wladi3 Re: "święć się imię Twoje" 03.06.06, 10:30 Księga Wyjścia 3;14 " Odpowiedział Bóg Mojżeszowi:<< JESTEM ,KTÓRY JESTEM>>.I dodał:<<Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was>>." W odnośniku do tego wersu teologowie podają : Bóg się przedstwia w pierwszej Osobie , Izraelici mówiąc o Bogu , używali trzeciej osoby , nazywając GO JAHWE tzn. prawdopodobnie "JEST" . Kocham Cię Boze Ojcze i Uwielbiam i Wywyższam Twoje ŚWIĘTE IMIĘ . Twój syn Władek . Odpowiedz Link
levine Re: "święć się imię Twoje" 03.06.06, 13:57 > W odnośniku do tego wersu teologowie podają : Bóg się przedstwia w pierwszej > Osobie , Izraelici mówiąc o Bogu , używali trzeciej osoby , nazywając GO JAHWE > tzn. prawdopodobnie "JEST" . Slyszalem, ze JHVH znaczy albo "JESTEM" albo wlasnie "JESTEM, KTORY JESTEM". Ale musialbym to dokladniej sprawdzic.... "Swiec sie imie Twoje" w naszej modlitwie nie oznacza, za musimy to imie za kazdym razem wypowiadac. Odpowiedz Link
wladi3 Re: "święć się imię Twoje" 03.06.06, 20:49 Musimy znać Imię Ojca ale faktycznie wystarcza jak mówimy do Niego Ojcze , lub Tato , Tatusiu ! Przecież do naszego ziemskiego Ojca też nie mówimy po imieniu . Do Ojca zwracamy się Ojcze ! Do kogoś o Ojcu mówimy z Dumą : Mój Tata ma na Imię ... i wypowiadamy Jego Imię ! Jeżeli wypowiadamy już Imię Boga Ojca to Tylko ze Czcią i Miłością ! Kocham Cię Boże Ojcze ! Twój syn Władek . Odpowiedz Link
gintaras2 Re: "święć się imię Twoje" 04.06.06, 22:29 waldi3 poruszył bardzo ważną sprawę i ma rację, mówiąc że znamy Imię Naszego Boga i powinniśmy Go używać z czcią. Ci, którym tak bardzo zależy na wymawianiu Imienia Pana za każdym razem, zapominają moim zdaniem, o przykazaniu "Nie nadużywaj imienia Pana, Boga twego, gdyż Pan nie zostawi bez kary tego, który nadużywa imienia jego". Poza tym Bóg, który zna nasze serca wie, że to do Niego wznosimy modlitwy, a nie do bożków. Jeśli chcemy pokazać ludziom, że jesteśmy dziećmi Bożymi, głośmy im Jezusa ukrzyżowanego i zmartwychwstałego. Odpowiedz Link
skucina1 Re: "święć się imię Twoje" 15.06.06, 21:15 Hmm. Moze trochę sprowokuje... "Imię" w wielu starożytnych społeczeństwach i językach było rozumiane jako "słowo mające moc" i było obłożone pewnym tabu. Wierzono, że znajomość Imienia jakiejś potężnej istoty duchowej, na przykład Boga daje wypowiadającemu je moc i władzę pochodzącą od tej istoty. Traktowane było jako swego rodzaju zaklęcie przywoławcze. Wierzenia te bardzo popularne były w starożytnym Egipcie. Nic więc dziwnego, że Imię Boga było Święte i zakazane było daremne Jego używanie. Nie dziwi również fakt, iż Bóg objawiając sie Mojrzeszowi przedstawia sie "Jestem który Jestem" nie zdradzając swego Imienia. Odpowiedz Link
alkoo3 Re: "święć się imię Twoje" 16.06.06, 09:14 Pan (Adonai) 1Mo15,2 Najwyzszy (El Elyon) 1Mo14,18 Ten wszechmocny (El Shaddai) 1Mo17,1 Wieczny Bog (El Olam) 1Mo21,33 Bog (Elohim) 1Mo1,1 Pan zastepow (Jahwe Zebaoth) 1Sam1,3 Ja jestem (Jahwe) 2Mo3,14 Pan (Jahwe,Jahwe Elohim) 2Mo34,6 (Jahwe jireh) Ten ktory widzi 1Mo22,13-14 (Jahwe nissi) Pan moj sztandar 2Mo17,8-15 (Jahwe rapha) ktory uzdrawia 2Mo15,26 (Jahwe Shalom) moj pokoj Sedz.6,24 (Jahwe Schammah) Ten ktory jest obecny Ezech48,35 (Jahwe zidkenu) moja sprawiedliwosc Jer23,6 Dobrze znac jego imiona bedac w potrzebie, aby wiedziec kogo wolac. Odpowiedz Link
zuzaeb Re: "święć się imię Twoje" 16.06.06, 20:05 i o to mi własnie chodziło, JAHWE, ale nie mogę sobie przypomnieć, jeszcze będąc katoliczką, żeby mi na lekcjach religii jakiś ksiądz czy katecheta wspomniał o nim. hmmmm, swoją drogą bardzo ciekawe..... Odpowiedz Link
levine Re: "święć się imię Twoje" 16.06.06, 20:38 > i o to mi własnie chodziło, JAHWE, ale nie mogę sobie przypomnieć, jeszcze > będąc katoliczką, żeby mi na lekcjach religii jakiś ksiądz czy katecheta > wspomniał o nim. hmmmm, swoją drogą bardzo ciekawe..... A ja sobie przypominam. Hmmm, jakie ciekawe. Odpowiedz Link
wladi3 Re: "święć się imię Twoje" 16.06.06, 21:44 Kochana zuzoeb ! W zasadzie masz rację , że możesz nie pamiętać gdyż do Imienia Boga podchodzimy tak jak uczy Biblia - czyli nie wymawiamy Jego Imienia nadaremnie . Uczono nas jak Bóg Ojciec ma na Imię , ale nie powtarzano Tego Imienia wielokrotnie . Tak jak pisałem w odniesieniu do norm ludzkich - znamy imię naszego Taty ale nie wołamy i nie zwracamy sie do niego po imieniu - bo to nie wypada i to jest brak szacunku . Ja znam Imię mojego Boga Ojca - JESTEM , KTÓRY JESTEM - ON po prostu JEST ! JEST - MIŁOŚCIĄ ! Jedno jest też pewne - jeżeli ktoś z nas ludzi miał / a tak bywa/ Tatę ziemskiego , który nie był dobrym ojcem - takiemu człowiekowi ciężko nauczyć się Kochać Boga Ojca ! Ja miałem cudownego Tatę - ciężko pracował i był jak skała ! Cichy , pracowity , dużo nie mówił i nie był uduchowiony jak Mama , ale był Skałą ! Teraz to rozumiem i jestem Mu wdzięczny , gdyż przybliżył mi Obraz Boga Ojca jako cichego i cierpliwego , potężnego ale sprawiedliwego i bardzo nas dzieci Kochał i poświęcił dla nas swoje siły - dał wykształcenie /oczywiście na tyle na ile chcieliśmy się uczyć / Mój Tato ma na imię Jan ! Kocham Cię Tato ! Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Odpowiedz Link
mcmaxim Re: "święć się imię Twoje" 16.06.06, 23:22 Wybac drobna zlosliwosc, nie przystajaca chrzescijaninowi, ale w takim razie od wczesnego dziecinstwa musisz cierpiec na skleroze Wiele rzeczy mozna bowiem zarzucac kosciolowi rzymskiemu, ale na pewno nie ukrywanie Imienia, poniewaz ja - bedac jeszcze katolikiem i uczeszczajac na katecheze - niejednokrotnie slyszalem to Imie z ust katechety. Odpowiedz Link
zuzaeb Re: "święć się imię Twoje" 17.06.06, 12:51 "Wybac drobna zlosliwosc, nie przystajaca chrzescijaninowi" wybaczam, ale uwierz mi, ja tego imienia nie usłyszałam z ust osoby uczącej religii; nawet idąc do komunii czy bierzmowania, nikt mnie na egzaminie o to nie pytał Odpowiedz Link
tessa18 Re: "święć się imię Twoje" 17.06.06, 19:20 Żydzi posłuszni Bogu wymawiali imię Boże ze czcią.Tak na przykład Dawid w Psalmach.W przekładzie BT IIwyd Psalm 83:19 "Niech poznają ciebie i wiedzą że ty masz na imię Jahwe że tylko sam jesteś najwyższy nad całą ziemią". Jedyny ,najwyższy Bóg ma swoje imię JHWH -Jahwe lub Jehowa -to polskie brzmienie tego imienia. Gdy ktoś z was ma Biblię Tysiąclecia II wydanie to imię to występuje w całych pismach hebrajskich. Przytoczę jeszcze kilka wersetów z tym imieniem. Wyjścia 6:2 "Bóg rozmawiał z Mojżeszem i powiedział mu:"Jam jest Jahwe .Ja objawiłem się Abrahamowi ,Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny,ale imienia mego Jahwe nie objawiłem im." Izajasza 44:24 "Tak mówi Jahwe twój Odkupiciel, Twórca twój jeszcze włonie matki : "Jam jest Jahwe ,uczyniłem wszystko sam rozpiąłem niebiosa rozpostarłem ziemię a któż był ze mną?" Psalm 139:1-3 "Jahwe przenikasz i znasz mnie Ty wiesz ,gdy siedzę i wstaję . Z daleka przenikasz moje zamysły, widzisz moje działanie i mój spoczynek i wszystkie moje drogi są Ci znane. Choć jeszcze nie ma słowa na języku Ty Jahwe już znasz je w całości." Zatem używanie imienia Bożego było w Izraelu na porządku dziennym wśród czcicieli tego Boga.Jednak z czasem Żydzi oddalili się od Boga i zaczęłi służyć innym bogom. Izajasza 4-15 Zaponieli też o imieniu Boga.Przestali go używać ,gdyż uważali to za przesąd . Ale Bóg miał odmienne zdanie na ten temat. Przez proroka Malachiasza napominał ich by oddawali cześć jego imieniu.Malachiasza 2:1-2 Natomiast Bóg ma upodobanie w tych ludziach którzy ze czcią rozmawiają o jego imieniu. "Wtedy mówili ze sobą ludzie bojący się Boga a Jahwe uważał i to posłyszał. Zapisano to w księdze Wspomnień przed Nim dla dobra bojących się Jahwe i czczących Jego imię ". Więc Bóg zapisuje w księdze tych którzy myślą o imieniu i czczą Jego imię. Odpowiedz Link