Dodaj do ulubionych

różyczka

11.10.10, 16:15
Dziewczyny mam pytanie, staramy sie z mezem 4 miesiące o dziecko, teraz skonczyl mi sie okres i wlasnie dzisiaj dostalam wysypki, poszłam do lekarza i on stwierdził, ze to prawdopodobnie rozyczka, no i wiem, ze w tym miesiącu musimy odlozyc starania, ale jak myślicie czy jak bym w przyszłym miesiącu zaszła w ciążę to czy to nie zagraza dziecku?
Tak bardzo się zdenerwowalam tym wszystkim, ale dobrze, ze tak wyszlo, niz zebym byla w ciązy i wtedy zachrowala na rozyczkęsad
Obserwuj wątek
    • dele_mele Re: różyczka 11.10.10, 20:48
      No to miałaś kupę szczęścia że jeszcze w ciążę nie zaszłaś, bo mogłoby to się skończyć wadami płodu albo nawet poronieniem. Choroba od pojawienia się wysypki trwa jeszcze zazwyczaj tydzień, więc w kolejnym cyklu pewnie będziecie mogli powrócić do starań o dziecko. W razie wątpliwości zawsze możesz zadzwonić z zapytaniem do swojego ginekologa.
      • maagdaamm Re: różyczka 11.10.10, 21:06
        Pytanie, jak dlugo spadaja przeciwciala IgM, bo ja bym nie zaczela staran przed ich "wyzerowaniem" wink Po szczepieniu na rozyczke radzi sie odczekac 3-6 miesiecy przed rozpoczeciem staran, dlaczego po chorobie mozna by niby wczesniej? Ja bym skonsultowala z lekarzem, nie na forum.
        • dele_mele Re: różyczka 11.10.10, 22:04
          O tym że trzeba odczekać po szczepieniach nie wiedziałam. Ale nie wydaje mi się żeby trzeba było czekać aż do ustabilizowani się przeciwciał. Najlepiej będzie gdybyś mogła skonsultować to u jakiegoś lekarza zakaźnika. Może jest w twojej miejscowości jakiś szpital zakaźny?
          • martasz123 Re: różyczka 12.10.10, 10:52
            Dzięki Wam dziewczyny za odpowiedzi i zainteresowanie moim problemem smile Do ginekologa wybieram sie jak najbardziej w nastepnym tygodniu i wszystkiego sie dowiem, myślalam ze moze ktos tutaj mial podobną sytuację. Mam nadzieję, ze od przyszłego miesiąca bedziemy mogli starac sie o dziecko, zobaczymy co powie ginekolog. Do końca nawet nie jestem pewna czy to różyczka, tak podejrzewa moja pani doktor, chociaz sama powiedziala, ze na 100 proc nie jest pewna, ze moze to byc inna choroba wirusowa.
    • matylda07_2007 Re: różyczka 12.10.10, 12:50
      Zawsze możesz zrobić sobie badania w labie i upewnisz się, czy to faktycznie różyczka. Później lepiej kontrolować stan i nie spieszyć się z ciążą. Pewnie będziesz "umierać" z niecierpliwości, ale lepiej mieć zdrowe dziecko.
      Jeśli to różyczka, to w sumie dobrze. Będziesz ją miała za sobą. Nie przydarzy Ci się już w ciąży!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka