tin_t 23.05.06, 11:00 któraś z mam pisała, że podaje dziecku cukinię. ja bardzo lubię i czesto kupuję, jak ją małemu przygotować? ugotować? bez skórki? proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miodzio_k znalazłam takie coś ale to jest prymitywne 23.05.06, 11:28 Przecier z cukinii Dla dziecka od: 6. miesiąca Autor: Grażyna Toruńczyk Składniki: - mała cukinia - dodatki: masło - olej - ryż Sposób przyrządzania: Cukinię pokrój na plasterki. Ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Przetrzyj przez sito lub rozgnieść widelcem. Z podanej ilości uzyskasz cztery porcje. Do każdej porcji na talerzyku dodaj łyżeczkę świeżego masła albo oleju lub wymieszaj papkę z ryżem ugotowanym na wodzie bądź mleku modyfikowanym (zamiast ryżu możesz podać bezglutenowy biszkopt). Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: cukinia 23.05.06, 14:58 Ja podaję małemu cukinię, ale przygotowuję ją jeszcze bardziej "prymitywnie" niż napisała Miodzio (to z powodu alergii nie ma z czym i jak za bardzo kombinować, bo za małao na razie jest składników, które je). Po prostu obieram, kroję w kostkę, gotuję i miksuję. Wklejam Ci tez mój wątek i przepisy proponowane przez koleżanki z forum "alergie" • jak przyrzadzić cukinię? asmi7 10.04.06, 12:00 + odpowiedz Synek ma 7 mies. Mam wprowadzić mu do diety cukinię. Podpowiedzcie mi, proszę, jak ją przyrządzić dla takiego malucha? Ja dotychczas jakoś nie eksperymentowałam z cukinią, stąd moje wątpliwości... • Re: jak przyrzadzić cukinię? jusytka 10.04.06, 12:11 + odpowiedz Ulubionym daniem moich przedszkolaków są placuszki z cukini. Przecieram cukinię, dodaje jajko, mąkę z pełnego przemiału i smażę, potem polewam miodkiem - uwielbiają to Jednak twój Maluszek jest na takie danie jeszcze za mały • Re: jak przyrzadzić cukinię? kate_05 10.04.06, 12:19 + odpowiedz 7 miesięcznemu maluchowi proponowałabym dodać cukinię do zupki, ja tak robiłam i nadal robię... Można też potraktować ją jako jarzynkę : poddusić do miękkości cebulkę , dodać cukinię i jeszcze dusić, tak długo , aż będzie miękka...Dodać do tego mięsko, przyprawić, wymieszać, można nawet zmiksować i danko gotowe... Placuszki to też sympatyczny pomysł, ale chyba dla starszego dziecka... Pozdrawiam! • Re: jak przyrzadzić cukinię? karotka11 10.04.06, 16:16 + odpowiedz Kroisz w kostkę, gotujesz, miksujesz i dodajesz do zupki, której bazą jest ryż czy kaszka kukurydziana ( w zależności co może maluch jeść). Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: cukinia 23.05.06, 16:10 dziękuję bardzo, przepisuję sobie i będziemy jeść cukinię. Odpowiedz Link Zgłoś
sdomitrz Re: cukinia 24.05.06, 12:25 Cukinia jest także dobra w zupce na bazie jakiegoś mięska (u nas to może być królik lub indyk). Jeśli dziecko może jeść ziemniaki - dodaj, będzie lepsze. Warzywa jak to na zupkę - marchew, pietruszka, ja dodaję koperek i szczypiorek + kabaczek lub cukinia lub kalarepka.... Kroisz wszystko w kostkę, gotujesz, miksujesz i dodajesz do zupki. Jest dobra :- ) Odpowiedz Link Zgłoś