Dodaj do ulubionych

Szczeniak a karmienie.

16.04.12, 20:36

Witajcie.
Od kilku dni mam szczeniaczka Shih Tzu.Suczka ma 6tyg. Karmie ją karmą Royal Canin i raz dziennie mokrym pokarmem. Karmy suchej daje jej 6szt na jedno jedzenie. I tu się martwię czy to wystarczy??Na opakowaniu jest napisane ze od 2-5miesiaca 70g. Na karmienie 3x dziennie wychodzi ok 23gr.Jak to odmierzyłam to dosyc sporo tego jest. Z góry napiszę ,że przed kupnem pieska duzo czytałąm,ale jednak w praktyce troszkę wygląda to inaczej.Prosze Was o radę czy obecnie dobrze postępuję ,czy nie daje jej za malo jesc i czy od skonczonego 2 miesiaca sugerowac sie tym co jest na opakowaniu.Naprawde nie chcialabym zaszkodzic mojej suczce.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adzikkkkk Re: Szczeniak a karmienie. 16.04.12, 21:31
      6 tygodniowy szczeniak powinien być jeszcze przy matce! Każdy rozsądny hodowca wie takie rzeczy i nie oddaje psów wcześniej.

• magdalenatrosinska Re: Szczeniak a karmienie. 16.04.12, 21:50

Nie mnie to oceniac i nie w tym celu napisałam ten post.
      • michal-glo Re: Szczeniak a karmienie. 09.03.15, 09:12
        poczytaj sobie co hodowca psów o tym pisze: www.szkola-doberman.pl/aktualnosci/shih-tzu-wywiad-z-hodowca-pielegnacja-zywienie-szkolenie/
        • kalinta Re: Szczeniak a karmienie. 29.03.15, 18:42
          Ja wczoraj byłam na kursie o żywieniu psów: www.vadecorso.pl/szkolenia/zywienie-psow-podstawy-teoretyczne-oraz-praktyka-1
          Polecam każdemu kto ma pieska. Dużo rzeczy się tam dowiedziałam i wiem już jakich błędów nie popełniać.
          • karolinaa1985 Re: Szczeniak a karmienie. 22.04.15, 22:55
            zakres szkolenia wydaje się być interesujący, nie sądziłam że w ogóle takie szkolenia istnieją.
            Nie mniej jednak nie jednego weterynarza bym na taki kurs posłała bo to oni powinni nas kierować jak odżywiać nasze czworonogi.
            • kalinta Re: Szczeniak a karmienie. 23.04.15, 21:29
              No czasem wydaje się rzeczywiście, że mogą tego potrzebować. Ja na takim szkoleniu byłam i polecam :)
              • beattka.mom Re: Szczeniak a karmienie. 26.04.15, 22:03

Oni tam też mają inne ciekawe szkolenia. Ja tam robiłam Excela :)
    • maby-baby Re: Szczeniak a karmienie. 16.04.12, 22:28

6 -ścio tygodniowe szczenię potrzebuje mleka matki!
      Karma dopiero powinna być wprowadzana, a nie stanowić podstawę diety.
      Trudno cokolwiek doradzić, jak już popełnia się błąd w karmieniu na początku życia psiaka.
      I nie należy się obrażać na podobne odpowiedzi.

Tak mały psiaczek powinien zajadać karmę suchą, ale wcześniej namoczoną, aby uniknąć bolesnych zaparć. Moża też do niej dodać odrobinę oliwy z oliwek i wszystko wymieszać.
      Oczywiście woda w ciągłym dostępie. To taka podstawa na początek.
      Radzę obserwować, czy nie ma probemu z trawieniem.
      Pozdrawiam!
      Justyna
    • megg_mb Re: Szczeniak a karmienie. 16.04.12, 22:54
      Miałam bardzo podobny problem gdy kupiłam 7-tygodniowego Maylusia....Pani w sklepie dała mi miarkę i na jedno jedzonko wsypywałam tyle ile sugerują w podręcznikach i necie...bardzo różnie bywało z jedzeniem, raz zjadł wszystko, innym razem nie...wsypuj do miseczki porcję odpowiednią do wieku, a z czasem sama zauważysz jakie mała ma potrzeby:-)) Życzę powodzenia i pozdrawiam:-)
      • megg_mb Re: Szczeniak a karmienie. 16.04.12, 22:57
        a!...rada Justyny aby moczyć - jak najbardziej trafna:-)
    • an3czka2 Re: Szczeniak a karmienie. 17.04.12, 09:56
      Magdo zostałaś oszukana i to brzydko. Maluszek powinien być jeszcze przy mamie i dojadać mleczko. Domyślam się że małe nie ma szczepień i badań. Jeść powinna
      malutka około 5-6 razy dziennie na pewno. Podawaj jej karmę z górnej półki dla szczeniąt(Royal, czy Purinę pro plan dla małych ras), ale pamiętaj o namoczeniu letnią przegotowaną wodą karmy około 25-30 minut przed jedzeniem, następnie poduś widelcem aby wyszła papka i tak podaj. Ilość na jeden posiłek to dawka dzienna podzielona na ilość posiłków, myślę że około 2-3 deko jednorazowo. Dodawaj też oliwy z oliwek tak jak pisała koleżanka, dosłownie parę kropli do karmy(ok pół łyżeczki). Unikniesz zaparć u małej. Trzymaj się dawek podanych na opakowaniu karmy, ale i bierz pod uwagę wagę malutkiej. Z czasem możesz coraz mniej zgniatać karmę, i mniej rozmaczać. Oliwkę dodawaj , bo zaparcia są bardzo bolesne u maluszków. Jeżeli po oliwce zacznie robić za rzadkie kupki, to zmniejsz ilość oliwki po prostu. W żadnym wypadku nie wyprowadzaj jeszcze malutkiej, dopiero po drugim szczepieniu na parwo..po kwarantannie. Wiesz człowiek się uczy na błędach, życzę powodzenia i jak coś to szukaj informacji na wcześniejszych postach, lub pisz i pytaj. Zyczę powodzenia, niech maleńka chowa się dobrze i pozdrawiam Ania.

0
      • magdalenatrosinska an3czka2 17.04.12, 10:16

Aniu moglabym prosic o Twojego meila??
        • an3czka2 Re: an3czka2 17.04.12, 11:04
          an3czka @o2.pl, jak coś to pisz:). Ania.
          • asia-990 re 03.05.12, 17:22
            hej powiedzcie mi jak duze opakowania karmy kupijecie dla swoich malusich? mój bedzie u mnie za trzy tygodnie, narazie karma jeszcze nie wybrana bo dopiero kobieta bedzie mu wprowadzac ale cały czas sie zastanawiam ile tej karmy kupic. Tak żeby mały zdazyl to zjesc i zebym nie musiala wyzucac. Bo taki wór 10 kg to sie chyba zepsuje, nie? Doradzcie:)
            • an3czka2 Re: re 07.05.12, 15:04
              Sucha karma się nie psuje:). Maja długie terminy ważności.
              • m.zobeniak Re: re 10.03.15, 21:12
                Oczywiście, że się psuje - wietrzeje, nie wydaje się już z zewnątrz tak tłusta, po kilku tygodniach (w zależności od wilgotności) mogą pojawiać się roztocza, np. rozkruszki zbożowe. Każdy, kto ma psa z atopowym zapaleniem skóry, wie, że jeśli chce się przechowywać karmę dłużej niż 2-3 tygodnie, to tylko próżniowo - lub mocząc.

P.S. Royal Canin to karma na zbożach, piórach i kościach. Wystarczy poczytać wywiady z szefostwem koncernu, żeby dowiedzieć się, że zamierzają eksperymentować także z białkiem z robaków, Dodatkowo konserwowana rakotwórczymi BHA / BHT, więc smacznego z tą 'karmą z wyższej półki'. ;)
    • wiki1261 Re: Szczeniak a karmienie. 20.12.15, 12:19
      radzę ci posługiwać się tym co jest na opakowanie ale 6 tygodniowy szczeniak powinien być jeszcze z matką!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka