to zbyt często informacje
        wprowadzające w błąd np. "mamy diakonię muzyczną", gdzie w rzeczywistości na
        spotkaniach modlitewnych posługują na zmianę dwie gitarzystki, z których żadna
        nie potrafi animować muzyką czy "osobami nowymi zajmuje się diakonia witająca",
        a w praktyce nowa osoba nie ma kogo zaczepić w celu uzyskania bliższych
        informacji o wspólnocie, bo zaróno przed spotkaniem, jak i po stali członkowie w
        mniejszych grupkach interesują się żywo tylko sobą samymi.
        Określenie charyzmatyczne jest też często stosowane na wyrost, bo mówienie przez
        2 osoby czasem pobożnych myśli + brak procedury rozeznawania w grupie lub "mam
        obraz...", do którego osoba prorokująca ani żadna inna z grupy nie podaje
        interpretacji ani zastosowania trudno nazwać posługiwaniem darami Ducha.
        • alkoo3 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 21.11.05, 12:05

Witaj bystra_26,
          nie gniewaj sie ale tak bystra to znowu nie jestes.
          W mojej pierwszej odpowiedzi na twoj post opisalem ci Jezusa i jego uczniow.
          Nie zalapalas.
          Chcialem ci powiedziec ze Bog wartosciuje innaczej.
          A skoro tak duzo juz wiesz to moze powinnas po prostu zaczac sluzyc wspolnocie
          ktora robi tak wiele rzeczy zle. Z tym ze chyba toche musisz zmienic
          nastawienie.
          • bystra_26 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 21.11.05, 12:35
            Zbyt szybko i pochopnie mnie oceniasz - nie znasz mnie.

> A skoro tak duzo juz wiesz to moze powinnas po prostu zaczac sluzyc wspolnocie
            > ktora robi tak wiele rzeczy zle. Z tym ze chyba toche musisz zmienic
            > nastawienie.

Przez ostatnie 4 lata byłam w takiej właśnie grupie modlitewnej, bo za Chiny ze
            wspólnotą to niewiele miało wspólnego. Żałuję, że nie odeszłam stamtąd 2 lata
            temu. Nie wierzę, że to cecha immannetna grup katolickich, ale za to, że
            chciałam się angażować, posługiwać tym, co Bóg mi dał, próbowałam mobilizować
            grupę do samookreślenia i samoweryfikacji, byłam nieustannie PACYFIKOWANA.
            Bylejakie grupy niemile widzą ludzi, którzy nie zgadzają się na rutynowe trwanie
            w status quo, którzy pragną czegoś więcej niż przychodzenia raz w tygodniu na
            spotkanie modlitewne i raz na dwa tygodnie na grupę dzielenia, liczących w
            każdym przypadku, że znajdzie się ktoś inny, kto to spotkanie poprowadzi.

Nie ma idealnej wspólnoty, bo każdą przecież tworzą grzesznicy. Jednak zdrowa
            wspólnota to taka, w której ludzie walczą z grzechem lenistwa indywidualnego i
            wspólnotowego, mają w sobie pragnienie dawania swego czasu, sił, talentów itd.
            innym i z otwartością przyjmują ludzi, którzy nie chcą być tylko uczestnikami
            spotkań modlitewnych.
            • alkoo3 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 21.11.05, 12:45
              > Zbyt szybko i pochopnie mnie oceniasz - nie znasz mnie.
              >
              Masz racje ocenic cie moglem tylko na podstawie jednego postu.
              Mialem wrazenie ze pisze osoba nastawiona bardziej na branie niz dawanie
              dlatego chcialem troche cie sprowokowac.
              Moje wrazenie jesli chodzi o charyzmatykow w KK to troche podupadli.
              Ten dynamiczny Ruch od Blachnickiego do "Beczki krakowskiej" troche zamienil
              sie w grupki przykoscielne ktorymi z obowiazku opiekuje sie ciagle nowy wikary
              ktory nie wie o co chodzi, a probosz go przydziela bo czema cos z tymi
              charyzmatykami zrobic. A punktem szczytowym jest przygotowanie mszy dla
              mlodziezy. A szkoda.

• husyta Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 17.12.05, 00:03
      Co znaczy 'zdrowa'. Jak chcesz ocenić zdrowie duchowe jakiejś wspólnoty?
      • forumisko Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 22.12.05, 21:45
        Tak też i wy: jeśli pod wpływem daru języków nie wypowiadacie zrozumiałej mowy,
        któż pojmie to, co mówicie? Na wiatr będziecie mówili.
        Na świecie jest takie mnóstwo dźwięków, ale żaden dźwięk nie jest bez znaczenia.
        Jeżeli jednak nie będę rozumiał, co jakiś dźwięk znaczy, będę barbarzyńcą2 dla
        przemawiającego, a przemawiający barbarzyńcą dla mnie.
        Tak też i wy, skoro jesteście żądni darów duchowych, starajcie się posiąść w
        obfitości te z nich, które się przyczyniają do zbudowania Kościoła.
        Jeśli więc ktoś korzysta z daru języków, niech się modli, aby potrafił to
        wytłumaczyć.
        Jeśli bowiem modlę się pod wpływem daru języków, duch mój wprawdzie się modli,
        ale umysł nie odnosi żadnych korzyści.

online.biblia.pl/rozdzial.php?id=299
        • alkoo3 Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 23.12.05, 00:12
          .... Dalej Pawel pisze "dziekuje Bogu ze ja wiecej mowie jezykami od was
          wszystkich" ..... .
          Forumowisko zawsze kontekst dolaczyc prosze.
          • agi_go Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 27.12.05, 21:54
            Przecież nawet w kościele katolickim jest odnowa w duchu świętym i są
            charyzmatycy nawet biskupi i kardynałowie.
            forumowisko jak zwykle jest bardziej katolicki od papieża.
            • ejkuraczek Re: ZDROWA WSPÓLNOTA CHARYZMATYCZNA 07.04.06, 19:34
              Bystra, ja jestem w "Odnowie..",niestety nie w Wawie. Wspólnoty w Kk sa bardzo
              róznorodne i charyzmaty sa w nich równiez róznorodne. Przy kazdej wiekszej
              parafii jest co najmniej kilka róznych wspólnot, wiec nie powinnas miec
              problemu. Wejdź na jaks stronke katolicka i poszukaj np. na www.katolik.pl
              (mozesz spytac na Forum Pomocy), moze byc www.mateusz.pl, www.angelus.pl.
              Nie obraź się mam jednak wrazenie,ze Ty szukasz bardziej teatru i doznan
              estetycznych ,a nie samego Boga. W sumie masz prawo- trzeba byc najpierw
              dzieckiem aby stac się dorosłym, ale pomysl troche czy szukasz przede wszytskim
              Boga czy samej siebie???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka