roseanne 07.12.04, 17:18 znalazlam takie sudzo w supermarkecie, sfiletowane , na tackach co moznaz tego wykombinowac? :) solonych sledzi nadal nie udalo mi sie namierzyc :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paprotka Re: wedzone sledzie IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 20:32 mam taki przepis na wędzone sledzie z pieczarkami , co prawda nie probowałam jeszcze ale może Tobie przypadnie do gustu - 8 płatów sledzi wedzonych - 20 dkg pieczarek marynata: -1 łyżka oliwy -1 " musztardy -1 " octu winnego -2 " wody posiekany koperek pokrojone w plasterki pieczarki ułożyc na półmisku , na nie położyć filety wedzonego śledzia i polać wymieszanymi składnikami marynaty i wstawić do lodówki na kilka godzin , a jeszcze sosik majonezowy z curry do wędzonej ryby - wymieszać 2 łyżki majonezu z 2 łyzkami gęstej smietany , dodać 3 łyżki posiekanych kaparów i łyżeczkę curry Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: wedzone sledzie 07.12.04, 20:38 gdzies czytalam, ze wedzone ryby podaje sie tez w galarecie, ale szczegolow nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: wedzone sledzie 08.12.04, 00:26 wedzone w galarecie? hm... a szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: wedzone sledzie 08.12.04, 10:49 a może taki przepis? Wędzone śledzie w marynacie Proporcje dla 4 osób. 3 śledzie wędzone sok z 3 cytryn duża cebula pokrojona w bardzo cienkie półplasterki świeżo zmielony czarny pieprz (sporo) 1. Śledzie jak najdokładniej obrać ze skóry i ości. Należy uważać, aby się nie rozpadły. Obrane podzielić na 5 cm kawałki. 2. Układać je warstwami naprzemian z cebulą, przesypując warstwy obficie pieprzem. 3. Zalać wszystko sokiem z cytryn, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Jeśli sok nie przykrywa produktów, należy co jakiś czas polewać wierzch marynatą z niższych warstw. 4. Podawać z ciemnym chlebem i masłem. Źródło: www.kuchnia.serwisy.net Albo: Śledzie wędzone zapiekane 8 śledzi wędzonych 1,25 kg ziemmaków 1,5 szklanki mleka 1 dag masła szczypiorek nać pietruszki sól, pieprz Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać, dokładnie ubić, dodać mleko, po łyżce posiekanego szczypiorku i naci pietruszki, sól, pieprz do smaku. Śledzie oczyścić. Naczynie wysmarować masłem, nałożyć warstwę ziemniaków, położyć śledzie i nakryć drugą warstwą ziemniaków. Piec 20 miut w piekarniku. Znalazłam również w marynacie: NAJNOWSZE PRZEPISY KATALOG PRZEPISÓW - Wybierz kategorię - amerykańskaangielskaaustralijskabulionybułgarskachińskachorwackaczeskadeserydoda tkidodatki - dipydrinki (alkoholowe)fińskafrancuskagreckainne krajeinne kraje Europyislandzkakuchnia Bliskiego Wschodunapojeniemieckapolskaportugalskapotrawy z baraniny i jagnięcinypotrawy z drobiupotrawy z innych mięspotrawy z jajekpotrawy z mięsa mielonegopotrawy z podrobówpotrawy z ryb i owoców morzapotrawy z wieprzowinypotrawy z wołowinyprzekąskiprzepisy czytelnikówprzetworyrosyjskasałatki i surówkisosyświęta - Wigiliawęgierskawłoskazupyzupy zimne ŚLEDZIE WĘDZONE W MARYNACIE wersja do wydruku -------------------------------------------------------------------------------- Proporcje dla 4 osób. Składniki: 3 śledzie wędzone sok z 3 cytryn duża cebula pokrojona w bardzo cienkie półplasterki świeżo zmielony czarny pieprz (sporo) Wykonanie: 1. Śledzie jak najdokładniej obrać ze skóry i ości. Należy uważać, aby się nie rozpadły. Obrane podzielić na 5 cm kawałki. 2. Układać je warstwami naprzemian z cebulą, przesypując warstwy obficie pieprzem. 3. Zalać wszystko sokiem z cytryn, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Jeśli sok nie przykrywa produktów, należy co jakiś czas polewać wierzch marynatą z niższych warstw. 4. Podawać z ciemnym chlebem i masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: wedzone sledzie 08.12.04, 19:15 Zielona sałata, avocado w kostkę, wędzony śledź w paski, pokropić sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Zjadać. PS. Można by w sumie jeszcze szczypiorkiem posiekanym posypać. Odpowiedz Link Zgłoś