Dodaj do ulubionych

odroczenie

08.08.12, 11:24
dzisiaj pojechałam z moja Viki do weterynarza , miała być sterylizowana , przed pierwszą cieczką . Niestety okazało sie , że będzie miała cieczkę na dniach i zabieg się nie odbył.
Pomimo że ją obserwowałam , nie zauważyłam żadnych objawów zewnętrznych. Owszem pewne objawy były dla mnie widoczne ale uznałam je , że są z powodu upałów - ospała, nie ma ochoty na zabawę ze mną ani z innymi pieskami . Nie ma powiększonego sromu ani nie ma żadnej wydzieliny , choć bardziej się wylizuje.
Weterynarz powiedział , że przy pierwszej cieczce tak może właśnie być , bez widocznego krwawienia . Ale muszę uważać by nie dostała ciąży urojonej .
Mam dużo z ni a spacerować .
Czy też macie takie doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • adinka11 Re: odroczenie 08.08.12, 15:53
      hmmm jesli chodzi o cieczkę to moja miała bardzo słabiutkie obie, które przeżyła :) kilka kropelek dziennie sie dało zauważyć a tak to czyściutko, oczywiście wylizywała się co chwila. Teraz jej podaję zastrzyki hormonalne, narazie jest wszytsko w porządku. Jakoś się nie mogę zebrać na sterylizację, może kiedyś. Pozdrawiam
      • malgokasp59 Re: odroczenie 08.08.12, 20:04
        Moja sznaucerka , była na zastrzykach hormonalnych i niestety zachorowała na ropomacicze i odeszła .Dlatego teraz zdecydowałam sie na sterylizacje . Weterynarz powiedział mi dzisiaj że zdarzyło mu się miec taki przypadek suczki która po pierwszej cieczce miała już guzki .
        • adinka11 Re: odroczenie 09.08.12, 08:58
          No my się wciąż zastanawiamy nad tym czy kiedyś jeszcze by nie spróbować, ale może za rok. Narazie jest wszystko dobrze, więc mam nadzieję, że jej niezniszczalność przetrwa :)
    • marta13sar Re: odroczenie 10.08.12, 08:46
      Witaj. Moja Amberka miała sterylizację w zeszłym roku w maju, ale coś niecoś pamiętam jeśli chodzi o jej pierwszą cieczkę i ciążę urojoną. Plamienie zauważyłam tylko jeden raz, jak wskoczyła na łóżko i trochę poplamiła pościel. Później się wylizywała i nie widziałam plamienia (nie wiem jak długo trwało). Była spokojna i osowiała. Zaraz potem miała ciążę urojoną. Znosiła zabawki do łóżka i legowiska, miała bardzo nabrzmiałe sutki i pojawiło się mleko. Musiałam być dla n iej wręcz oschła, nie głaskać jej, pozabierać wszystkie maskotki i piszczące zabawki i "wykańczać" ją na spacerach. Bardzo długo i często spacerowałyśmy i biegałyśmy i przeszło po jakimś czasie. Po około 1,5 m-cu (o ile dobrze pamiętam) wysterylizowaliśmy małą i jest spokój. Mam nadzieję, ze trochę pomogłam Pozdrawiam.
      • malgokasp59 Re: odroczenie 10.08.12, 09:26
        Dziękuje , Twoje doświadczenie z psinka , potwierdza moja decyzje o przeprowadzeniu sterylizacji zaraz po tej cieczce ( oczywiście w określonym przez weta terminie ). Pamiętam jak cierpiałam będąc " oschła" dla sznaucerki. I wiem że dla mojej Viki nie potrafię taka być , ona jest taka słodziutka , więc moje cierpienia przy ewentualnej ciąży urojonej będą jeszcze większe .
        • kami_aicha Re: odroczenie 13.08.12, 18:42
          moja Aicha miała cieczkę w lutym i u nas to było troche inaczej... Zrobiła się spokojniejsza, przestała się bawić swoimi zabawkami, ale myślałam, że "wydoroślała". Częściej się jednak wylizywała i to mnie niepokoiło... o cieczce dowiedziałam się z mojego sweterka bo na rękawie został maleńki ślad krwi. Odrazu zaczęła nosić majtki, bo mamy w domu drugiego psiaka (chociaż się nią kompletnie nie interesował). Nie było opcji długich spacerów, bo było ok -15 stopni i nie koniecznie miała ochote na jakiekolwiek spacery... Zmienił jej się na ten czas charakter i w szkole z "najlepszej uczennicy" została na szarym końcu bo nie chciała nic robić a jak wydawałam jej jakieś polecenia to obracała się do mnie pupką... Tak więc na czas cieczki dałam jej duuużo spokoju, nawet na zajęciach, bo widziałam że nie sprawia jej przyjemności jakakolwiek zabawa. Po cieczce musiałam troche odczekać, miała strasznie nabrzmiałe sudki i długo jej to schodziło. Ale jakoś chyba w połowie kwietnia, miała zabieg i już 2 dni po, znów zachowywała się jak mały szatan :>
    • tenshii Re: odroczenie 13.08.12, 20:54
      Sterylizację przeprowadza się najlepiej w połowie cyklu, ponieważ nawet bez widocznych objawów samej cieczki narządy rozrodcze są mocno ukrwione i nawet miesiąc przed cieczką mogą spowodować zbyt duże krwawienie na stole operacyjnym.
      Tak samo działa to w drugą stronę - nie można sterylizować wcześnieij niż 2 miesiące po cieczce. Ponadto nagłe odcięcie progesteronu wywołuje u suki jednorazową ciążę urojoną po sterylizacji - na ogół dość ciężko przechodzoną. Zatem uważnie pilnuj terminu.

Jeśli chodzi o ciążę urojoną po cieczce - jest kilka zasad:
      - dużo ruchu, zabaw i szkolenia
      - 20% mniej pokarmu
      - odstawienie pokarmów nabiałowych
      - nie mizianie po brzuchu
      - nie pozwalanie na lizanie się po sutkach i brzuchu
      - w przypadku zbytniego zainsteresowania zabawkami/kapciami/poduszkami lub czymkolwiek innym - zabranie ich suce
      - mało czułości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka