Dodaj do ulubionych

interpretacja wyniki biobsji

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.12, 10:25
W piątek odebrałem wynik bijobsji i jest napisane tak czego nie rozumiem
Rozpoznanie kliniczne;
Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby.
Rozpoznanie histopatologiczne:
Materiał rozfragmentowany razem 13mm długości, zawiera pięć przestrzeni wrotnych. Co to znaczy?
Hepatitis chronica persistens (G1). Ponoć zaawansowana marskość ;-(
Fibrosis hepatis (S1) jakieś zwloknienie zaawansowane. ;-(
Steatosis 0%. Co to?
Alat 13
Aspat 5
Wiremia wyjściowa ; 1.20*10pot5 IU/ml b.wysoka?
Genotyp 1A tzn?
Dzięki za odp
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: interpretacja wyniki biobsji 23.09.12, 11:05
      Po pierwsze: BIOPSJA.

Po drugie: wiremia 120 000 - niska.
      Po trzecie: g1 to żadna zaawansowana marskość, skąd wziąłeś takie głupoty?
      G1 to aktywność zapalna, stopień 1wszy. Skala ma 4 stopnie. Więc jest ok.

S1 to żadne zwłóknienie zaawansowane, tylko również jest ok, bo skala ma 4 stopnie, a to dopiero pierwszy.

Niskie próby wątrobowe.

Ogólnie jest ok.
      • foxy90 Re: interpretacja wyniki biobsji 23.09.12, 11:07
        Genotyp 1a - jeden z częściej występujących w Polsce. Częstszy jest 1b.
        Długość leczenia przewidywana dla tego genotypu to 48 tygodni w terapii standardowej (interferon + rybawiryna).
        • kiepski476 Re: interpretacja wyniki biobsji 23.09.12, 12:30
          > Genotyp 1a - jeden z częściej występujących w Polsce.

Dane zgromadzone 10 lat temu mówiły, że w Polsce najpopularniejszym jest genotyp 1b – 72%, potem genotyp 3a – 20%, a dopiero trzeci jest 1a – 5%.
          Od tego czasu ten rozkład na pewno się zmienił, wszak Polacy dużo podróżują, ale nie zmienił się radykalnie.
          • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.12, 13:31
            Faktycznie, paniuje bez uzasadnienia myślę, że wylecze się to tylko kwestia czasu. Martwię się tylko jak ta terapia bd wyglądać. Martwię się o wzrok bo mam wrodzoną wadę tzw ,leniwe oko' czyli jednego oko a konkretnie lewego nie używam do potrzenia prawe oko zdrowe. No i o tarczyce bo nigdy z tym problemu nie miałem. O tej marskosci czytałem w książce. Mój wujek ma hcv i za bardzo zniszczoną wątrobę by wykonać biopsje. Znam jeszcze osobiscie 2 osoby hcv+
      • Gość: mirek90 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.12, 11:37
        Gdzieś wyczytalem, że to może być marskość dokonana w wieku 18lat to by było okropne a jutro idę z tym wynikim do profesor prowadzącej chciałem się przygotować psychicznie, że powie mi że to marskość. Ciekawe co zrobi z moim przypadkiem dalej.
    • kiepski476 Re: interpretacja wyniki biobsji 23.09.12, 12:17
      G1 = niewielka aktywność zapalna (w skali od 0 do 4) – potwierdza to jedynie, że aktywność zapalna jest, więc leczyć trzeba, bo inaczej proces włoknienia będzie postępował.
      S1 = niewielkie włóknienie (w skali od 0 do 4, marskość to zaawansowane stadium S4, a zaawansowana marskość to zaawansowane stadium zaawansowanego S4 – skąd ci przyszła do głowy ta zaawansowana marskość?).
      Stłuszczenia wątroby brak (super!).
      Aminotransferazy w normie (ale żadnych daleko idących wniosków z tego wyciągać nie należy – jedna trzecia chorych tak ma i wcale to nie oznacza, że nie chorują).
      Genotyp wirusa amerykańskiego pochodzenia (a precyzyjniej: najpopularniejszy w USA).
      Wiremia niska – prawdopodobnie twój system immunologiczny trzyma wirusa w ryzach. Prawdopodobnie – ale nie na pewno – łatwo można będzie się go pozbyć.

99% uczestników tego forum chciałoby mieć tak dobre wyniki. Wszak to wątroba nówka sztuka z minimalnym procesem zapalnym. Tego zapalenia trzeba się pozbyć, aby włóknienie nie postępowało i tyle.
      Skąd wziąłeś podejrzenia o zaawansowanej marskości? Lubisz się nakręcać jak egzaltowana baba? Czy przeczytałeś chociaż ze dwa zdania na ten temat, zanim zacząłeś panikować?
      Np. to:
      www.hcv.pl/biopsja.php
      i to:
      www.hcv.pl/terapia_skojarzona.php
    • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.itime.pl 23.09.12, 14:28
      Faktycznie, paniuje bez uzasadnienia myślę, że wylecze się to tylko kwestia czasu. Martwię się tylko jak ta terapia bd wyglądać. Martwię się o wzrok bo mam wrodzoną wadę tzw ,leniwe oko' czyli jednego oko a konkretnie lewego nie używam do potrzenia prawe oko zdrowe. No i o tarczyce bo nigdy z tym problemu nie miałem. O tej marskosci czytałem w książce. Mój wujek ma hcv i za bardzo zniszczoną wątrobę by wykonać biopsje. Znam jeszcze osobiscie 2 osoby hcv+
    • hcvogolne Re: interpretacja wyniki biobsji 23.09.12, 16:42
      Wiekszosc odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz na tym forum.
      Tak jak poprzednicy juz pisali, nie ma co panikowac, tylko
      przeszukac forum o typie 1a, ALT/AST, biopsja, wiremia, itd...
      Im wiecej bedziesz wiedzial, tym latwiejsza bedzie komunikacja
      z lekarzem. Forum jest chyba "kopalnia" wiedzy na ten temat
      oparta na linkach z badan naukowych, naukowych statystyk
      oraz opinii osob, ktore to doswiadczyly.

Typ 1a:
      forum.gazeta.pl/forum/w,690,138732502,138732502,Dolaczam_do_Was_Prometeusze.html
      Biopsja:
      prometeusze.pl/biopsja.php
      Zaburzenia funkcji tarczycy
      prometeusze.pl/terapia_skojarzona.php
      Wynik wiremii:
      forum.gazeta.pl/forum/w,690,138476695,138476695,wynik_wiremii_jak_to_obliczyc_.html
    • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.12, 17:57
      A ty kiepski też walczysz z zakażeniem hcv albo ktoś z twoich bliskich? czy poprostu interesujesz się tym.tematem a może pracujesz z osobami hcv+?
    • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji, IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.12, 17:59
      A ty kiepski też walczysz z zakażeniem hcv albo ktoś z twoich bliskich? czy poprostu interesujesz się tym.tematem a może pracujesz z osobami hcv+?
      • kiepski476 Re: interpretacja wyniki biobsji, 23.09.12, 19:07
        Syn ma HCV, o czym wiemy od 20 lat. Chcąc nie chcąc, w tym czasie musiałem trochę się nauczyć o tym wirusie.
    • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.itime.pl 24.09.12, 12:43
      no i po wizycie u specjalisty która trwała 2min. pobranie krwi na kolejne HCV/ilościowo. Jest komplet wyników, aby mnie zakwalifikować do terapii ale muszę czekać, bo mają problemy z NFZ i ze względu na ogólny dobry stan zdrowia bo nie mam zmian wątrobowych. Nie powiedziano mi tego wprost ale szło to odczuć. Mam zadzwonić w grudniu żeby się zarejestrować nie mają pieniędzy od NFZ.
      • kiepski476 Re: interpretacja wyniki biobsji 24.09.12, 12:59
        W jakim mieście mieszkasz?
      • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.itime.pl 24.09.12, 13:21
        Oddział Chorób Zakaźnych Szpitala im. Józefa Strusia w Poznaniu. Jedna z najlepszych i nowoczesnych takich klinik w Polsce nowiutki oddział nie co to było na zawadach. Personel pierwsza klasa oby korzystać z tych dobrodziejstw. Szkoda, że NFZ tego nie zauważa.
        • monika7335 Re: interpretacja wyniki biobsji 24.09.12, 13:40
          oo to pewnie byleś u dr Bereszyńskiej, będziesz musiał przyzwyczaić się co do czasu trwania wizyty- norma.
          • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.09.12, 14:17
            No tak. Może dobrze że ma takie podejście wiadomo że lekarz nie może przywiązywać emocjonalnie do pacjeta szkoda tylko że tak mało mówi na temat wyników badań jak się samemu nie pytasz to się nie dowiesz
      • hcvogolne Re: interpretacja wyniki biobsji 25.09.12, 07:02
        > zakwalifikować do terapii ale muszę czekać, bo mają problemy
        > z NFZ i ze względu na ogólny dobry stan zdrowia bo nie mam
        > zmian wątrobowych.

Glowa do gory, nie ma sytuacji bez wyjscia. Moze juz
        w styczniu dostaniesz terapie 3-lekowa (telaprevir/interferon/ribavirin)
        i prawdopodobienstwo wyleczenia bedzie 2 razy wieksze niz standardowa
        metoda (interferon/ribavirin).

1, ALT/AST standardowe poziomy
        ALT < 36 (Twoj wynik 13)
        AST 10-40 (Twoj wynik 5)
        Sprawdzanie ALT i AST jest jednym ze sposobow to stwierdzenia,
        czy komorki watrobowe umieraja. Kiedy komorka watrobowa umiera,
        ALT i AST sa uwalniane do krwi. Po anormalnej ilosci umarlych
        komorek, ALT i AST wzrasta w okresie od 7 do 12 dni i potem
        powoli wraca do normy. Jezeli anormalna ilosc komorek kontynuje
        umieranie w przeciagu czasu, ALT i AST pozostaje na podwyzszonym
        poziomie.
        ALT i AST dostarczaja informacje o uszkodzeniu watroby ale nie
        dostarczaja informacji o poziomie zniszczenia watroby.
        Badania pokazuja, ze poziom nie przepowiada konsekwencji choroby.
        Mozna miec normalny poziom i uszkodzona watrobe.
        ALT/AST nie dostarczaja informacji o funkcjonowaniu watroby.
        Wazne jest rowniez sprawdzenie testow jak albumina, bilirubina,
        czas protrombinowy (PT) i trombocyty, zeby okresclic
        funkcjonowanie watroby.
        2. Twoj poziom wiremii 120 000 IU/mL
        Poziom wiremii:
        - niski mniej niz 800,000 IU/mL
        - wysoki wiecej niz 800,000 IU/mL
        Poziom ma znaczenie, kiedy rozpoczynamy terapie.
        Przypuszczam, ze poziom u nieleczonych osob moze sie zmieniac
        dziennie (nawet o miliony) i nie jest zwiazany ze stopniem
        zniszczenia watroby.
        Przy terapii interferon/ribavirin (2 leki)
        Typ 1 HCV RNA < 800 000 mln UI/mL - sukces ~41%
        Przy terapii telaprevir/interferon/ribavirin (3 leki) - sukces ~75%.
        Wiek rowniez moze miec znaczenie, na przyklad przy wieku
        mniej niz 45 lat, roznice moga byc okolo 12%. Im starszy, tym
        resultaty sa gorsze.
        3. Tarczyca
        Zaburzenia funkcji tarczycy — częściej dotyka kobiet leczonych interferonem.
        Bardzo ważne jest, aby pacjent przed rozpoczęciem terapii i w czasie jej
        trwania miał wykonywane badania tarczycowe (TSH, FT3, FT4).
        Poważne zmiany tarczycy niestety nierzadko są nieodwracalne i wymagają
        zażywania leków do końca życia. Dlatego w każdym przypadku zaobserwowania
        jakichkolwiek nieprawidłowości w wynikach krwi panelu tarczycowego należy
        skonsultować się z lekarzem endokrynologiem i ewentualnie rozpocząć
        równoległe leczenie tarczycy oraz zasięgnąć jego konsultacji, czy terapia
        może być nadal kontynuowana.
        4. "Leniwe oko" (Strabismus)
        Wyglada na to, ze nie ma zbyt wielu badan na ten temat
        (www.ehealthme.com/Interferon-3642177).
        5. Retinopatia (uszkodzenie wzroku)
        Retinopatia — wiele przeprowadzonych badań sugeruje, że podczas terapii
        skojarzonej w wyniku oddziaływania interferonu może dojść do pogorszenia
        wzroku, stanów zapalnych oczu, zakrzepów żylnych powodujących uszkodzenie
        tego narządu. W każdym przypadku rozpoznania u siebie objawów pogorszenia
        się wzroku należy bezwzględnie skontaktować się z lekarzem okulistą.

www.hepcchallenge.org/choices/pdf/Chapter_04-Sec_01_OL.pdf
        prometeusze.pl/terapia_skojarzona.php
        www.ehealthme.com/Interferon-3642177
        forum.gazeta.pl/forum/w,690,135907967,135907967,hcv_leczone_i_wzrost_tsh_zapalenie_tarczycy_.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,690,136475399,136475399,Tarczyca_po_leczeniu.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,690,138476695,138486503,Re_wynik_wiremii_jak_to_obliczyc_.html
        www.mendeley.com/research/fluctuations-viral-load-hcv-rna-relatively-insignificant-untreated-patients-chronic-hcv-infection
        • kiepski476 Re: interpretacja wyniki biobsji 25.09.12, 09:38
          > Moze juz
          > w styczniu dostaniesz terapie 3-lekowa (telaprevir/interferon/ribavirin)
          > i prawdopodobienstwo wyleczenia bedzie 2 razy wieksze niz standardowa
          > metoda (interferon/ribavirin).

Niedoświadczony (tzn. wcześniej nieleczony)? Terapię za 200 tys. zł? W Poznaniu?
          W najbliższym czasie nie ma szans.
          Jeśli myśli o skuteczniejszej terapii, to powinien rozglądać się za badaniami klinicznymi. Ale w Poznaniu takich nie prowadzą.
          Powinien wykonać badania polimorfizmu IL-28B (C/T) i na tej podstawie zdecydować, co dalej robić.
          Takie badania w Warszawie na Wolskiej kosztują 140 zł, a wysyłkowo w Reksie (na hasło „Prometeusze” 10% zniżki) 378 zł.
          www.sklep.rex.pl/105-polimorfizm-interleukiny-28b-il28b-c-t.html
        • Gość: mirek18 Re: interpretacja wyniki biobsji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.12, 09:51
          A ta terapia 3lekowa jest zatwierdzona przez ministerstwo i finasowana przez NFZ? Słyszałem, że w pierszej kolejności osobu które nie odpowiedziały na pierwszą terapie ciężko będzie mi się załapać na to. Kontrolowanie TSH, bilurubiny, alat, aspat, czas krzepnięcia jedynie we własnym zaktesie bo mój lekarz rodzinny ma problem wypisać mi skierowanie na morfologie. Jeszcze się nie leczę ale szpital chorób zakaźnych też chyba będzie to u mnie kontrolował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka