ggigus 09.09.07, 22:09 pycha zmieszac make kukurydziana z woda na papke o gestosci a la jajko, przyprawic, obtoczyc kotlet - rzecz jasna sojowe, potem w bulce tartej i smazyc pycha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szopen_cn Re: weganska panierka 10.09.07, 03:12 Gwoli scislosci chodzi oczywiscie o skrobie kukurydziana? Dokladnie tak samo uzywac mozna skrobi ziemniaczanej zwanej rowniez jako maka ziemniaczana. A dodac tez mozna, ze zamiast uzywac bulki tartej, ktora nie zawsze weganska bywa i z czesto ciekawszym smakowo rezultatem uzyc mozna drobno zmielonej kaszy kukurydzianej lub np zmielonych platkow kukurydzianych, ktore to w weganskiej wersji sa dosc latwe do znalezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: weganska panierka 10.09.07, 10:10 Z ciekawości zapytam - tarta bułka niewegańska?? To z czego ona jest robiona? Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: weganska panierka 10.09.07, 14:37 Pewnie z bułek które mają jakieś mleko, albo inne jajka, nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ale bulki nie maja mleka w skladzie!! 10.09.07, 14:58 w jednej ekopiekarni jest sklad, na zadnym z pieczywie nie ma mleka, jajek na skladzie mojej bulki tartej jest pszenica, drozdze, sol Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie, chodzi mi o make kukrydziana 10.09.07, 15:02 prdukt nazywa sie pi niem. Maismehl (Mais - kukurydza, Mehl - maka) i jest uzywany do wyrobu polenty pl.wikipedia.org/wiki/Polenta kaszy kukrydzianej i platkow nie lubie, wiec odpadaja, a ze skladu mojej bluki tartej wynika, ze jest weganska w ogole pieczywo nie ma mleka ani jajek w skladzie ( z tego co wiem) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
duygu Re: weganska panierka 10.09.07, 21:47 ostatnio sama probowalam roznych sposobow zeby panierka bez jajka trzymala sie na kotlecie lub warzywach (uwielbiam pokrojone, panierowane cukinie i baklazany!) i wymyslilam z maka ziemniaczana. Nastepnym razem sprobuje z kukurydziana. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus cukinia po grecku z a la panierka 10.09.07, 22:03 ja robie tak, ze kroje cukinie i baklazany, kaze im puszczac soki, co trwa jakas godzine, oplukuje i maczamu w talerzu z maka z obu stron, i potem krociutko w wodzie jest powiedrzchnia a la panierka przepis dotyczy gl. cukini, baklazana mozna ot tak na patelnie a ten przepis z maka kuk. jest bomba, piekna wartwa panierki, rowniutka i grubiutka, jak w produktach przemyslowych :)) serio! polecam przyprawic make, lepiej smakuje pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Panierka itd. 11.09.07, 03:57 Maka kukurydziana: nazwa w wielu jezykach moze oznaczac kilka roznych produktow. Dla uproszczenia to jesli jest to bialy proszek o dosc charakterystycznej konsystencji to jest to skrobia kukurydziana, w zasadzie prawie dokladnie to samo co maka ziemniaczana. Po rozrobieniu woda ma bardzo dobre wlasciwosci klejace i dlatego moze byc uzywany zamiast innych skladnikow klejacych. Jesli jest to zolty proszek to jest to drobno zmielona kukurydza czyli "wlasciwa" maka. Dodac nalezy, ze w kuchni chinskiej np bardzo czesto uzywa sie panierek na podstawie skrobi kukurydzianej nie zawierajacych jajka. Bulka tarta: czy zawsze jest weganska? Nie zawsze. Do skladnikow uzywanych przy produkcji chleba naleza i tluszcze (czesto z zawierajace tluszcze pochodzenia zwierzecego) i produkty zawierajace jajka. Bread ingredients: busycooks.about.com/library/archive/blyeastingred.htm www.baking911.com/bread/101_ingredients.htm Tak wiec w przemyslowo produkowanej bulce tartej nie mozna wykluczyc zawartosci produktow pochodzenia zwierzecego. Tu akurat pochodzeniem z piekarni "eko" bym sie nie za bardzo sugerowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: Panierka itd. 12.09.07, 14:10 uzywam: zolty proszek to jest to drobno zmielona kukurydza > czyli "wlasciwa" maka w piekakrni eko podaja sklad, wiec jesli nie ma tma produktow zwierzecych to ich po prostu tam nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Kotlety sojoowe fuuu 12.09.07, 23:23 Lepsze z pieczarek czy cukini. A taka panierka taka sobie. Z jajka i bułki lepsza. Jak już bez jajka to zamiast wody dawajcie piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus o gustach sie nie dyskutuje 12.09.07, 23:33 pisanie, ze cos lepiej smakuje, jest smieszne bo mi smakuje lepiej panierka weganska i kotlety sojowe tez jednemu smakuja, komus nie nie wiem skad chcesz miec papiery ja jednoznacznie dobry smak w kazdym razie ciekawe podejscie masz PS: piwa to ja akurat NIE ZNOSZE, wiec sama widzisz, ile mozna o smakach i gustacj Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: o gustach sie nie dyskutuje 15.09.07, 16:24 Piwo w panierce nie sprawia, że smakuje ona jak piwo. Zmienia konsystencję, daje fajny posmaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus sa rozne smaki, to musisz zaakceptowac 15.09.07, 16:33 tak nie lubie piwa, ze podejrzewam, ze gdybym je dodala do panierki, wyczulabym jego smak (albo bym to sobie wmowila, potrzebny bylby eksperyment ,aby to sprawdzic, czy smak piwa w panierce da sie wyczuc) musisz to zaakceptowac, ze sa ludzie, czegos alergicznie nielubiacy sama piszesz, ze kotlety sojowe to fuj a mozna je zaserwowac prawie niewidocznie Odpowiedz Link Zgłoś
taischa Re: weganska panierka 15.09.07, 23:27 ja robię panierkę z mąki razowej, grubomielonej, jest pyszna i pięknie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś