blucea28 29.02.08, 18:25 witam wszystkich forumowiczów, mam pytanie, w poniedziałek zaczynam terapie przeciw HCV, czy rzucenie palenia jest konieczne ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bananarama-live Re: palenie papierosow 29.02.08, 18:38 Pytasz czy rzucic palenie, przy nadgnitej watrobie? A pal, ziemia wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: palenie papierosow 29.02.08, 19:02 mienso.vogel.9g.pl/paski/casablanca.png Odpowiedz Link Zgłoś
zakielek Re: palenie papierosow 01.03.08, 15:01 Po 7-8 tyg terapii wróciłem do nałogu. A rzucenie w czasie terapii wywołało zwiekszenie objawów depresji i nerwowości - oceniła lekarz psychiatra. Palacz to poprostu chory psychicznie człowiek - oczywiście dotyczy to wszystkich nałogów. Lekarka która "prowadzi moją terapię" powiadzała żebym sie starał ograniczać palenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek spoko... 01.03.08, 15:07 Zeby rzucic palenie powie kazdy lekarz. Nawet dentysta. A co do tematu, nie istnieja zadne dowody, a nawet przypuszczenia, ze nikotyna dziala negatywnie na przebieg terapii, czy tez na samego wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: spoko... 01.03.08, 18:21 Na wirusa nie ma, ale na watrobe, przez która przechodza wszystkie syfy, ma. Poza tym, palacz moze miec wieksze problemy z oddychaniem,płucami podczas terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek Re: spoko... 01.03.08, 18:26 Rozkladanie takich rzeczy na atomy uwazam za bez sensu. Zycie na Gornym Slasku i oddychanie tego "super" powietrza tez nie jest bez znaczenia na pluca i watrobe i nie tylko. :) Nie mowiac juz o tych wszystkich dodatkach, ktore mozesz przeczytac na opakowaniach produktow spozywczych i przede wszystkim tych, ktore nie sa wyszczegolnione. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: spoko... 01.03.08, 19:16 Z miejsca zamieszkania trudno zrezygnowac, ale jaka jest przyjemnosc z palenia, wiedzac ,ze smoła nie dodaje watrobie wigoru. HCV ,to dobry bodziec do rzucenia nałogu. Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek Re: spoko... 01.03.08, 19:21 Moze i dobry, zreszta jak kazdy inny. p.s. Ty nie palisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: spoko... 01.03.08, 19:53 Nie pale 17 lat. Kopciłem jak komin. Pierwsze pytania lekarzy, którzy robia wywiad przed terapia,jest o alkohol,narkotyki i papierosy. Nie oszukujmy sie, lepiej nie palic ,a rzucic natychmiast. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blucea28 spoko... 02.03.08, 18:46 dzięki za odpowiedzi, mam zamiar rzucić, chciałam wiedzieć, bo boję się po prostu,że jak to będzie zbyt trudne czy nie przeszkodzi gdy w jakiejś nerwówce sobie zapalę jednego chociaż na początku, wiem, że nałóg ten nie służy nawet zdrowej osobie...rzucałam już kilka razy więc mam nadzieję, że i tym razem dam radę,ktoś mógłby powiedzieć po cholerę wracałaś do tego nałogu? przez głupotę moi drodzy, każdy palacz to potwierdzi,jeszcze raz dzięki za odpowiedzi trzymajcie za mnie kciuki,pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek Re: spoko... 03.03.08, 00:26 Podczas studiow 2 lata nie palilem, ostatnisentestr przesiedzialem nad praca dyplomowa, ostatnie nocki byly stersowe bo myslalem ze nie zdaze, pomagali mnie nawet znajomi w dokonczeniu projektu. Zdazylem w ostatnim momencie oddac, jak juz chyba o 5.30 rano wiedzialem ze zdaze, projekt stal juz gotowy do oddania o 9.00...zapalilem u ulga na tarasie papierosa podziwiajac wschod slonca...no i sie zaczelo od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zakielek Re: spoko... 02.03.08, 20:25 "Cygarety" działają głownie na układ oddechowy oraz układ nerwowy (pisze głównie) Jezeli sie ma lekarza prowadzacego który sam pali to nie widzi zadnych problemów w paleniu podczas terapii. Jezeli chodzi o sama terapię to "dała mi w dupę" rybowiryna wykaszlałem całą smołe z całego mojego stażu jako palacz, w tym czasie ograniczyłem palenie do minimum. Bananarama-live widocznie nie byłes palaczem, a jak byłes to nie z mocnym nałogiem. To jest tak jak z depresją jak jej nie przeżyłeś to nikomu nie uwierzysz. w chwili obecnej nie wiem czy srodki konserwujace w naszej zywności która musimy jeść aby życ, nie dzałaja bardziej niekorzystnie na watrobę od nikotyny. Odpowiedz Link Zgłoś