Dodaj do ulubionych

Taraz ja mam problem

04.03.13, 07:40
Nasz Pele ma juz 8 miesiecy jak na razie chowa się dobrze ale jest problem z uszami a najbardziej z prawym. Wczoraj zaczełam mu przemywac jak pokazywała weterynarz ale mi sie wyrywa i nadal bardzo brudne no i trzepie uszami jest troszkę zaczerwienione.
Chodze z nim do weta na czyszczenie włoski wyrwane i nadal jest żle. Niby po wizytach poprawia sie bo wet zaaplikuje maść lub krople ale jak mogę mu pomóc w domu są jakieś krople lub maści które można kupic bez recepty?? Podpytywałam weta ale ale powiedziała żeby lepeij do niej podejść nie mam nic przeciwko bo pele mi sie wyrywa a ona zrobi to dokładniej jednak za każdą wizytę płacę a zakroplić sama też umiem możecie mi coś doradzić???

Basia
Obserwuj wątek
    • adzikkkkk Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 08:54
      Jeśli pies trzepie uszami i ucho jest czerwone to znaczy, że jest chore, a nie tylko brudne i weterynarz powinien pobrać wymaz i sprawdzic co w tym uchu siedzi. To może byc świerzb uszny, zapalenie ucha środkowego i wiele innych i wtedy nie pomogą środki beż recepty. Psu odpuścić nie możesz. Jak umiesz sama mu to robić to nie ma potrzeby chodzić do weterynarza, ale najpierw musisz wiedzieć co w tym uchu siedzi bo od samego brudu pies uszami nie trzepie. Do samego czyszczenia uszu dobry jest płyn OTOSOL, bez recepty, ale on nie zabije na przykład świerzbowca.
      POzdrawiam
      Ada
      • an3czka2 Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 10:49
        Potwierdzam to co napisała Ada, uszy są na bank chore. Znam się na uszach i wiem na 100% że jak pies non stop drapie lub trzepie głową to uszy są chore. Tym bardziej jak są zaczerwienione. Niestety powinien je zobaczyć porządny weterynarz, pobrać wymaz i sprawdzić co to siedzi w tych uszach, a potem leczyć porządnie. Pamiętaj uszy są bardzo ważne i delikatne. Źle wyleczone zapalenie będzie powracać non stop, i często przechodzi w chroniczne. Nasze maluchy maja kiepską wentylację ucha i trzeba uważać.
        Pozdrawiam Ania.
    • basfx Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 11:39
      No własnie musze sie do niej wybrac żeby zobaczyła ponownie sama jej zasugeruje z tym wymazem bo ona nic nie mówiła ze trzeba zrobic wymaz. mam nadzieje ze mi jaskoś pomoże i cos zaleci ale i tak dzieki za radę na was mogę zawsze liczyć przynajmniej wiem o co pytac i co zasugerować ciekawe co mi powie napisze póżniej
      dzięki
      • adzikkkkk Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 12:03
        Szczerze mówiąc jak pani weterynarz sama nie wpadła na to żeby pobrac wymaz z ucha to ja poszłabym do kogoś innego.
        • 9czarna Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 13:11
          Dziewczyny juz wszystko ujeły w swoich wypowiedziach, napewno uszy sa chore skoro pies trzepie głowa i je drapie a jezeli do tego ucho brzydko pachnie to napewno trzeba isc do weta bo powodów tego drapania moze byc wiele od stanu zapalnego po świerzb,gronkowca itd. Najlepiej idz do innego weta bo ucha nie wyleczysz nie wiedzac jaka jest przyczyna takiego stanu.
          • iwona.jg Re: Taraz ja mam problem 04.03.13, 14:57
            Ja to bym zmieniła weta, skoro ten średnio reaguje na takie symptomy.
            Myśmy mieli przygodę ze świerzbem, więc wiem czym to pachnie i na punkcie uszek jestem przewrażliwiona - nie ma co czekać - pędź do kliniki
            • basfx Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 10:25
              ech juz nic nie rozumiem. Byłam u weta wyczysciła uszy wysmarowała antybiotykiem dzisiaj też mam iść. Jak na razie nie zrobi wymazu powiedziała tak, że nie ma co teraz płacic bo i tak trzeba pochodzić na czyszczenie i maść jak sie trochę zaleczy to ewentualnie zrobi wymaz generalnie nawracajace uszy to niedoleczone zapalenie. I ze jak ma coś wyjść z wymazu to i tak wyjdzie żeby na razie doprowadzic ucho do takiego stanu żeby było zdrowsze. Z jednej strony ja rozumiem z drugiej nie bardzo. Mamy go od 6 miesiecy i nie miał zapalenia ucha a przynajmniej ja o tym nie wiem nic. Może to moja wina jak go kąpie to woda troszke na pewno wpada bo uczy też myje co prawda nie w środku ale może jakos sie moczą.
              • an3czka2 Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 11:05
                Kochanie to spokojnie, może faktycznie wyleczy te uszka dobrze.
                Pozdrawiam Ania.
                • 9czarna Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 12:04
                  Po kąpieli trzeba dokładnie osuszyć uszy,bo mokre ucho szybciej łapie różne infekcje. Ja po kąpieli najpierw dokładnie wycieram uszy a potem cała resztę:)
                  • adzikkkkk Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 12:44
                    Ja nie jestem weterynarzem, ale tak na chłopski rozum to najpierw wziełabym wymaz żeby wiedzieć jakie bakterie są w uchu i jakie zastosowac leki bo przecież nie ma jednego cudownego leku na wszystko. Jak pies mojej mamy miał świerzb uszny to od razu miał pobrany wymaz i na miejscu oglądany pod mikroskopem. W końcu jak człowiek jest chory to robi mu się najpierw badania zeby wiedziec co mu jest, a nie troche leczy i bada jak wyzdrowieje. Dla pewności przeszłabym się jednak do innego weterynarza.
                    • iwona.jg Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 13:47
                      Ja tez skonsultowałabym z innym lekarzem. W tym co pisze Ada jest dużo racji. Zresztą pamiętam jak wyglądało leczenie u nas - zauważyłam,że Figo drapie się po uszach - uszy czyste, bez zapaszku - lecimy do weta. Na miejscu pierwsze co - wymaz - pod mikroskop - i się znalazły paskudy - świerzb uszny - początek ( nie było za wiele pasożytów, ale ze względu na cykl rozwojowy trzeba leczyć 4 tygodnie - chociaż już po jednej dawce leku poprawa ogromna).
                      Myślę,że nie zaszkodzi jak skonsultujesz...
                      • 9czarna Re: Taraz ja mam problem 06.03.13, 17:38
                        Tez zmieniłabym weta, skoro wetka do której chodzisz nie ma ochoty by pobrac wymaz tylko aplikuje antybiotyk do ucha to nie najlepiej wrózy przy najmniej dla mnie w końcu antybiotyk nie działa na wszystkie dolegliwości. W przypadku zwykłego zapalenia lek powinien byc inny a w przypadku np świrzbowca tez inny,ale moze ja sie nie znam.
                        • basfx Re: Taraz ja mam problem 07.03.13, 09:17
                          oj tak macie racje wczoraj sama z brzegu wyczyściłam uszy zeby do środka nie napchać ale i tak poszłam do wetki bo byłyśmy umówione w sumie wszystko wylazło po pierwszej dawce antybiotyku w srodku ucha prawie nic nie było prawie czyste i kolejna dawka maści.Tak jej zakręciłam w glowie że zroniła wymaz i od razu przez mikroskop popatrzyła i tak jak myslałam swierzb teraz w sobote na kolejna porcję maści. Nie wiem ile czasu mam tam do niej przychodziś na smarowanie ale suma sumarum nic za wymaz nie zapłaciła bo powiedziała że to było widać gołym okiem ze to świerzb. Wetka jest naprawdę dobra i nie droga widac że zwierzęta są na pierwszym miejscu tylko czasami trzeba sie wykłócić widocznie. Ale powiedziała że maść jest na świerzb i że leczenie jest jak najbardziej dobre, chyba to ja panikara i nie doinformowana jestem. Martwię sie tym że to już całe życie sie będzie ciągneło te uszy, czy to prawda że swierzb można tylko zaleczyć a nie wyleczyć?
                          • iwona.jg Re: Taraz ja mam problem 07.03.13, 09:52
                            Spokojnie, można wyleczyć - kuracja o ile dobrze pamiętam trwa miesiąc - lek trzeba dawać regularnie ( co tydzień było u nas - dokładnie w ten sam dzień - wynika to z cyklu rozwojowego świerzbowca).
                            • basfx Re: Taraz ja mam problem 07.03.13, 17:29
                              super że mozna wyleczyc bardzo mi pomogłyscie i wiem ze może jestem panikara ale chyba tak lepiejj niz zaniedbać i cos przegapic dzieki

sciskam was wszystkie
                              • an3czka2 Re: Taraz ja mam problem 08.03.13, 12:13
                                Pewnie, lepiej nieco panikować, ale i coś robić:).
                                Pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka